Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

10 milliós bírság a DIGI-nek

A DIGI úgy hirdette szélessávú internet csomagjait, hogy a fogyasztókat nem tájékoztatta a garantált le- és feltöltési sebességről.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 10 millió forintra bírságolta a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.-t, mert a társaság Miskolcon úgy hirdette szélessávú internet csomagjait, hogy a fogyasztókat nem tájékoztatta a garantált le- és feltöltési sebességről, csak a legmagasabb elméleti maximum értékeket szerepeltette.

A hatóság közölte. az elektronikus hírközlési szolgáltatás minőségének a fogyasztók védelmével összefüggő követelményeiről szóló kormányrendelet szerint 2008 december közepe óta az internet szolgáltatóknak a kínált sávszélesség mellett az általános szerződési feltételeikben és hirdetéseikben fel kell tüntetniük a garantált le- és feltöltési sebességet is.

A garantált sebesség az az érték, amit a szolgáltatónak az előfizető számára mindenképpen biztosítania kell, illetve ezt az értéket – külön minőségbiztosítási eljárás keretében – valamennyi előfizetőre, a teljes hálózatra vonatkozóan folyamatosan ellenőriznie is kell.

Az NHH a rendelet betartását hatályba lépése óta, folyamatosan figyelemmel kíséri, és eddig a DIGI mellett három szolgáltató esetében találkozott jogsértő hirdetéssel.

A közlemény szerint sokkal rosszabb a helyzet az általános szerződési feltételek és a honlapok esetében. A hatóság az érintett 275 szolgáltató közül 143-nál végzett ellenőrzést, de mindössze két kisebb szolgáltató felelt meg teljes mértékben az előírásoknak. A többi szolgáltatónál vagy csak a szerződési feltételekben, vagy csak a honlapon, vagy egyik helyen sem volt megfelelő a tájékoztatás.

A szolgáltatók felhívást kaptak jogsértésről és az ezekben foglaltak végrehajtásának utóellenőrzése folyamatosan zajlik - közölte az NHH.
A hatóság eddig 81 utóellenőrzését végzett: 76 szolgáltató a felhívásban foglaltakat adott határidőre teljesítette, míg 5 szolgáltatóval szemben piacfelügyeleti eljárás indult. Két szolgáltató a felhívásokban rögzített határidőre ugyan nem teljesítette a felhívásokban foglaltakat, de a piacfelügyeleti eljárás megindítása után pótolta a hiányosságokat, így bírság kiszabására egyelőre nem került sor, míg a másik három szolgáltatóra összesen egymillió forint bírságot szabott ki a hatóság.

A bírság kiszabása mellett az NHH kötelezte a DIGI-t, hogy minden hirdetésében az adott díjcsomagnál a sávszélesség megadása mellett tüntesse fel az előfizetői hozzáférési pontokon, hálózaton belül garantált le- és feltöltési sebesség értékét is.

Az NHH közölte: bár tavaly december óta az érzékelhetően jobb tájékoztatás hatására csökkentek a sávszélességgel kapcsolatos fogyasztói panaszok, még ma is sok esetben túl nagy, esetenként nyolc-, tízszeres a különbség a szolgáltatók ajánlataiban reklámozott ígéret, valamint a valóban garantált le- és feltöltési sebesség között.

Olvasóink írták

 • 8. elemér 2009. október 10. 17:45
  „T-Com van a reptéren is mint ingyenes hotspot Wifi. Igy hirdetik ott helybelileg, de szolgáltatás az nuku, mert az beiratkozás vagy szerzödéssel megy. Kell kis idö hogy az ember ezt felfedezze.”
 • 7. kivagyokén 2009. október 10. 17:36
  „Nem mindegy, hogy "lavóros", vagy kábel ez tény. Nekem a kábelhez van szerencsém. Eddig zúl nagy gondom nem volt vele. És kb.25 E-t spóroltam eddig”
 • 6. dr73 2009. október 10. 16:45
  „Mi a DIGIről váltottunk,mert minőségtelennek tartottuk ahogy idővel előjöttek a hibák.Vagyis voltak is hibái,csak a használatnál szembesültünk sora vele.
  Jelenleg T-hom+Online van,amiben szintén találtunk hibákat......
  Azon vagyunk,begurulunk és előfizetünk a UPC-re.”
 • 5. Babika 2009. október 10. 10:11
  „Nekem is digim van. Soha semmi gondom nem volt vele, jó a tv, nem változtatják folyton szó nélkül a csatornákat mint a vidanet. A net-tel sincs semmi bajunk, és a telefonnal is teljesen elégedett vagyok. Eddig csak mobilunk volt, de hogy ezt is beköttettük, jó pár ezret megspórolunk.
  Egyébként úgy hallottam a vidanet beijedt, mert szinte már ugyanezen az áron is szolgáltat, de persze hűségnyilatkozattal, és a telefonon fizetni kell a percdíjakat, míg én havi kétszáz percet ingyen beszélek.
  Mindenkinek szíve joga szolgáltatót választani. Én örülök hogy a digit választottam!”
 • 4. sRacz 2009. október 09. 23:08
  „knifemaster! Abban a 3-ban nem biztos, hogy benne van a T-Com. Sőt! Ha benne lenne, szerintem írták volna... De remélem egyszer úgy megbüntetik, h a gatyájuk is rá megy, mert megérdemelnék... Amúgy a t-sz*rról tudok én is mesélni, ha kellene...”
 • 3. knifemaster 2009. október 09. 21:43
  „A T-com-ot is megvágták már,vagy ezt már elfelejtettétek?
  Vagy csak a cikket kellett volna elolvasni,megérteni...?

  "Az NHH a rendelet betartását hatályba lépése óta, folyamatosan figyelemmel kíséri, és eddig a DIGI mellett három szolgáltató esetében találkozott jogsértő hirdetéssel."”
 • 2. PrettyWoman 2009. október 09. 13:25
  „Tökre igazad van. Nekem is Digi netem van meg telefonom. Semmi gond nincs vele. Sokkal korrektebb, mint bármelyik más szolgáltató, mert nincs hűségszerződés, bármikor válthatok. Így aztán nekik is érdekük, hogy jól szolgáltassanak, különben leléphet az ügyfél. Nem volt szerződéskötési, -beszerelési díj sem. Minden okés volt. A telefonra is van kedvezmény, ami a vezetékes beszélgetéseket teljesen lefedi. Csak a mobil hívásokért fizetek, azoknak is nagyon jó a percdíjuk, ráadásul mp-alapú. A legmagasabb számlám eddig 370 forint volt, de volt olyan hónap, hogy 50 ft. Előfizetői díj nincs.
  Szerintem is böki a konkurrencia szemét. A T-Com-nak kéne odavágni, na arról tudnék mesélni, milyen szemétségeik vannak és hogy b...ák át az ügyfeleket.”
 • 1. kivagyokén 2009. október 09. 12:54
  „Nekem Gigim van. És elégedett vagyok az internettel. Amit ígértek, az van. Mit akarnak még. Ha 2egyesek"csak ennyire tartanák az igéreteiket, nem tatranánk itt. Persze böki a Videnet, Matáv (tudom hogy nem az) szemét, mert sorra veszítik el az ügyfeleket. Nem kéne ilyen drágának lenniük, és nem kéne minden apróságért elég sok pénzt lenyúlni, amit a Digi ALAPBÓL ad.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Audi: 7 ezerrel kevesebb eladott autó

Szeptemberben 88.600 autót adott el az Audi,a tavaly szeptemberi 95.613 autóval szemben. Tovább olvasom