Előzetes: ki jut a 16-ba?

2022.11.28. 14:05

Foci Vb 2022 - Pikáns párharc dönthet a továbbjutásról Irán és az Egyesült Államok között

Anglia továbbjutása már szinte biztos, a B csoport második nyolcaddöntőséről viszont egy pikáns, várhatóan feszült hangulatú mérkőzésen dönt majd Irán és az Egyesült Államok a katari labdarúgó-világbajnokság keddi napján.

MTI

Irán is továbbjuthat - Fotó: MTI/AP/Manu Fernández

Az angol csapat a szebb és a csúnyább arcát is megmutatta már a vb-n, előbb ugyanis nagyszerű játékkal 6-2-re legyőzte az irániakat, majd visszafogott iramú, kevés helyzetet hozó meccsen játszott gól nélküli döntetlent az amerikaiakkal. Utóbbi teljesítményért a stadionban éles füttyszó, a szigetországi lapokban pedig kemény kritika volt Gareth Southgate együttesének "jutalma". Ugyanakkor a bírálatok ellenére a kapitány és válogatottja gyakorlatilag már két forduló alatt elérte célját, mivel a továbbjutását igazából nem fenyegeti veszély. Csak akkor maradna le a nyolcaddöntőről, ha kedden legalább négy góllal kikapna a két meccsén eddig egy jónak minősíthető félidőt produkáló walesiektől, akik ráadásul 1984 óta nem tudtak győzni az angolok ellen.

"Amikor nyersz, a legjobb csapat vagy a világon, amikor veszítesz, akkor meg a legrosszabb. Ilyen a futball, de játékosként kiegyensúlyozottnak kell maradnod. Ha nyerünk kedden, az amerikai meccset elfelejtik majd" - reagált a kritikákra Marcus Rashford, az angolok csatára, aki mindkét meccsen csereként lépett pályára. - "Nem olyan gyakori, hogy egy csapat mindhárom csoportmérkőzésén győz. Ha legyőzzük Walest, akkor összességében elmondhatjuk, hogy jól rajtoltunk a világbajnokságon."

Wales eddig nem nyújtott meggyőző játékot, az Irántól elszenvedett vereség során kifejezetten halványan szerepelt, ám Gareth Bale-ék számára még nem úszott el a továbbjutás, egy Anglia elleni siker nyolcaddöntőt érhet, amennyiben a csoport másik mérkőzése döntetlennel zárul.

Irán és az Egyesült Államok között hosszú ideje feszült a politikai viszony, így a sportban is rendre kiemelt figyelmet kap a két ország versenyzőinek, csapatainak egymás elleni küzdelme. A mindkét együttes számára sorsdöntő kedd esti mérkőzés előtt az amerikai futballszövetség "gondoskodott róla", hogy a viszony ne enyhüljön, miután közösségi oldalain egy rövid ideig az iráni zászlót úgy jelenítette meg, hogy hiányzott belőle az ország címere. Az ázsiai ország szövetsége a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordult, az iráni kormány pedig határozottan tiltakozott az akció ellen, jelezve, hogy a címer eltüntetésével Allahot távolították el a zászlóból.

Az amerikai szövetség rövid idő után visszahelyezte a hivatalos iráni zászlót felületeire, az akciót pedig azzal magyarázta, hogy ezzel akarta jelezni: kiáll a nők jogaiért és támogatja az iráni tiltakozások résztvevőit, akik szeptember közepe, a 22 éves Mahsa Amini halála óta tüntetnek.

A válogatott tagjai nem tudtak az akcióról, Gregg Berhalter pedig még vasárnap arról beszélt, hogy a mérkőzés kemény küzdelmet hoz majd, de nem a politika miatt, hanem azért, mert mindkét gárda a győzelemért és a továbbjutásért lép pályára.

"Azért akarsz harcolni, hogy továbbjuss, erről szól az egész" - jelentette ki a szakvezető, akinek tanítványai két ponttal állnak a harmadik helyen a hárompontos irániak mögött.

A várhatóan izgalmas találkozón mindkét együttes a győzelemért lép pályára, az amerikaiak csak három ponttal juthatnak tovább, míg riválisuknak szintén a siker jelentené a biztos nyolcaddöntőt, igaz, ha a másik mérkőzésen Anglia nem kap ki, akkor Iránnak az egy pont is elég a legjobb 16 közé jutáshoz.

B csoport, 3. forduló

Wales-Anglia, al-Rajjan (Ahmad bin Ali Stadion) 20.00
A várható kezdőcsapatok
Wales: Danny Ward - Chris Mepham, Joe Rodon, Ben Davies - Connor Roberts, Aaron Ramsey, Ethan Ampadu, Jonny Williams - Gareth Bale, Daniel James, Kieffer Moore

Anglia: Jordan Pickford - Kyle Walker, John Stones, Harry Maguire, Luke Shaw - Declan Rice, Jude Bellingham - Raheem Sterling, Mason Mount, Phil Foden - Harry Kane

Irán-Egyesült Államok, Doha (al-Tumama Stadion) 20.00
A várható kezdőcsapatok
Irán: Sejed Hosszein Hosszeini - Ramin Rezajan, Madzsid Hosszeini, Morteza Puraligandzsi, Milad Mohammadi - Szaed Ezatolahi - Ali Golizadeh, Ahmad Nurollahi, Ehszan Hadzsafi, Mehdi Taremi - Sardar Azmun

Egyesült Államok: Matt Turner - Sergino Dest, Walker Zimmerman, Tim Ream, Antonee Robinson - Tyler Adams, Weston McKennie, Yunus Musah - Tim Weah, Haji Wright, Christian Pulisic

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!