Foci Eb 2016 KO

2016.07.11. 15:25

A francia kormány szerint sikeres volt a szervezés

A hazai válogatottnak a döntőben elszenvedett veresége után a francia kormány hétfőn elsősorban a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság sikeres megszervezéséhez gratulált.

Francois Hollande államfő, aki hétfőn ebéden fogadja a válogatott tagjait az Elysée-palotában, az eredmény ellenére úgy vélte, hogy "az Európa-bajnokság győzelem Franciaország" számára. 


Jóllehet a vasárnapi döntő után, amelyet Portugália 1-0-ra nyert meg hosszabbítást követően a házigazda franciákkal szemben, nem volt ünneplés a Champs-Elysées sugárúton és párizsiak tízezrei csalódottan, a legnagyobb csendben vonultak az utcákon haza a bárokból, a szurkolói zónából és a Stade de France nemzeti stadionból, a francia kormány hétfőn elégedettségét fejezte ki.  


A köztársasági elnök már a döntő előtt azt mondta, hogy "ez már győzelem Franciaország számára, mert nagyon jó volt a szervezés". Francois Hollande megköszönte a szurkolóknak, az önkénteseknek és a biztonsági erőknek az együttműködést az elmúlt egy hónapban. 


Bernard Cazeneuve belügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy "a nagyon magas terrorkészültségi körülmények ellenére a 2016-os Eb siker" volt. Elmondta, hogy a rendezvényen, illetve ahhoz kapcsolódva 1550 előállítás történt és 64-et toloncoltak ki a másfél millió külföldi szurkoló közül a hatóságok Franciaországból az elmúlt egy hónapban. 


Három nappal az Eb kezdete után, június 13-án egy iszlamista támadó megölt egy rendőrházaspárt a Párizshoz közeli otthonában. A merénylő az Iszlám állam dzsihadista szervezet nevében követte el a kettős gyilkosságot és azt mondta, hogy temetőt szeretne csinálni az Eb-ből. Ekkor még attól lehetett tartani, hogy további támadások fogják kísérni a rendezvényt. 


Francois Hollande egyébként arról a francia-portugál kettős állampolgárról is megemlékezett, aki az első áldozata volt a tavaly novemberi 130 áldozatot követelő párizsi merényleteknek. A 63 éves Manuel Dias a Stade de France nemzeti stadionnal vesztette életét, amikor az egyik öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a férfi közelében 2015. november 13-án. 


A stadionok és a szurkolói zónák körül az orosz huligánok marseille-i rendbontása és a vasárnapi döntő előtti párizsi incidenst leszámítva azonban a rendőröknek nem volt sok dolga, a biztonsági kordon jól működött, a szurkolók félelem nélkül mentek a kijelölt helyekre, az Eb igazi ünneppé vált Franciaországban.   


A kormány tagjai egyébként az elmúlt héten többször is emlékeztettek arra, hogy a jobboldali ellenzék ellenezte a szurkolói zónák létesítését, mert azokat kockázatosnak tartotta. Nicolas Sarkozy volt államfő - még az Eb kezdete előtt - egyenesen azok bezárást követelte, mert szerinte nem voltak megfelelően kialakítva a rendkívüli állapot idején, amely július 26-ig van érvényben.


Az Európa-bajnokság hazai nyeresége az előzetesen remélt 1,2 milliárd eurónál is több lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!