Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Vb 2010-online: Szlovákia-Olaszország 3:2 (1:0)

Vittek kettő, Kopurek, illetve di Natale és Quagliarella a gólszerzők. Az olaszok kiestek.

 

Johannesburg, Ellis Park,  bíró: Howard Webb (angol)

Szlovákia: Mucha, Pekarik, Skrtel, Durica, Zábavník, Strba, Kucka, Stoch, Hamsík, Vittek, Jendrisek
szövetségi kapitány: Weiss

Olaszország: Marchetti, Zambrotta, Chiellini, Cannavaro, Criscito, Pepe, Gattuso, De Rossi, Montolio, Iaquinta, Pazzini, Di Natale
szövetségi kapitány:Lippi

Paraguay az első helyen, Szlovákia a másodikon jut tovább (és ezzel a következő körben nagy valószínűséggel a hollandokkal meccsel.)  Az olaszok, hasonlóan a négy évvel ezelőtti másik döntőshöz, Franciaországhoz, 1 ponttal, csoport utolsóként távoznak a vébéről.

A meccs végére remek kis futballélmény kerekedett ebből. Hetvenöt percig az olaszok semmit nem csináltak. Aztán focizni kezdtek, kár, hogy 15 perccel a vége előtt. A szlovákok ekkor sem nem szeppentek meg, nem húzódtak vissza, veszélyes támadásokat vezettek ők is Marchetti kapuja felé. Remek utolsó fél óra felejthető első hatvan perc: ez volt a Szlovákia-Olaszország Dél-Afrikában.  

  

Az olaszok repülőre ülnek. Arrivederchi, Italia!

 

Di Natale hosszabbra tervezte az afrikai kalandot
Di Natale hosszabbra tervezte az afrikai kalandot

97. perc VÉGE.

96. perc Pepe egy beadást követően öt méterről a szlovák kapu mellé lövi a labdát. Pedig a következő körbe is lőhette olna az olaszokat. Az eddig stramm szlovákok sorra esnek össze a pályán, húzzák az időt. Persze fordított helyzetben ezt tennék az olaszok is. 

94. perc Csere, Petras Jendrisek helyére jön.

Szlovákia-Olaszország 3:2 (1:0)

92. perc GÓL! Quagliarella a tizenhatostól két méterre egy csodás labdát küld a bal felső sarokba. 3:2

Szlovákia-Olaszország 3:1 (1:0)

89. perc GÓL! Kopurek első labdába érése: Hamsik bedobásából Kopurek labdát kap, átemeli az olasz kapus fölött. Bedobásnál nincs les.  3:1

87. perc Csere. Strba lejön helyette Kopurek.  

84. perc Gólt lőnek az olaszok, de nem adja meg a bíró, mert les. Quagliarella középen egy beadott labdát passzolt Mucha hasa alatt a hálóba.   

 

 Verekedés a kapuban. Quagliarella vinné a labdát, de Mucha nem adja. Erre Quagliarella a földre viszi, bezuhan a hálóőr a hálóba. Aztábn jön egy öles léptű szlovák legény, aki pofonvágja Quagliarella-t. Sárgát kap Quagliarella és Mucha.  

Szlovákia-Olaszország 2:1 (1:0)

81. perc GÓL! di Natale lőtte. Quagliarella kapura lőtt, az Mucháról kipattant, d Natale elé. 2:1 

79. perc Pirlo labdájából csaknem gólt lő di Natale, de egyrészt véd Mucha, másrészt les.

76. perc Pepe sárgát kap, mert hátulról belerúg a szlovák középpályásba, Kucka-ba.

Szlovákia:Olaszország 2:0 (1:0)

Vittek második gólöröme (MTI)
Vittek második gólöröme (MTI)

 73. perc. GÓL! Egy Hamsik beadás után Vittek az ötös sarkán labdát kapott, amit az olasz védő és kapus melett a kapu jobb alsó sarkába vágott. 2:0

72. perc Stoch a balszélen rendre egyedül marad. most épp ő passzolt az ötösön Hamsiknak, aki elől kirúgják. A szöglet veszélytelen.   

70. perc Megélénkült a játék: középpálya nincs, hol itt van helyzet, hol ott.

69. perc Stoch meglép egy labdával, az utolsó pillantban sikerül csak úgy megzavarni, hogy tizennyolcról a kapu fölé bombázzon.

67. perc Chiellini sárgát kap, mert fújás után még labdázik.

66. perc Skrtel a gólvonalról vágja ki Quagliarella lövését. Még az is lehet, hogy gól volt, hisz a szlovák elég mélyen benn állta akpujukban. Musha-t már megverte a labda.

A félidő felénél: továbbra is reménytelenül, ötlettelenül fociznak az olaszok. Úgy tűnik az olasz hagyomány, hogy az első fordulóból rettenetes játékkal jutnak tovább Dél-Afrikában megtörik. 25 percük maradt két gólra. És a cserék egyelőre nem hoztak új lendületet a focijukba. A szlovákok viszont úgy tartják az eredményt, hogy folymatosan támadnak. Ez nem az előző meccsek szlovák tizenegye, viszont a korábbi mérkőzésekről megismert olaszokat látom a pályán.   

55. perc Nincs több olasz csere Lippi Pirlo-t küldi pályára Montolio helyére.

54. perc di Natale az ötös sarkáról lő a szlovák oldalhálóba.

50. perc Mucha van a földön. Quagliarella megrúgta. Jobban fáj neki, mint Strba-nak a nyílt seb.

49. perc. A szlovák kapu előtt elrepül di Natale beadása, mindenki lemarad róla középen.

47. perc Iaquinta fültövön rúgja Skrtel-t. Fáj neki, lap nincs, megy tovább a játék.

  Mákostészta. Statisztikázzunk: a szlovákok 52, az olaszok 51 kilómétert futottak. Pontosabbak is a szlovákok: 73/72 százalékos a jó passzok aránya. A szlovákok a meccs 55 %-ban birtokolták a labdát. A legtöbbet 5.5/5.5 kilómétert Strba és Gattuso futották. Pekarik a leggyorsabb: 28 km/óra a végsebessége.

Elkezdődött a második játékrész.  

Cserék a félidőben: Maggio (Cristico) és Quagliarella (Gattuso) az új emberek.  Strba, a sérült szlovák a pályán.

 

Vittek gólöröme. Jókor volt jó helyen (fotó:MTI)
Vittek gólöröme. Jókor volt jó helyen (fotó:MTI)

 

Ha ezt a meccset nézzük, eddig egyértelműen a szlobvákok érdemlik a győzelmet: nem emlékszem komoly olasz helyzetre, a szlovákoknak viszont 3-4 emlékezetes megmozdulása is volt. Ha a szlovák csapat vébén eddig nyújtott teljesítményét nézem, ők sem érdemlik, hogy továbbmenjenek. 

Az olaszoknak a második félidőben minimum két gólt kell rúgniuk, ha nem akarnak szégyent hozni az olasz focira. Erre esélyük akkor lesz, ha Weiss a második félidőre taktikát vált, és azt a válogatottat küldi pályára, akik az előző meccsek ötlettelen bunkerfociját játszották. Hogy Lippi mit tehet? Minimum fel kéne pofoznia néhány emberét (Pepe, di Natale, Cannavaro), mert néhány kemény szó ide kevés lesz....     

 SZÜNET.

47. perc Szlovák szabadrúgás, levágódik a falról. Aztán Kucka kapásból, 18 méterről. Pár centivel kerüli lövése a kaput.

43. perc Horror a pályán: Gattuso úgy térden rúgja Strba-t, hogy felszakad a térdén a bőr. Látszik a nyers hús. Kórházba vinnék, minimum 10 öltés. De Strba kemény legény. Játékra jelentkezik, visszajön. Nincs csere.  

 Mákostészta. Az olaszok jelen állás szerint úgy állnak, mint saját csoportjukban a franciák: tökutolsók. Az előző vébé két döntőbe jutott csapata kiábrándító teljesítményt nyújt.

 40. perc Skrtel csaknem öngólt fejel, de nem. A szöglet reménytelenül rossz. Ahogy az olaszok is.

 39. perc. Vittek besárgul, nem tiszteli a 135-szörös válogatott Cannavaro-t.

34. perc Striba 30 méterről bombáz Marchetti kapujába. Véd az olasz.

 

Szenvednek a világbajnokok a szlovákok ellen. Ha így marad, szomorú lesz a szépszemű lány. (MTI)
Szenvednek a világbajnokok a szlovákok ellen. Ha így marad, szomorú lesz a szépszemű lány. (MTI)

30. perc Cannavaro besárgul. Buta dolog volt, a középvonalon bántott egy szlovákot.

A szlovák csapat focizik, nem az olaszok. Az első "negyed" után kijelenthető: megérdemelten vezetnek az ötlettelenül játszó taljánok ellen. Veszélyesebbek a kapu előtt, hatékonyabbak a kontráik: precízebbek, mint az olaszok.

Így etette meg Vittek Marhettit. Szlovákia vezet.
Így etette meg Vittek Marchettit. Szlovákia vezet.

 

 Szlovákia-Olaszország 1:0  

24. perc GÓL! A szlovák támadó Vittek egy eladott olasz labdára csap le középen, a tizenhatos vonalán.  A kapus mellett a jobb alsó sarokba lőtte as labdát. 1:0

18. perc. Iaquinta szaladt el középen, az utolsó szlovák védő beérte és kirúgta előle a labdát.

A szlovák hölgyek így szurkolnak fiaiknak (MTI)
A szlovák hölgyek így szurkolnak fiaiknak (MTI)

 16. perc Gattuso-t felvágja Striba. Sárgát kap érte.

 CsubiLala. Miféle egy online közvetítés ez? Hol vannak a csajok?

13. perc Veszélyes szlovák támadók rohamozzák az olasz kaput. Ilyesmire az eddgi meccseiken nem volt példa.

 8. perc Eddig egy olasz (Iaquinta)  és egy szlovák (Hamsik) ijesztés a kapuk előtt: mindkettő les miatt lefújva.

Himnuszokat hallgatunk. A meccs rövidesen kezdődik.

A Paraguaytól elszenvedett sima, 2-0-s vereség és a harmatgyenge játék után azonban ugrásszerű fejlődést kellene produkálnia csapatával Vladimir Weiss szövetségi kapitánynak, aki a hazai támadások kereszttüzében áll, a haragot egyebek mellett azzal zúdítva magára és legénységére, hogy a dél-amerikaiak elleni találkozón egyetlen szlovák lövés ment csupán kapura.

"Sorjáznak otthonról a kritikák, pedig mi mindent megteszünk, ami tőlünk telik. Még nem nyertünk meccset, de maradt rá esélyünk" - mondta, talán kicsit magát is biztatva a szakvezető támadó középpályás fia, ifj. Vladimir Weiss.

Az olaszok látszólag nyugodtan készülnek a rendkívül fontos zárómérkőzésre - amely amúgy a 80. vb-fellépése lesz a squadra azzurrának -, s jobb híján abból a tényből igyekeznek erőt meríteni, hogy 1982-ben elődeik már megélték a "csodát": akkor példának okáért három döntetlennel masíroztak tovább csoportjukból, a mostaninál jottányival sem jobb futballal, és meg sem álltak a világbajnoki címig. Marcelo Lippi kapitány persze nem "ikszre" akar játszani, mert tisztában van vele: csak a győzelem jelent biztos továbbjutást. Ennek érdekében a johannesburgi Ellis Parkban a kezdőtizenegy tagjaként veti hadba a végre panaszmentes karmestert, Andrea Pirlót. Nagyon sok múlik a védelmen is, amely eddig nem éppen kifogástalan produkciójával keltett feltűnést, hanem - a korábbi aranylabdás, Fabio Cannavaróval az élen - a bizonytalankodásával, a rengeteg labdavesztéssel, helyezkedési hibával.

"Csapat vagyunk, közösek az érdemek és a hibák, nem fogjuk azt nézni, hogy ki rontott, meg hogy kinek a nyakába varrható ez vagy az a hiba" - verte vissza a személyes mulasztásait firtató újságírói kérdést a 36 éves Cannavaro, aki a vb után Dubajban folytatja karrierjét. Mindenesetre a római Gazzetta dello Sport nem volt rest alkalmi közvéleménykutatást rendezni olvasói között arról, hogy kiraknák-e azonnal Cannavarót a nemzeti csapatból, s a 23 ezer szavazó csaknem 70 százaléka igennel válaszolt a kérdésre...

Lippi hivatalból optimista, s a két vérszegény döntetlen után, a csütörtöki zárómeccs előtt kijelentette: "A vb számunkra csak most kezdődik." Ám ha kikapnak, egyúttal be is fejeződik.

Olvasóink írták

  • 2. antilibsi 2010. június 24. 18:38
    „paris18. Szerintem meg nem.”
  • 1. paris18 2010. június 24. 17:28
    „a szlovák nő inkább férfi.gyerünk <moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paraguay továbbjutott, Új-Zéland kiesett

Az F csoportban Paraguay gól nélküli döntetlent játszott Új-Zélanddal, így csoportelsőként jutott… Tovább olvasom