Foci-Eb 2021

2021.06.12. 21:20

Fejben dőlt el – öt éve 0–2-vel, most 3–0-val kezdtek a belgák

A belga válogatott magabiztos, 3–0-s győzelemmel kezdett az Európa-bajnokság-B-csoportjában, Oroszország ellen, Szentpéterváron.

1. FORDULÓ

B-CSOPORT

Szentpétervár, Szentpétervári Stadion, 26 500 néző. V: Mateu Lahoz (spanyol)

Belgium: Courtois – Alderweireld, Boyata, Vertonghen (Vermaelen, 77.) – Castagne (Meunier, 29.), Dendoncker, Tielemans, T. Hazard – Mertens (E. Hazard, 72.), R. Lukaku, Carrasco (Praet, 77.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

Oroszország: Sunyin – Mário Fernandes, Szemjonov, Dzsikija, Zsirkov (Karavajev, 43.) – Barinov (Gyivejev, a szünetben), Ozdojev – Zobnyin (Muhin, 63.), Kuzjajev (Cserisev, 29., Al. Mirancsuk, 63.), Golovin – Dzjuba. Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

Gólszerző: R. Lukaku (10., 88.), Meunier (34.)

A csoport másik mérkőzésén

A Dánia–Finnország (0–1) mérkőzésen történtek, Christian Eriksen drámája után az érdeklődés szempontjából kissé háttérbe szorult a B-csoport másik mérkőzése, Oroszország és Belgium szentpétervári összecsapása. Igaz, a meccset 30 ezer néző előtt rendezték – ennyit tettek lehetővé a vírus helyzet miatti korlátozások –, de a hazai drukkereknek nem sok örömük volt a meccsben.

A belgák ugyanis nagyon koncentrált, célratörő futballt mutattak be az első félidőben, szemben az öt évvel ezelőtti, olaszok elleni Eb-nyitányukkal, amikor 2–0-ra kikaptak. Most könyörtelenül kihasználták az ellenfél hibáit és már 45 perc után ők vezettek 2–0-ra. Szentpétervár egyébként a jelek szerint szerencsét hoz nekik, ugyanis 2018-ban itt nyerték meg a vb-bronzérmet az Anglia elleni 2–0-s győzelemmel.

A 10. percben Dires Mertens felívelésénél Andrej Szemjonov vétette el a labdát és engedte át Romelu Lukakunak, aki 11 méterről nem hibázott. 1–0 (A csatár a gólöröménél üzent az interes csapattársnak, Eriksennek, belekiabált a kamerába: „szeretlek, Chris”.)

Ezt követően, még a szünet előtt az oroszok kapusa, Anton Sunyin is megajándékozta egy labdával a belgákat: Thorgan Hazard ívelését Thomas Meunier elé ütötte, aki ugyanúgy a bal alsóba helyezett, mint Lukaku. 2–0

Az oroszok a második félidőben próbálták átvenni a játék irányítását, de ez helyezetekben nem nyilvánult meg. A legközelebb akkor jártak az oroszok a gólhoz, amikor Dedryck Boyata rosszul sikerült felszabadítási kísérletéből kis híján öngól lett, de a belgák végül megőrizték a kapujukat a góltól. Sőt, Lukaku a végén önmaga második, csapata harmadik találatát is megszerezte, beállítva ezzel a 3–0-s végeredményt.

Fejfájást talán csak az okozhatott számukra, hogy Jan Vertonghen láthatóan kisebb sérülést szenvedett, ami után Thomas Vermaelen váltotta.

A belgák tehát könnyed sikerrel kezdtek. Öt éve, az olaszoktól elszenvedett vereség ellenére is eljutottak a nyolc közé (a nyolcaddöntőben éppen a magyar válogatottat verték meg 4–0-ra), most a jó kezdés után, önbizalommal telve, akár még többre is vihetik...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!