Foci-Eb 2021

2021.07.11. 20:52

Olaszország nyerte a labdarúgó Európa-bajnokságot!

Olaszország nyerte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a londoni döntőben 1–1-es rendes játékidő és hosszabbítás után tizenegyesekkel 3–2-re legyőzte Angliát.

Olasz játékosok ünnepelnek a trófeával a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntõjében játszott Olaszország-Anglia mérkõzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én. Olaszország az 1-1-es döntetlennel zárult rendes játékidõt követõ hosszabbítás utáni büntetõpárbajban 3-2-re gyõzött, és 1968 után másodszor lett a kontinens legjobbja.

Forrás: MTI / EPA Pool

Fotó: Michael Regan

 

DÖNTŐ

London, Wembley Stadion, 67 173 néző. V: Kuipers (holland)

Olaszország: G. Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Emerson (Florenzi, 118.) – Barella (Cristante, 54.), Jorginho, Verratti (Locatelli, 96.) – Chiesa (Bernardeschi, 86.), Immobile (Berardi, 55.), L. Insigne (Belotti, 91.). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini

Anglia: Pickford – Walker, (Sancho, 120.) Stones, Maguire – Trippier (Saka, 70.), Rice (J. Henderson, 74., Rashford, 120.), Mount (Grealish, 99.), Phillips, Shaw – Kane, Sterling. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Gólszerző: Bonucci (67.), ill. Shaw (2.)

Anglia először vagy Olaszország 1968 után másodszor? Ez volt a kérdés a londoni Eb-döntő előtt. No meg az, hogy jól döntött-e Gareth Southgate angol szövetségi kapitány, hogy felállást váltott az elődöntőben sikeres kezdőcsapathoz képest. A fiatal Bukayo Saka helyett Kieran Trippier kezdett, a négyvédős felállási formát pedig három belső védős összeállítás váltotta fel.

Az angolokat olyannyira nem izgatta ez a kérdés, hogy minden idők leggyorsabb Eb-döntős góljával megadták az alaphangulatot a Wembleyben. Épp Trippier jobb oldali beadása után a mérkőzés másnapján a 26. életévét betöltő Luke Shaw kapásból gyönyörűen lőtt Gianluigi Donnarumma kapujába! 1–0

Luke Shaw szerzett vezetést (Fotó: AFP)

A hivatalos álláspont szerint 1 perc 57 másodperc telt el Björn Kuipers játékvezető első sípszava és a Manchester United-védő találata között, akinek ez volt az első gólja a válogatottban.

Nem mellesleg Roberto Mancini csapata először került hátrányba ezen az Európa-bajnokságon.

Az első félidőben nem nagyon forgott veszélyben az angol kapu – igaz, az angolok kezdeti lelkesedése után átvette a kezdeményezést a squadra azzurra. Az olaszok közül Federico Chiesa járt a legközelebb a gólszerzéshez, ám ballábas lövése nem találta el Jordan Pickford kapuját.

Federico Chiesa ígéretes lövése nem talált kaput (Fotó: AFP)

Olaszország azért is aggódhatott, mert az első játékrész derekán a Chelsea-vel idén Bajnokok Ligáját nyerő Jorginhót ápolni kellett, ám a brazil származású középpályás folytatni tudta a játékot.

Jorginho miatt aggódtak a társai (Fotó: AFP)

Európa-bajnoki döntőben csak egy csapat tudott győzni úgy, hogy a szünetben hátrányban volt: az első, 1960-as fináléban Jugoszlávia 1:0-ra vezetett a Szovjetunió ellen, ám hosszabbítás után 2:1-re kikapott. Ráadásul Anglia a Wembley Stadionban még sohasem kapott ki világ- vagy Európa-bajnoki meccsen. Nem jó előjelek voltak ezek az olaszok számára.

A második félidő elején Raheem Sterling elesett az olasz tizenhatoson belül. Sokaknak eszébe juthatott a dánok elleni tizenegyes, ám Kuipers határozottan mutatta, hogy semmi sem történt, sőt a VAR-szobában dolgozó kollégái sem láttak szabálytalanságot.

Ezúttal nem kapott tizenegyest Raheem Sterling (Fotó: AFP)

Mancini két cserével próbált változtatni: Nicolo Barella helyére Bryan Cristante állt be, az aranycipős Ciro Immobilét pedig Domenico Berardi váltotta. Nem sokkal később Lorenzo Insigne lőtt éles szögből, Pickford ököllel védett. Aztán Chiesa jobbal laposan lőtt kapura, az Everton-kapus óriásit hárított.

Jordan Pickford bravúrja (Fotó: AFP)

A 67. percben góllá érett az egyre erősödő olasz fölény! Jobb oldali szöglet után Marco Verratti fejesét védte Pickford, ám a kipattanót az olasz rekordot jelentő 19. Európa-bajnoki mérkőzését játszó Leonardo Bonucci közelről bevágta. 1–1

A Juventus védője 34 évesen és 71 naposan az Eb-döntők történetének legidősebb gólszerzője lett ezzel.

Leonardo Bonucci egyenlített (Fotó: AFP)

Southgate rögvest reagált: Trippier helyére a 19 esztendős Saka érkezett, s vele együtt az elődöntőben látott négyvédős felállás is. Olaszország meg kis híján fordított: Bonucci pazar emelését Berardi kapásból a léc fölé emelte.

A hajrában nagy helyzetet nem láthattunk, ám egy sajnálatos sérülést igen. Az olasz egyik legjobbja, Chiesa lent maradt Kyle Walker belépője után, és le kellett cserélni.

Chiesa megsérült (Fotó: AFP)

A végén még a csapatkapitány Giorgio Chiellini egy sárga lap árán lerántotta Sakát, mielőtt az angol tehetség lendületből rohamozott volna a kapu felé. Jöhetett a torna nyolcadik kétszer tizenöt perces hosszabbítása.

Sakát csak így tudta megállítani Chiellini (Fotó: AFP)

A ráadásban Anglia részéről a Leeds középpályása, Kalvin Phillips lőtt ígéretesen nem sokkal a bal alsó sarok mellé, míg a másik oldalon Emerson veszélyes beadásánál Pickfordnak kellett öklöznie a kapu torkában.

Olasz lehetőséggel kezdődött az utolsó negyedóra: Federico Bernardeschi szabadrúgása kipattant Pickfordról, de az angol kapuvédő másodjára összeszedte a labdát Jorginho előtt. Anglia válaszként egy jó Harry Kane-beadással reagált: Donnarumma hiába jött ki, nem tudta elütni a labdát, de az olaszok megúszták kapott gól nélkül.

Akadt egy hajmeresztő eset a hajrában: Jorginho csúnyán megtaposta Jack Grealish lábát, de az olasz futballista „csak” sárga lapot kapott ezért. Nem biztos, hogy a piros lap túlzás lett volna…

Érződött, hogy az idő teltével a csapatok megelégednek a tizenegyespárbajjal. Southgate be is küldte a padról Jadon Sanchót és Marcus Rashfordot. Utóbbi így jobbhátvédet játszott abban a néhány percben, amit a pályán töltött. Az Eb-történelem második döntős szétlövése következett.

Berardi kezdte a párbajt, nem hibázott – ahogy Kane sem. Aztán Belotti lövését kivédte Pickford! Harry Maguire pedig kihasználta a botlást, Anglia előnybe került két kör után. Bonucci visszahozta a reményt Olaszországnak, pláne, hogy a 120. percben beállt Rashford a kapufát találta el! Bernardeschi középre gurította a labdát, a másik utolsó perces csere, Sancho pedig elrontotta! Donnarumma szépen védett. Jött Jorginho, és a megszokott stílusával próbálkozott, de Pickford a kapufára tolta a labdát! Meccslabda volt! Az ifjú Saka volt az ötödik rúgó, de Donnarumma ezt is kivédte! Olaszország Európa-bajnok!

Borítókép: olasz játékosok ünnepelnek a trófeával a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében játszott Olaszország-Anglia mérkőzés végén a londoni Wembley stadionban 2021. július 11-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!