Gazdaság

2014.12.04. 13:48

Visszafizeti a minisztérium a cipőpucolóra költött felajánlást

A minisztérium ugyanis lebukott, hogy a parlagfűirtásra felajánlott adóból ezüstmetál cipőtisztító gépet vásárolt mintegy félmillióért.

hvg

Ahogy azt a hvg.hu cikkére hivatkozva megírtuk, 2009-ben több mint 1,1 milliárd forintot ajánlottak fel az adózók az szja 1 százalékából parlagfű-mentesítésre.

A pénz nagy részét, 642 millió forintot azonban a Földművelésügyi Minisztérium egyszerűen átcsoportosított másra: főként az állami létszámleépítések miatti végkielégítésekre, de vettek belőle terepjárót, számítógépeket és egy csomó irodaszert is.

A hvg.hu kikérte a részletes számlákat és kedden megírta, hogy a minisztérium a pénzből ezüstmetál cipőtisztító gépet, drága mobiltelefonokat, laptopokat, irodaszereket, diplomatatáskákat, pogácsát vásárolt, és ebből fizette közüzemi számláik egy részét is.

Ezután két nappal a minisztérium közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy visszakerül a parlagfű irtására felajánlott pénz a civilekhez.

"Még ebben az évben pályázatot ír ki a Földművelésügyi Minisztérium civil szervezeteknek - alapítványoknak és egyesületeknek - parlagfű-mentesítést segítő eszközbeszerzésre. A pályázati kiírás keretösszege 642 millió forint, ezt az összeget magánszemélyek személyi jövedelemadójuk 1 százalékának felajánlásával parlagfű-mentesítésre szánták. A pályázó civil szervezeteknek közösségi területek parlagfű-mentesítését kell vállalniuk" - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!