falusi turizmus

2016.08.01. 13:54

Falusi turizmusról kérdés-felelet

A pihenés bevált és népszerű formája vidékre, falura utazni. Mire számíthat a vendég, milyen gondokkal kell megküzdenie egy vendéglátónak - erről szól az itt következő kérdés-felelet gyűjtemény. Hogy is áll manapság a falusi turizmus?

Kérdés: Népszerűek idén a falusi szálláshelyek? Hányan vették igénybe ezeket a szállásokat 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben?  2016-ban növekedés várható?

Felelet: Az EuroGites számításai szerint a falusi turizmus Európában összesen 900 ezer munkahelyet biztosít és évi bruttó 150 milliárd euró bevételt termel.

2015-ben Magyarországon 210 ezren vették igénybe a falusi szálláshelyeket, ahol 329 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Ugyanekkor a belföldi vendégek átlagosan 2,6, a külföldi vendégek pedig 2,9 vendégéjszakát töltöttek el falusi szálláshelyen. Magyarországon a falusi szálláshelyekre jellemző a belföldi vendégek meghatározó túlsúlya.

A falusi szálláshelyeket ugyanakkor nem segíti az általános forgalmi adóról szóló  2007 . évi CXXVI I. törvény, amely a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás ÁFA-mértékét ugyan 18%-ban állapította meg, de figyelmen kívül hagyta, hogy a falusi szállásadók jellemzően nem áfa-körösek, áfát sem felszámítani, sem visszaigényelni nem tudnak, mivel tevékenységüket nem társas vagy egyéni vállalkozás keretei között folytatják.

 Falusi szállásadás, vendégéjszakák száma 2010–2015

 

Év

Vendégéjszakák száma (ezer éjszaka)

Külföldi

Belföldi

Összesen

2010

33,2

382,6

415,8

2011

45,2

376,1

421,4

2012

33,3

315,8

349,1

2013

39,0

290,0

329,1

2014

39,7

333,9

373,7

2015

47,5

360,3

407,8

Forrás: Infoszolg/KSH Statinfo

Ezek a nehezen fellelhető számok vajon soknak, vagy kevésnek számítanak? Nem könnyű ezt megítélni, mert a jelenleg érvényes szabályozásnak mintha nem az lenne a célja, hogy mindenki habozás nélkül bevallja, hogyan egészíti ki más forrásból származó jövedelmeit falusi vendégfogadásból.

Igen nagymértékű a fekete és a szürkegazdaság jelenléte ebben a szektorban, de a helyes és egyedül üdvözítő megoldás semmiképpen sem az ellenőrzések és a szankcionálás szigorítása, hanem az érdekeltségi rendszer megváltoztatása. Az online pénztárgépek meglebegtetett, elvileg már rég kötelező bevezetése abszurd és teljesíthetetlen előírás, amelynek költsége kitermelhetetlen. Ehhez hasonlóan elrettentő, ha egyes szakhatóságok a nagyobb, ún. kereskedelmi szálláshelyekre vonatkozó szabályokat próbálják megkövetelni a legfeljebb 8 szoba és 16 ágy kapacitással bíró falusi szálláshelyektől.

Tudomásul kellene venni, hogy a vidéki-falusi szállásadás, amelynek természetes része az étkeztetés, a programok nyújtása, a helyi termékek előállítása és eladása, családi keretek közt folyik, ezért a pl. az építésügyi, a katasztrófavédelmi, a minőségbiztosítási (HACCP) stb. előírásokat csak annyiban szabad érvényesíteni, mint bármely más családi otthonul szolgáló lakó- és nyaralóingatlannál. Attól, hogy időnként vendég érkezik a házhoz, még indokolatlan egy családot a vállalkozásokra érvényes áram- vagy vízdíj fizetésére kötelezni, szerzői jogdíjak meg nem fizetése miatt büntetésekkel fenyegetni.

A számokra visszatérve a ma hatályos kormányrendelet a falusi szállásadást az Egyéb szálláshelyek kategóriába teszi, amellyel messze nem a gazdasági súlya szerint értékeli ezt a vendégfogadást, miközben teljesen indokolatlanul nem a falusi miliő az elsődleges szempont annak eldöntésekor, hogy ki foglalkozhat falusi szálláshely kiadásával, hanem a település lakónépességének száma, illetve a népsűrűségi mutató. Mire szolgálnak ezek a korlátok, amikor semmiféle kedvezmény nem párosul hozzájuk? A jogalkotók vajon miért nem tudják elképzelni a falusi hagyományőrzés, a népi építészet és szokások ápolását, bemutatását a nagyobb települések egyes lakóövezeteiben, ahol hitelesen, a tájba és az utca képébe szervesen beilleszkedő otthonok kaphatnának megérdemelten napraforgós minősítést?

A KSH az Egyéb szálláshelyek vendégforgalmát kétfelé bontja, elkülöníti az ún. üzleti célú és a nem üzleti célú forgalmakat egymástól – ennek képezi részét egyébként a fent már bemutatott számsor is. Tavaly az Egyéb szálláshelyek üzleti körébe 99 ezer szoba és 229 ezer férőhely tartozott, ahol 1,7 millió bel- és külföldi vendég 5,4 millió vendégéjszakát töltött el. A nem üzleti körben a 16 ezer szobára és 67 ezer férőhelyre 510 ezer vendég és 1,6 millió vendégéjszaka jutott. Míg az üzleti szféra vendégforgalma az előző évhez képest 20-25%-kal bővült, az utóbbi csak alig 2-3%-kal. Ennek egyik feltételezett oka azon túl, hogy itthon milliók számára csak álom a nyaralás, a turisztikai célú utazás, hogy a nem üzleti utazásoknál sem a vendég, sem a vendéglátó nem érdekelt a gazdaság kifehérítésében…

A számok azt is jelzik, hogy sok szállásadó nem feltétlenül a turisták fogadását tekinti stabil kiegészítő jövedelmi forrásnak, hanem átállt ingázó munkások elszállásolására, gyakorlatilag munkásszállásként funkcionálnak. Az ország nyugati pereméhez közelítve egyre több az olyan Ausztriában dolgozó magyar, aki nem kint bérel lakást, hanem naponta jár át dolgozni.

Az idei kilátásokról nem szeretnénk elhamarkodott kijelentéseket tenni. Ritkán találkozhatunk olyan házigazdával, aki csak a tenyerét dörzsöli, hogy milyen jól megy a bolt. Egyelőre örülnek a pár éve tartó konjunktúrának, amely zömében a nem szabadidő eltöltése és pihenési célú turizmusnak tudható be, hanem a munkaerő mobilitásának Keletről Nyugat felé. A kevesebb, de biztos bevétel miatt sokan nem vagy csak alig foglalkoznak marketinggel, elhanyagolják a helyi összefogást, nem tudnak desztinációban gondolkodni. A jövő útja nem más, mint a komplex helyi kínálat felépítése, amelynek a szálláshely csak egyik eleme, az igazi vonzerőt az élményszerzés, a hasznos időtöltés jelenti. A csönd és a zavartalan, érintetlen természet manapság kevés az utazási döntések befolyásolásánál.

Kérdés: Nyáron milyen falusi szállások a népszerűbbek?  Melyik területekre mennek a legtöbben?

Felelet: Többnyire azok az úti célok és az ott található szálláshelyek a népszerűbbek, amelyek még elérhető távolságban találhatók a lakóhelytől, 1-2 órán belül kényelmesen elérhetők. Minél ismertebb egy vidék, egy falu vagy egy jól szervezett program, annál nagyobb körben érvényesül a vonzereje. Jó példa a Művészetek völgye a Káli medencében, amely évek óta nagyon sok kiránduló és turista előre eltervezett úti célja. A szatmárcsekei Cinkefőző versenytől a bajai kenyérfesztiválig, a különféle gasztronómiai versenyektől a búcsújáró helyekig megannyi lehetőség kínálkozik, ha valaki jót akar enni és inni, ha jól akar szórakozni.

A falusi szálláshelyeknél egyértelműen az a tapasztalat, hogy a nagy előny, ha helyben vagy a közelben akad egy termálfürdő, bármely fürdésre alkalmas tó- vagy folyópart. A vendégek díjazzák, ha vannak kisebb-nagyobb haszonállatok, ha lovagolhatnak vagy kocsikázhatnak. Népszerű a kerékpár- vagy a csónakkölcsönzés, ha vannak tanösvények vagy akár erdei tornapályák. Aranyigazság, hogy a turisták olyan környezetbe vágynak, amely más, mint a megszokott otthoni – a síkvidéki a hegyek közé, a hegyi emberek a laposabb tájakra és a vízpartokra igyekeznek, de nincs általános recept.

Kérdés: Miért és milyen alkalmakra választják az emberek a falusi szálláshelyeket?

Felelet: A falusi szálláshelyek jól illeszkednek a megváltozott utazási szokásokhoz. Közelebb vannak, könnyen elérhetők, ugyanakkor igazán vonzóak tudnak lenni. Ideálisak a hétvégi turizmusra és mégis adják a megváltozott környezetet, a kiszakadást a hétköznapok mókuskerekéből. Hosszabb lélegzetű tartózkodási idővel csak azokon a településeken számolhatnak, ahol termálfürdő vagy más gyógytényező is található. A családi rendezvényekre gondolva egyre többen keresnek és találnak hegyek közé eldugott esküvői helyszíneket, ahol minden szolgáltatást egy csomagba tudnak szervezni, az anyakönyvvezetőtől a lagzi minden egyes részletéig. Népszerűek a gyereküdültetések is, a táboroztatások.

Kérdés: Átlagosan mennyibe kerül egy éjszaka? Hogyan úszhatjuk meg legolcsóbban a nyaralást? (Emelkedtek az árak idén?)

Felelet: Az árak érthető módon differenciáltak. 3-4 ezer Ft-tól a 15-20 ezer Ft-os kategóriáig mind megtalálható. A frekventált helyeken lévő 3-4 napraforgós vendégházak érthető módon drágábbak, mint a kevésbé felkapott településeken található vendégszobák. Az ár-érték arány viszont mindig fennáll, a több szolgáltatásért nyilván többet is érdemes fizetni. Az árak nincsenek kőbe vésve, ha valaki időben foglal, ha tovább marad, ha többedmagával érkezik, számíthat ilyen vagy olyan kedvezményekre. Árakról és szolgáltatásokról elsősorban a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség (FATOSZ) honlapjain és kiadványaiból tájékozódhatnak az érdeklődők. Másodsorban érdemes körülnézni a Tourinform irodáknál, a megszokott szálláshely-közvetítő és online foglalást is lehetővé tevő internetes portálokon.

Kérdés: Étkezés is kérhető a szállásokon? Általában ezek mennyibe kerülnek?

Felelet: Minden olyan szálláshelyen, ahol a házigazda család is ott lakik, többnyire kérhető étkeztetés megállapodás szerint. Kötelező reggeli többnyire nincs, minden megbeszélés szerint alakul. A jófajta házi koszttal semmi sem versenyezhet. Általában azt javasoljuk a FATOSZ tagjainak, hogy minél több saját termesztésű zöldséget, gyümölcsöt, és minden más hozzávalót használjanak az ételek és az italok elkészítéséhez, mert egészen más az ízük, mint a boltokban kapható alapanyagokból főzött, készített ételeknek. Lehetőleg ne bolti gyümölcsszörpöket, felvágottakat, lekvárokat stb. kínáljanak, hanem saját előállításúakat. A házigazdának ez olyan piac, olyan értékesítési lehetőség, amit semmi sem pótolhat, mert a nagy bevásárló láncok nem szeretik elaprózni a felvásárlást, ha egyáltalán foglalkoznak vele. Az uborka maradhat kedvére girbe-gurba, a tyúk még egy órával korábban is szaladgálhat, kapirgálhat az udvaron, mielőtt a fazékba kerülne… Az árak jóval elmaradnak az éttermi árak mögött, az adagok mennyisége rendszerint igen bőséges, a kis fűszerkerteknek köszönhetően igen ízletesek.

Kérdés: Hány vendégház van az országban? Ebből mennyi rendelkezik napraforgó minősítéssel?

Felelet: Tavaly mintegy 37 ezren üzemeltettek üzleti célú Egyéb szálláshelyet, ezernél valamivel többen ún. nem üzleti célú Egyéb szálláshelyet. A szálláshelyek üzemeltetői közül már több mint 1200 ház rendelkezik napraforgós minősítéssel, a szám még mindig növekszik – leginkább a kifutó vidékfejlesztési és turizmusfejlesztési pályázatoknak köszönhetően. A négy napraforgós kategória túlsúlyát egyértelműen a pályázati rendszer eredményezte, mert támogatás kizárólag 4 napraforgós vendégház építésére volt kapható.

További információk:

 Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület

   székhely: 9021 Győr, Arany János u. 28-32.

   levelezési cím: 9022 Győr, Batthyány tér 7.

Telefon: +36 (70) 418 5950

Megyei honlapunk: www.pannonland.hu

Országos szakmai honlap:  www.fatosz.eu

Országos turisztikai honlap: www.falusiturizmus.hu

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!