Foci-Eb 2021

2021.06.12. 15:07

Hiába szerzett vezetést Svájc, Wales egy pontot megmentett

A labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának 1. fordulójában Wales 1–1-es döntetlent játszott Svájccal Azerbajdzsánban.

A-CSOPORT, 1. FORDULÓ

Baki, Olimpiai Stadion. Vezette: Turpin (francia)

Wales: Ward – C. Roberts, Rodon, B. Davies, Mepham – Morrell, Allen, Ramsey (Ampadu, 90+3.) – D. James (D. Brooks, 75.), Moore, Bale. Szövetségi kapitány: Rob Page

Svájc: Sommer – Elvedi, Schär, Akanji – Mbabu, Xhaka, Freuler, R. Rodríguez – Shaqiri (Zakaria, 66.) – Embolo, Seferovic (Gavranovic, 84.). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic

Gólszerző: Moore (74.), ill. Embolo (49.)

A mérkőzés góljait ide kattintva tekintheti meg.

A pénteki nyitány – az olaszok 3–0-ra legyőzték a törököket Rómában – után szombat délután rendezték meg az A-csoport 1. fordulójának másik mérkőzését: Wales és Svájc Azerbajdzsánban találkozott egymással.

Ahogy azt előre is sejteni lehetett, a két csapat nem esett egymásnak, meglehetősen eseménytelenül telt el az első negyedóra. Aztán a 15. percben megérkezett az első helyzet, ráadásul Yann Sommernek rögtön bravúrt kellett bemutatnia: Kieffer Moore remek fejese után a svájci kapus szögletre nyomta a léc alá tartó labdát.

Öt perccel később már a másik kapusnak, Danny Wardnak akadt munkája, a Leicester City játékosa azonban lábbal mentett Fabian Schär remek sarkazása után. A folytatásban is inkább a svájciak veszélyeztettek többet, ám Haris Seferovic hiába próbálkozott távolról, majd az első félidő ráadásában a tizenhatoson belülről is, a kaput egyszer sem találta el.

A fordulás után sem változott a játék képe, ennek pedig gyorsan meg is lett az eredménye. A 49. percben Brees Embolo 17 méterről eleresztett lövése után Ward védett, ám Xherdan Shaqiri jobb oldali szögletét követően már a kapus sem tudott menteni, a védőjétől elszakadó Embolo az öt és feles vonaláról a kapu jobb alsó sarkába fejelte a labdát. 0–1

A folytatásban Wales átvette a játék irányítását, többet birtokolta a labdát, de helyzeteket sokáig nem tudott kidolgozni. Aztán a 74. percben némileg váratlanul összejött az egyenlítés, egy kicsiben elvégzett szöglet után Joseff Morrell jobb oldalról ívelte be a labdát, amelyet a lendületből érkező Kieffer Moore kilenc méterről a kapu jobb alsó sarkába csúsztatott. 1–1

Az egyenlítő találatot követően ismét Svájc került fölénybe, majd a 85. percben Mario Gavranovic révén újabb gólt szerzett, ám rövid videobírózás után les miatt – teljesen jogosan – érvénytelenítették a fél perccel korábban pályára lépő csatár gólját.

A 89. percben Gareth Bale lövését sikerült blokkolnia Manuel Akanjinak, majd az ötperces ráadásban hiába adódott több lehetőség is Vladimir Petkovic csapata előtt, elsősorban Wardnak köszönhetően nem született újabb gól, így 1–1-es döntetlennel zárult a mérkőzés.

A mérkőzés góljait ide kattintva tekintheti meg.

A csoport másik mérkőzésén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!