Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

A Két zsivány bemutatkozik

A Két zsivány a III. Szigetközi Mulatós Fesztivál egyik fellépője lesz. Ismerjék meg cikkünkből őket. Július 9-én 18-kor zenélnek Dunaszegen.

A Két zsivány hivatalos honlapján így ír magáról:

Zsivány Pityu: - Sziasztok, "ZSIVÁNY" PITYU vagyok! Na, nem kell megijedni, van tisztességes polgári nevem is: Andor Istvánnak hívnak, 1968. december 4. napján láttam meg a napot drága szüleim elsőszülött csemetéjeként egy vas megyei kisvárosban, Sárváron. Apa tanárbácsi, anya tanítónéni, én meg afféle jótanuló "okostojás". A gondok velem már az oviban elkezdődtek: szegény édesanyámnak sosem engedtem, hogy rövidre vágassa a hajam és csakis bőszárú trapéznacit voltam hajlandó viselni, mondván, hogy egyetlen valamirevaló rockzenekarba sem fognak bevenni a srácok, ha rövid a hajam és nem elég "tuti" a gatyóm. Szóval maradt az életveszélyes Lolka-Bolka frizura és a "hótgagyi" trapézszárú jersey (ejtsd: dzsörzé) naci. Elég gáz volt, lehettem vagy 5 éves. Aztán Szombathelyre költöztünk, jött az általános iskola és vele együtt - szüleim hathatós unszolására - a zenesuli zongora szak 7 kemény éven át. Az első 3 év viszonylag könnyen ment, egy dögös fiatal csajszi, Zsuzsa volt a zongoratancinénim, annak rendje-módja szerint 9 évesen hulla szerelmes voltam belé. Naná , hogy jól ment a zongora , a kedvéért hárfázni is megtanultam volna. Aztán jött a váltás, az új tancinéni Szabó Andorné Hilda néni a maga 70 évével, 5 dioptriás szemüvegével, végtelen szeretetével, szigorával, elképesztő pedagógiai érzékével és egy életre megfertőzött a zene szeretetével. Szóval nála nem volt mese, meg kellett tanulni zongorázni és mi meg is tanultunk zongorázni.

A Két zsivány a III. Szigetközi Mulatós Fesztivál fellépői
A Két zsivány a III. Szigetközi Mulatós Fesztivál fellépői

Én azonban mindvégig éreztem, hogy ez a hangszer nekem nem az igazi, valami másra vágyom, mígnem egy folyóiratban megláttam egy fotót: egy gyerekszoba falán egy gitár lógott. Több sem kellett, 2 hónap múlva már az én szobám falán is ott vigyorgott a 600, azaz hatszáz forintért vásárolt vadiúj csehszlovák Orfeusz gitár és 14 éves koromtól fokozatosan a zongora helyébe lépett és egyre inkább kitöltötte a szabadidőmet és az életemet. Mázli, hogy az országosan ismert szombathelyi rocksztár csapat a LORD próbatermében 14 éves koromtól közelről, minden műhelytitkot szigorúan ellesve, naphosszat szájtátva figyelhettem "hogy csinálják a NAGYOK". A szólógitáros, Erős Attila, az "isten", mindenki Attilája szinte észrevétlenül vált a mesteremmé és későbbi jó barátommá. Játékstílusa, a zenéről való gondolkodásmódja, profizmusa pályámon a mai napig elkísér. Aztán ahogy az lenni szokott a gimnáziumban összehoztuk a haverokkal az első bandát és próbáltunk éjjel-nappal, felléptünk ahol lehetett. Mi imádtuk a zenekart, a csajok meg minket és én már akkor tudta, hogy csak úgy lehetek igazán boldog, ha egész életemet a zenének szentelem. Sorban jöttek a különböző zenekarok, volt köztük blues, metál, jazzrock meg egy halom vendéglátós buli zenekar…

Zsivány Fecó: - 1973. szept. 23-án hozott a "hosszú lábú gólya" a vas megyei Celldömölkre. No, nem egy villanyoszlop tetejére, hanem az én drága szüleimhez, akik akkor még nagyon örültek nekem. A zene már hamar megfertőzött, édesanyám ugyanis egy népszerű helyi zenekarban énekelt. Jó tanuló, a képzőművészet és a sport területén is jeleskedő kisdiák voltam egészen addig, míg meg nem alakult az első, iskolatársakból álló zenekarom. E gyógyíthatatlan betegség aztán gyökeres változásokat hozott a további életembe. Szüleim legnagyobb bánatára a zenén kívül más nem nagyon érdekelt. A gimit még lazán hoztam ugyan, de a főiskoláról már félidőben leléptem. Igazából csak a hétközbeni próbák és a hétvégi éjszakázások hoztak lázba. Hiába próbálkoztam a "civil" élettel (voltam pedagógus, lemezbolti eladó, valutaügyintéző, MEO-s, diagnosztikus) nem nagyon bírtam a kötöttségeket. Közben viszont egyre jobb és jobb zenekarokban játszottam, akkor még gitárosként is. Aztán sokkal tehetségesebb hangszeres tag került hozzánk, így ha maradni akartam, vállalnom kellett a frontember szerepét…

Édesanyám, hallod a nótám? című klipjük

Ha szeretne még többet megtudni a Két zsiványról, nézze meg hivatalos honlapjukat!

A III. Szigetközi Mulatós Fesztivál INGYENES! A rendezvény hivatalos oldalát itt találja. Részletes programért kattintson ide!
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Popdaráló a Szigetközi Fesztiválon

Július 10-én 16 órakor a III. Szigetköz Szépe választás döntője közben a Popdaráló című műsor… Tovább olvasom