Gazdaság

2015.09.24. 20:18

Ezt teszi a gyorséttermi hamburger a szervezetünkkel

Nem túl szép, amit egy gyorséttermi hamburger csinál a szervezetünkkel az elfogyasztását követő egy órában - ezt mutatja be a Fast Food Menu Price infografikája. A lényeg: sok cukor és só, megemelt vércukorszint és sóvárgás.

A fastfoodmenuprice.com grafikáján 10 perces bontásban látható, hogy mi történik a szervezetünkkel, miután gyorséttermi hamburgert eszünk. Ezekben az ételekben - például egy Big Macben - nagyjából három normál szelet fehér kenyérnek megfelelő szénhidrát van, igaz, az összetevő országonként változhat. Az Egyesült Államokban például magas gyümölcscukor-tartalmú kukoricaszirupból van benne sok, de az Egyesült Királyságban például ilyen összetevőt nem tartalmaz a Big Mac.


De lássuk a folyamatot. Az első 10 percben az agyunk elkezd dopamint termelni, ugyanazt a hormont, ami például kábítószer használat során is termelődik. A grafika szerint a gyorséttermi ételek több olyan kémiai anyagot is tartalmaznak, amelyek jó érzést váltanak ki bennünk, ezért többre és többre vágyunk belőlük, ami a magas kalóriatartalom és a magas glikémiás index miatt nem sok jóra vezet. Kritikusan hozzá kell tenni, hogy a dopamin sok más étel - például csokoládé - fogyasztásakor is termelődik. A dopaminnak szerepe van a motivációban, a jutalom-érzésben és a függőség kialakulásában, de vannak tanulmányok, amelyek szerint a dopaminnak nincs köze a boldogságérzethez.

 

20 perc után kezdenek hatni a hozzáadott cukrok. A Big Macben 540 kalória van, a magas glikémiás indexe miatt pedig könnyen megemelheti a vércukorszintet.


30 perc után testünk egyfajta nátrium-sokkon megy át, mert a Big Mac 970 milligramm nátriumot tartalmaz. Ennyi só, amellett, hogy magas vérnyomáshoz vezet, nem tesz jót a szívnek, és könnyen dehidratációt okoz, amely hasonló az éhségérzethez. Sokan azért is híznak el, mert kevés folyadékot fogyasztanak és helyette esznek. Persze megint csak érdemes kritikusan szemlélni ezt az információt, hiszen megfelelő folyadékbevitel esetét elkerülhető a dehidratáció.

 


40 perc után sóvárogni kezdünk újabb ételért. Ennénk még egy-két Big Macet például. A grafika szerint ennek oka a megemelkedett vércukorszintben keresendő. Akkor van igazán nagy baj, ha ledöntünk mellé mondjuk egy liter cukrozott üdítőt  a só miatt.


60 perc után: normál körülmények között testünk 24 és 72 óra között emészti meg a táplálékot. A hamburger esetében három napnál is több idő kell. A transzzsírsavak lebontásához akár 51 nap is szükséges lehet. A Bic Macben 1,5 grammnyi transzzsírsav található. Több tanulmány is kimutatta, hogy ez a zsírfaja összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, diabétesszel és akár a rákkal is.


Az infografika alapján kész katasztrófa gyorséttermi hamburgert enni, azonban ez csak akkor igaz, ha rendszeresen hetente több alkalommal tesszük. Néha-néha egy kis gyorskajától senkinek nem lesz baja. A hangsúly tehát a mértékletességben rejlik. Persze, az sem baj, ha egy mekizés után ásványvizet, zöldséget vagy gyümölcsöt is fogyasztunk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!