Foci Eb 2016 KO

2016.06.12. 19:45

Bojkottot hirdetett a nemzeti zászló használatára a német Zöldek egyik tartományi ifjúsági szervezete

A hét végén egy közösségi portálon Hazafiság=nacionalizmus - Focirajongók, le a zászlókkal! címmel felhívást tett közzé, amelyben felszólították a szurkolókat, hogy az Eb idején "ne engedjenek teret a nacionalista eszméknek".

MTI

Németországban bojkottot hirdetett a nemzeti zászló használatára a labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) idejére az ellenzéki Zöldek egyik tartományi ifjúsági szervezete, a kezdeményezés felháborodást váltott ki. A Zöldek Rajna-vidék-Pfalz tartományi ifjúsági szervezete a hét végén egy közösségi portálon Hazafiság=nacionalizmus - Focirajongók, le a zászlókkal! címmel felhívást tett közzé, amelyben felszólították a szurkolókat, hogy az Eb idején "ne engedjenek teret a nacionalista eszméknek".


Kiemelték, hogy aki hazafiként határozza meg magát, egyben kirekeszt mindenkit, akiről azt gondolja, hogy nem tartozik a hazájához, és ez súlyos következményekhez vezethet, amikor a hazafiság "agresszív formában jelenik meg", és a kívülállóként értelmezett másokat "ellenségnek bélyegzi". A felhívás megütközést váltott ki egyebek mellett a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) soraiban. Peter Altmaier kancelláriaminiszter, CDU-s politikus vasárnap egy másik közösségi portálon írt bejegyzésében úgy vélte, a Zöldek ifjúsági szervezetnének még nem sikerült megértenie, hogy a mai focirajongók zászlói éppen annak az ellentétét jelentik, mint amit a német történelem egyes korábbi szakaszaiban lengetett nemzeti lobogók jelentettek, vagyis a mai fekete-vörös-arany trikolor "a világra nyitott, rokonszenves Németország jelképe".


Andreas Scheuer, a CSU főtitkára pedig azt írta, hogy "inkább legyünk patrióták, mint idióták". A Zöldek Rajna-vidék-Pfalz tartományi ifjúsági szervezetének vasárnapi állásfoglalása szerint a kezdeményezésre érkezett több ezer gyűlölködő kommentár is azt mutatja, hogy a nagy labdarúgó tornák idején eluralkodó "party-patriotizmus" veszélyes, és sokan vannak, akik a nemzeti válogatott melletti szurkolás mögé rejtik nacionalizmusukat. Hozzátették, hogy állításukat tudományos tények is alátámasztják, például egy kutatás kimutatta, hogy a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság idején a nemzeti trikolór igen széles körű használatának formájában megjelent hazafiság az erőszakos, idegenellenes nacionalizmus erősödésének is kedvezett. Ezt jelzi, hogy abban az évben új csúcsra emelkedett a szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmények száma. A világbajnok német labdarúgó-válogatott vasárnap az ukránok ellen mutatkozik be a franciaországi Eb-n. Joachim Löw szövetségi kapitány együttese a C-csoportban Ukrajna után Lengyelországgal és Észak-Írországgal mérkőzik meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!