Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

100 milliós hitel az MKB-nak

Az Európai Beruházási Bank 100 millió eurós hitelkeretet nyújt az MKB Banknak az kis- és középvállalatok finanszírozására.

A 100 millió euró összegű hitelkonstrukció célcsoportja a 250 főnél kevesebbet alkalmazó kis- és középvállalatok (kkv), de 40 millió euró a közepes méretű, 250-3000 főt foglalkoztató társaságok finanszírozására szolgál.

Szabó Balázs, az MKB Bank vállalati üzletirányítási területének ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: tekintettel a szektor egészére jellemző alultőkésítettségre, a hazai kkv-knak minden kedvező finanszírozási eszköz kapóra jön ezekben a nehéz időkben. A tőkehiány mellett a szűkülő piaci lehetőségek, az apadó árbevételek adnak okot aggodalomra, miközben az adósságterhek is magasabbak a korábbiaknál.

A kkv szektor a finanszírozó szemszögéből az egyik legkockázatosabb szektornak számít - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Ugyanakkor kellő józansággal felismerhető, melyek azok a cégek, amelyek időben és jól reagáltak a válságra, megteremtve maguknak az esélyt arra, hogy megerősödve jöjjenek ki a hullámvölgyből.

Az EIB hitelkeretből kialakított konstrukció részleteit napokon belül közzéteszi az MKB Bank - közölte Szabó Balázs. Az EIB-től érkező forrás energetikai, környezetvédelmi, infrastrukturális, ipari, továbbá a tudásalapú gazdasággal és a szolgáltató szektorral - például az idegenforgalommal - összefüggő, kisebb volumenű projektekre fordítható.

Az EIB-hitel része azoknak az összehangolt erőfeszítéseknek, amelyek révén az Európai Beruházási Bank más nemzetközi pénzintézetekkel - így az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal és a Világbankkal - karöltve igyekszik segítségére lenni a közép- és kelet-európai régió válság sújtotta kkv-szektorának - áll az MKB Bank közleményében.

Az összességében 24,5 milliárd eurós program részeként az EIB 11 milliárd eurós hozzájárulásra kötelezte el magát, amelynek kiközvetítésében az MKB Bankhoz hasonló banki partnerek közreműködésére számít. A kkv-k hitelhez jutását az EIB az eljárások egyszerűsítésével, valamint a finanszírozásnak az immateriális javakra és a működő tőkére való kiterjesztésével igyekszik megkönnyíteni. Az uniós forrásokból származó, előnyös feltételekkel kínált hitel közvetlen folyósítása révén javul a hitelfelhasználás átláthatósága és hatékonysága is.

A mostani, kedvező feltételekkel kínált konstrukciót megelőzően az EIB két hitelkeretet biztosított az MKB Bank számára kkv-beruházások támogatására, 50 millió euró értékben. A jelenlegi eszközt is beleértve, az Európai Beruházási Bank 1990 óta közel 10,6 milliárd euró hitelt nyújtott Magyarországnak. Ebből 2,7 milliárd eurót fordítottak azokra a cégekre, amelyek az aktuális hitelkeretnek is a haszonélvezői.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tömeges elbocsátás a ThyssenKruppnál

A legnagyobb német acélgyártó akár húszezer embert is elküldhet a válság miatt - mondta a társaság… Tovább olvasom