Alkalmazkodni kell

2022.12.13. 14:24

Foci VB 2022 - A francia válogatott szövetségi kapitánya szerint, a győzelmük azon múlhat, hogy meg tudják-e törni a marokkó védekezését

Didier Deschamps, a címvédő francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint a Marokkó elleni szerdai világbajnoki elődöntőben az lesz a legfontosabb, hogy miként tudnak majd alkalmazkodni a torna legjobb védekezéséhez.

MTI

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya - Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan

"A győzelemnek nincs egyetlen és biztos módja. Nálam mindig elsőbbséget élvez, hogy alkalmazkodjak azokhoz a helyzetekhez, amelyekkel szembetalálom magam, és ennek ismeretében a játékosaimból a lehető legjobbat hozzam ki, miként csapatom egészéből is" - mondta Deschamps.

A francia szakember kiemelte és méltatta a marokkói csapat szervezett védekezését, "amely ellen eddig egyetlen ellenfél sem talált megoldást". Az elődöntős rivális Katarban öt meccs alatt egy kapott találatnál jár, ami öngól volt. Hozzátette, hogy a marokkói válogatott támadójátékában is kellő veszély van.

"Lengyelországnak sem volt túl sok helyzete a tornán, amikor viszont mi találkoztunk velük, mégis több lehetőség adódott előttük a gólszerzésre - utalt a 3-1-re megnyert nyolcaddöntőre a szakember. - Marokkó szintén jól tud kontrázni, mindenre fel kell készülnünk."

Deschamps utalt rá, hogy a francia válogatott nem elsősorban a labdabirtoklásra építve érte el sikereit, bár mindig megvan bennük a szándék, hogy náluk legyen a labda és veszélyt teremtsenek. "De ugye mindig van egy ellenfél is" - emlékeztetett.

Kiemelte: egyetlen csapat sem szívesen, önszántából mond le a labda birtoklásáról. 

Az igazság viszont az, hogy a labda birtoklása önmagában kevés, veszélyt is kell teremteni

 - mondta.

Deschamps tisztában van azzal, hogy Olaszország (1934, 1938) és Brazília (1958, 1962) után harmadik válogatottként nyerhetnek egymást követően két vb-t, de figyelmeztetett, hogy egyelőre még csak az elődöntőnél tartanak. Úgy fogalmazott, a címvédésnek nincs titka, csak rengeteg összetevője. Utóbbiak között legfontosabbként a játékosok képességét említette, majd hozzátette, hogy az önmagában persze nem garancia a sikerre. Ahhoz ugyanis társulnia kell a csapatszellemnek, a mentalitásnak, valamint annak, hogy miként reagálnak a nehézségekre, illetve az olyan pillanatokra, amikor a kés az ő torkukon van.

Deschamps kiemelte, hogy külön készülnek a várhatóan ezúttal is szép számú, hangos, lelkes, olykor heves marokkói drukkerekre, ami persze önmagában az ellenfélnek még nem jelent gólt, viszont szerves része a körítésnek. 

A francia tréner elismerte, hogy együttese az elődöntőig vezető úton "nem csinált mindent tökéletesen", azt viszont kiemelte, hogy csapata védekezése "szilárd" volt, és a döntő pillanatokban gólszerzési képességét is bizonyította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!