Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Megérdemelt német győzelem: Ghána-Németország 0-1

Özil szép góljával nyertek a németek, de Ghánának sincs oka szomorkodni, mert továbbjutottak.


Ghána - Németország 0-1
D csoport, 3. forduló - Johannesburg, Soccer City Stadion
J.v.: Carlos Simon - Hausmann, Braatz (brazilok)

Ghána: Kingson - Sarpei, A. Gyan (Amoah), Pantsil, Mensah, Annan, Jonathan, Tagoe (Muntari), A. Ayew, K. Asamoah, K. Prince Boateng
Szöv. k.: Milovan Rajevac

Németország: Neuer - Friedrich, Khedira, Schweinsteiger (Kroos), Özil, Podolski, Müller (Trochowski), Lahm, Mertesacker, Cacau, J. Boateng (Jansen)
Szöv. k.: Joachim Loew

Gsz.: Özil

Ausztrália megtette azt a szívességet Ghánának, hogy nem hagyta nyerni a szerbeket. Így aztán a meccs jelentős részében mezőnyfölényben játszó és a meccset inkább irányító németek győzelme az afrikaiaknak sem okoz szomorúságot, mert továbbjutottak. A meccs embere Özil, aki nagyon szép gólt lőtt és jól is játszott. A meccs lúzere Muntari, aki az egész mezőnyből mélyen kilógott az alatt a közel fél óra alatt, amíg pályán volt. Németország Angliával, Ghána az Egyesült Államokkal játszik majd a legjobb nyolc közé jutásért.

Medve bá': - 80 percig igen jó meccs volt, és jó lesz ezeket a gyerekeket látni majd később.
Eta néni: "Becsületes sikerre adj,
csörgősipkás bolond ne légy!" - mondja Goethe a Faustban. A németek nyertek, de Ghánának is miért örülni.


90+3. perc: Vége a mérkőzésnek. Mindkét csapat örülhet, mert továbbjutottak.

90+2. perc: Egy percet játszat Adiyiah, Ayew helyére érkezik.

89. perc:

Medve bá': - Kár ennyire elrontani a meccs végét. Semmit nem csinálnak most már a csapatok percek óta, a német kapus időt húz...


84. perc: Eléggé beszorul Ghána, Jensen lő végül, alaposan mellé. Szerbia szépít, így most már csak valami csoda folytán változhat a továbbjutók kiléte.

80. perc: Asamoa Gyan le, Amoah be, Schweinsteiger le, Kroos be.

78. perc: Annan távoli, pattogós lövését védi Neuer.

75. perc: Már kettővel vezetnek az ausztrálok. Ha még egy-egy gól születne mindkét meccsen, akkor már az ausztrálok lennének a továbbjutók.

72. perc: Sarpei arccal blokkolja Podolski lövését, ápolni kell a ghánait. Közben Jansen érkezik J. Boateng helyére a németeknél.

70. perc: Cacau 30-ról, balról lő, Kingson véd. Közben gólt lőttek az ausztrálok a másik meccsen. Még most is Németország és Ghána a továbbjutó, ebben a sorrrendben.

68. perc: Trochowski a pályán, Müller nem folytatja.

66. perc: Ayew kap egy remek labdát sarokkal, lövésébe belelép egy német.

64. perc: Tagoe helyére Muntari érkezik.

61. perc: Kis híján egyenlít Ghána, Sarpei fejese a német kapusról megy mellé.

60. perc: Vezet Németország, Özil csipkézi ki a bal felsőt, miután tisztán lőhetett a kaputól 17 méterről. 0-1

Medve bá': - Nagyon szép gólt lőtt ez a német gyerek, le a kalappal.


57. perc: Lahm beadása után jöhet egy újabb szöglet, de ebből sem lesz helyzete a németeknek.

51. perc: K. Asamoah remekül indul a bal oldalon, lövését bravúrral védi Neuer.

48. perc: Kingson alászalad a hatodik német szögletnek, de megússzák a ghánaiak.

46. perc: Nincs csere egyik oldalon sem, így kezdődik a második félidő.


Eta néni: - Félidőben egy kis népzene innen is - onnan is:
45. perc: Nincs gól sem itt, sem Nelspruitban. Így érnek véget az első félidők - jelen állás szerint Ghána és Németország a továbbjutó.

Medve bá': - Gól nincsen, de jó a meccs. Szerintem a második félidőben lesz gól.
Eta néni: - Idézet ugyanonnan arról, hogy most már jöhetne a német gól:
"Elég volt már a szalmacséplés,
hadd lássak végre tetteket;
míg tart e cifra szó-fecsérlés,
hasznost alig remélhetek."


44. perc: Müller lábat talál labda helyett, ez is sárga.

40. perc: Ayew Cacau lábával együtt éri el a labdát, a brazil bíró lapot ad a ghánainak. Schweinsteiger szabadrúgása kapu felé száll, Mertesacker majdnem belecsúsztat, de Kingsont ezzel nem zavarja meg, védeni tud. A ghánai kontra megmarad lehetőség szintjén, mert elrontanak egy passzot.

Medve bá': - Pörögnek a gyerekek, mint ringlispíl a bucsuba'. Kérdeztem szomszéd Karit, szerinte kik jutnak innen tovább, azt mondta, hogy a németek meg a szerbek.


35. perc: Német szöglet után Khedira fejel nagyon fölé.

30. perc: Khedira sarkalja le lövésre a labdát Cacaunak, akinek kellemetlen, pattogós lövését szépen védi Kingson.

29. perc: Ayamoah Gyan lapos, és erőtlen lövését szedi fel Neuer.

26. perc: Gyan fejel a szöglet után kapura, Lahm a gólvonalon állva mellel veszi le a labdát és vágja ki a mezőnybe.

24. perc: Ayew mennybe mehetett volna, ha nem tol még egyet a labdán a tizenhatosra érve - így Neuer fel tudja kapni a földről a labdát. A túloldalon Özil teljesen egyedül vihette a kapura a labdát, de a kimozduló a Kingsonon nem jut túl a labda. A visszajátszás alapján inkább Özil bénázott, mint Kingson védett.

22. perc: Döntetlen még a másik meccs is - ha így maradna, akkor Ghána csoportelsőként, Németország másodikként jutna tovább. A csoportelső egyébként a legjobb nyolc közé jutásért Angliával, a második helyezett az Egyesült Államokkal játszik majd.

20. perc: Lahm megy előre, de a tizenhatoson belülre érve lövés helyett még tol egyet a labdán - ez már sok.

14. perc: Asamoah remekül passzolt középre Gyanhoz, aki visszatette a labdát a mögötte érkezőnek, Schweinsteiger remekül lépett közbe.

Eta néni: - Német irodalmárt idézek, tessék kitalálni, ki és hol írta:
"Közelgetek hát újra, kósza árnyak,
kik hajdan már feltüntetek nekem.
Ezúttal vajha megragadhatnálak?
Ily próbára alkalmas még szívem?"


10. perc: Podolski beadását egy ghánai védő, Mensah majdnem a saját kapujába belsőzte. Nagyot védett Kingson.

Eta néni: - Azért a német csapat is elég érdekes. A Khedira, Özil, Podolski, Cacau vagy Boateng név nem az az igazi, hagyományos német családnév. Főleg hogy utóbbi testvége meg a másik csapatban focizik.


8. perc: Schweinsteiger és Khedira egymást rúgták el kis híján a labda helyett.

7.perc: Podolski lövése megpattanik egy ghánain, szöglet jön. A szögletet kifejelik.

3. perc: A leshatárról induló Cacau messziről, laposan lövi kapura a labdát - Kingson véd.

1. perc: Feketében a németek, fehérben Ghána - utóbbiak kezdik a meccset.

Medve bá': - Feketék fehérben, fehérek feketében. Bolond világ ez!


Aki nyerni tud ezen a meccsen, az tovább jut. A vesztes csapat biztosan búcsúzik a vébétől, ha Szerbia nem kap ki. Döntetlen esetén Ghána továbbjut, a németek pedig csak akkor juthatnak tovább, ha Szerbia nem nyer. Ausztrália is továbbjuthat még, de ehhez mindenképp verniük kell a szerbeket, a másik meccsen pedig Ghánának kell nyernie (vagy ha a németek nyernek egy góllal, akkor az ausztráloknak legalább négy gólos különbséggel kell verni a szerbeket).

Korábban:

A németek óvatos duhajok, és nem isznak előre a medve bőrére. Ennek ellenére a hírek szerint Joachim Löw szövetségi kapitány engedélyezte, hogy a Ghána elleni, szerda esti, sorsdöntőnek számító mérkőzés után győzelem esetén a játékosok ne csupán feleségeikkel, illetve barátnőikkel találkozhassanak, hanem dupla adag sört is fogyaszthassanak.

A keddi sajtó szerint ez az úgynevezett A terv arra az esetre, ha a német válogatott győztesen hagyja el a pályát, és biztosítja helyét a középdöntőben. Ugyanakkor létezik egy állítólagos B terv is arra az esetre, ha a németek nem jutnának tovább. Ebben az esetben csütörtökön indulás haza, és Löw egyszer s mindenkorra búcsút mond a szövetségi kapitányi posztnak. A szóban forgó B változatról valamennyi újság beszámolt, a tudósításokból azonban kicsengett, hogy szinte mindenki a továbbjutásban reménykedik.

Ezt a reményt fogalmazta meg keddi - Dél-Afrikából sugárzott - sajtóértekezletén maga a szakvezető is. Löw szerint a fiatal csapat kész arra, hogy legyőzze a ghánaiakat. A játékosok kiheverték a Szerbiától elszenvedett vereség mindenekelőtt lelki terheit, jó fizikai és pszichikai állapotban vannak, és mindenki bízik a győzelemben. A Németországban rendkívül népszerű tréner a vereség lehetőségére, azaz a győzni vagy repülni alternatíva eshetőségére egyetlen szóval sem utalt.

A kapitány elmondta, hogy a Szerbia ellen pályára lépett csapathoz képest két változást tervez. A piros lapja miatt eltiltott Miroslav Klose helyén minden bizonnyal a stuttgarti Cacau játszik majd, és valószínű, hogy a szerbek ellen gyengébb formát mutató Holger Badstubert a balhátvéd posztján a hamburgi Marcell Jansen váltja fel.

Löw arra is figyelmeztette játékosait, hogy ne vitatkozzanak a játékvezetővel. A Szerbia elleni vesztes mérkőzés, illetve a csatár Klose indokolatlannak tartott kiállítása után a németek háza táján meglehetősen erős bíróellenes hangulat uralkodik, a szerdán bíráskodó brazil sípmester pedig igen szigorú, és semmifajta reklamálást nem tűrő játékvezető hírében áll. Arról nem is beszélve, hogy a korábbi két találkozón több német játékos is már sárga lapot szedett össze.

Egyes sajtóhírek szerint a németeknek szerda este ugyanakkor nem csupán a ghánai csapattal kell megküzdeniük, hanem egyfajta szerb "összeesküvéssel" is. A szerb válogatott edzője, Radomir Antic ugyanis a németek legyőzésével kapcsolatban minden tanáccsal ellátta szerb kollégáját, Milovan Rajevacot, aki 2008 augusztusa óta a ghánai válogatott edzője. A két jó barát - akik egyformán Nyugat-Szerbiából származnak, és szülővárosuk alig 20 kilométerre fekszik egymástól - a hírek szerint "testvérnek" szólítja egymást. Rajevac elsőként gratulált Anticnak a németek legyőzéséhez, és az utóbbi szerda este ugyanezt kívánja tenni. Ennek érdekében pedig a legrészletesebben vázolta kollégájának, hogy nézete szerint melyek a németek legsebezhetőbb pontjai.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindkét csapat búcsúzott a vb-től: Ausztrália-Szerbia 2-1

Szerbia és Ausztrália is kiesett. Az ausztrálok legyőzték a szerbeket, de a Németországtól vereséget… Tovább olvasom