Kisalföld logö

2019. 04. 18. csütörtök - Andrea, Ilma Még több cikk.

Vb 2010: Szerbia-Ghána 0:1 (0:0)

A tíz emberrel támadó szerbek ellen egy tizenegyes döntött. Asamoah Gyan belőtte.

 
Szerbia-Ghána
D-csoport. 1. forduló

Szerbia: Sztojkovics - Ivanovics, Vidics, Lukovics, Obradovics, Kraszics, Sztankovics, Milijas, Jovanovics, Zsigics, Pantelics
Szövetségi kapitány: Antic

Ghána: Kingson - Paintsil, John Mensah, Vorsah, Addy, Tagoe, Appiah, K. Asamoah, K. Boateng, Muntari, Asamoah Gyan
Szövetségi kapitány: Rajevac

 Értékeljünk. Tény, hogy jobbak voltak a ghánaiak, ahogy tény az is, hogy a bíró egy banális esetért zavarta ki Lukovicsot, és ezzel belenyúlt a meccsbe. Tény az is, kézen pattant a tizenhatoson belül a labda, ahogy tény az is, hogy jó pár szögletet a ghánai kapus kezébe tett a sípmester. A szerbek nem érdemeltek győzelmet, de nálam a ghánaiak sem. Este ugyanebben a csoportban Németország-Ausztrália.

 A meccs embere: K. Asamoah. Remekül játszott, bár végül mégis a másik Asamoah (Gyan) lőtte -vélhetően- a döntőbe a ghánaiakat. 

A meccs lúzere: Lukovics. Maga sem értette miért kell kimennie.

A meccs tanulsága: Kezdőkörben sose barátkozz ghánaiakkal!

A meccs főszereplője: Hector Baldassi, az argentín bíró.

VÉGE. Szerbia-Ghána 0:1

93. perc Harmadik ghánai csere A. Gyan le, Owusu fel.

92. perc. A.Gyan elfutott a balszélen, maj belsővel a kapufát találta el.

91. perc Második ghánai csere, Boateng le, Addy be.  

89. perc. Tagoe besárgul, mert kezezett, majd sípszó után rúgta el a labdát kapura.

 83. perc. KÉZ. A szerb tizenhatoson belül ottmaradt Ivanovics keze a levegőben és eltalálták az afrikaiak. Nem volt leszorítva a testéhez. Ghánai tizenegyes. Ivanonics sárgát kap, mert az ő keze volt, nem Istené. A. Gyah lövi, középre. Sztojkovics elugrik előle jobbra.     Gól 1:0

82. perc. Felhúzta a bíró a szerbeket. Most Ivanovics bombázott a kapura.

 CsubiLala. A magyaroknál csak a szerbek tudnak cifrábban káromkodni, ezt az előbb leballagó Lukovics is bemutatta. A legnépszerűbb szerb sorozat, a Kursadzije. A forgatókönyv szerint öt rendőr jár továbbképzésre, mindegyikük egy-egy volt jugoszláv nemzet tagja: a sztereotípiák, amelyek majd' 60 év együttélés után már jól megszilárdultak a nyers és paraszt szerb, az álszent horvát, a tompaagyú bosnyák, a jókedélyű, ámde mindig ráfaragó macedón, a buzis, de éles eszű szlovén és a folyton hencegő montenegrói. A szerb válogatott most nincs vicces kedvében, de mi attól nevethetünk rajtuk.

 

A videót Bálint Csaba szerb blogján találtuk.

79. perc. A szerbek feltámadtak, Vidics és Krasics rezzentették meg a ghánai szurkolókat.

77.perc. Harmadik szerb csere. Jovanovics helyén Szubotics.

74. perc, Lukovics sárga, ami piros. Lukovics leballag a pályáról, mert elkapott egy ghánait és nem engedte el a karját a kezdőkör közepén. Lássuk be, láttunk már ilyet, sárga nélkül is. És lássuk be, ezzel a bíró belenyúlt a meccsbe.  

72. perc. Első ghánai csere. Appiah jön Asamoah helyére

69. perc. Szerb csere, a második. Zsigics lejön, Lazovics felmegy a pályára.

 CsubiLala. A szerb iwiw a poznanici.com. A portál érdekessége, hogy rengeteg magyar tartozik a közösséghez, hisz nálunk is nyomultak, chatwiw néven. A portál minden felülete magyarul is elérhető,  lévén, hogy vajdasági magyar srácok fejlesztik és üzemeltetik.   

Értékeljünk: öt perce van meccs. Határozottan jobbak a ghánaiak, de a szerb szélen elhúzott kontrák veszélyesek. Mindkét csapat győzelme benne van a meccsben.  

65. perc. Kolarov nem rúgta fel a tizenhatos vonalán Asamoah-t, ezért nem kaptak szabadrúgást az afriakaiak. Szomorúak, mert Asamoah-nak fáj, hogy nem bántotta a szerb. Sírdogál. Beszaladtak, az orvosok, hogy vigasztalják.

63. perc Csere: Milijasz helyett Kuzmanovics a pályán.

60. perc. Ghána ellencsapása: Asamoah labdája centikkel megy a kapu mellé. (Szolgálati közl.: mikor azt írom: Asamoah, akkor Asamoah-ra gondolok. Nem Gyan-ra.)

59. perc. Pantelics jobbról tálal Zsigics elé, aki ha eltalálja, vezetést szerezhetett volna a szerb csapat. De nem találta el.  

55. perc. Lukovics sárgát kap, mert Asamoah lábát, a támaszkodót, nem kicsit megrúgta. Asamoah-t ez nem zavarja, felpattan és újabb labdát küld a kapu mögött ülő afrikai gyerekek közé. A gyerekek boldogok, szeretik Ghánát, szeretik Asamoah-t.

54. perc. Ayew csukafejese. Lassítva csodás, amúgy: eredménytelen.  

49.perc.  Kolarov kapásból, az ötös sarkáról elvétette a kaput.

Szerbia kezdi a második játékrészt. Csere nem volt. A szerbek az első játékrészben négyszer lőttek kapura, Ghána háromszor. Sovány. A kaput mindösszesen Stankovics lövése találta el. Egy-egy sárga lapot kiosztott a bíró itt is-ott is, labdabirtoklás: 52:48%.

 

 Mákostészta. A ghánai kakaó kiváló minőségű, így úgy gondolják a gasztroturisták elsőszámú célpontjává válhatna a nyugodt nyugat-afrikai ország.  Ezért Valentinkor már harmadszor rendezték meg a Nemzeti Csokoládé Napot, amit a szerelem és az egészség ajándékaként hirdettek.  A ghanai csokinak amúgy Japánban komoly kultusza van, de Sopronban a Harrer csokigyárban is kínálnak kóstolásra belőle.

Értékeljünk, félidő. Az ég világon semmi nem történt, rövidebbek lettünk 45 perccel. A Szlovén-Algériánál komolyabb az iram, ám ha az a tizes skálán mínusz hármas, akkor ez mínusz kettes meccs. A ghánaiak imádkoznak, rájuk fér, a szerbek káromkodnak, ők abban hisznek, Mákostészta meg körülnéz a neten, mit is érdemes megtudnunk Gháná-ról. Mindenesetre taktikát kell váltania mindkét csapatnak ahhoz, ha nyerni akar, mert így nem bírnak egymással.  

 42.perc Tagoe, miközben úgy csinált, mintha a tizenhatoson belül lerántották volna, lerántotta védőt. A bíró nem ette meg. Pedig eddig ez volt a legkomolyabb ghánai esély eddig.

 Mákostészta. Ez a labda. Jabulani, a világbajnokság hivatalos golyóját az Adidas tervezte, neve zulu nyelven "ünnepelni"-t jelent. Az alkotók szerint ez minden idők leggömbölyűbb labdája. Mindesetre érdekesen repül, szépen kacsázik, kapuskesztyűről pedig úgy szökik, mint egy quidditch aranygolyó.


39. perc. Sztankovics először küldi a kapura a labdát. Kinson kapusról, mint a gyertya, felfelé pattan, aztán a lehullót kiüti.

37. perc. Meddő ghánai mezőnyfölény, nagy szerb sprintek. Egyformán rossz mindkét alakulat.  

33. perc Pantelics lő. A szokásos: mellé.

29. perc. Kolarov villan egy szabadrúgásból. Lövése balról kerüli a kaput.

 

 

                                                       Mákostészta. Szerbia csoportelsőként jutott ki a vébére, s immár 231 vb-selejtezőn szerzett gólnál tart (beleértve a jogelőd Jugoszláviát is). Ezzel a szerbek Hollandia (241) és Csehország (236) mögött a harmadik helyen állnak az örökranglistán. 7 millió lakos, 132 ezer igazolt játékos,  2 100 klub - ez a szerbek focimérlege. A szerb sajtó egyébként nagyon sokat vár a csapattól, és nem is indokolatlanul, hisz a gárda minden tagja európai élcsapatokban focizik.
A legkedveltebb szerb focista talán az Inter középpályása a 31 éves Dejan Sztankovics.

26. perc. A ghánai Vorsah besárgul.  A tizenhatostól 16 méterre középen egy szerb szabadrúgás. Érdekes, nem kapurarúgós, emelős megoldás: eredménytelen.

A félidő felénél illik értékelnünk: a Löwenbrau szépen teljesít. Szerbia bunkerfocit játszik, kontrákkal. Ghána szélről beadott labdákban bízik. Egyelőre nem eldöntött, melyik stratégia az eredményesebb.

Kolarov és Pantsil: ilyen a meccs. Gyűrik egymást, de sokra nem mennek.

22.perc Boateng most Prince beadott labdáját fejelte CSAKNEM a kapuba.  

18. perc Zsigics besárgul. A bal szélen elszaladni szándékozó Ayew akadt fenn rajta. Boateng a szabadrúgásból csaknem ügyesen ívelt, de aztán győztek a szerbek.

 CsubiLala. Tegnap a Borsodi vizsgázott (apapalack), jelentem nem oldja a klaviatúrát, viszont törli a múltat. Jó kis sör, meccshez való. Ma Löwenbrau lagerrel futunk neki a szerb-ghánának.  

15. perc. Beszorultak a szerbek saját kapujuk elé, több szöglet követte egymást, végül felszabadítottak a védők. Egyelőre kijelenthető: a ghánaiak többet tartják a szerb kapu előtt a labdát.  Asamoah, Boateng jeleskedett a lövésekben.

12. perc. Még mindig nem történt semmi. Azt hiszem erre mondaná MészölyG, hogy kóstolgatják egymást. Rúgtak szögletet a ghánaiak, aztán Asamoah kért ápolást a kezdőkörben... Folyik a labdázás.

 CsubiLala. A szerbek közt nincs fekete, a ghánaiak közt nincs fehér. Miért nem fociznak ezek félmeztelenül?
4. perc. Huszonöt méterről szabadrúgás Ghánának. Asamoah fölé lövi.

2. perc. ismét érdekes röppályán a labda, most egy ghánai távoli bomba kacsázott a szerb kapu felé, de az utolsó pillanatban elkanyarodott.   

1. másodperc. Ghána indítja útjára alabdát, mégis a szerbek kezdenek be, Pantelics lövése máris a kaput keresi.

A himnuszok kulturált eléneklésével megkezdődött a mérkőzés. A ghánai kapitány is énekel, szerbül. 

CsubiLala. Jönnek a csontkovácsok. Angol fogadóirodákban nyilván lehet fogadni arra, hogy ghánai töri el előbb egy szerb lábát, vagy fordítva.  Egyik válogatott sem a körömpasszairól híres...Dejan Stankovic a harmadik világbajnokságán szerepel, és bár sohasem váltott állampolgárságot, a harmadik különböző ország színeiben. 1998-ban Jugoszlávia, 2002-ben Szerbia és Montenegró, most pedig Szerbia mezét viseli majd.

A válogatottat sokan a torna meglepetéscsapatai közé sorolják, mondván kiváló futballistákból áll, a kispadon pedig egy tapasztalt, rutinos szakember ül. Radomir Antic valóban sokat látott edző, ám eddig csak klubszinten volt sikeres (dolgozott az Atlético Madridnál, a Real Madridnál és az FC Barcelonánál is), a világbajnokság neki is újdonságot jelent.

"Muntari elmondta nekem, hogy szeretnének egészen az elődöntőig jutni, de bízom benne, hogy ebben meg tudjuk akadályozni őket. Egyébként mi sokkal reálisabban ítéljük meg az esélyeinket" - nyilatkozta Stankovic, arról, hogy klubcsapatbeli társa Muntari, hogyan vélekedik az esélyekről.

A ghánaiak már csak azért is jól ismerhetik első ellenfelüket, mert Milan Rajevac személyében szerb kapitányuk van. Hasonlóra egyébként már volt példa, 1974-ben Zairét Blagoje Vidinic irányította Jugoszlávia ellen - honfitársai akkor 9-0-s győzelemmel szomorították el az edzőt. Hasonló különbség most nem várható, főleg, mert Rajevac kifejezetten fegyelmezett, védekező felfogású játékot követel meg csapatától. Kapott is ezért hideget-meleget, azonban az Afrika-kupán kivívott ezüstérmet követően a kritikusok száma megcsappant.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vb 2010: Tilos munka közben meccset nézni Németországban

Tilos Németországban munka közben focit nézni - szögezte le a német munkaadók szövetsége a… Tovább olvasom