falusi turizmus

2015.09.24. 17:08

Idén dr. Csizmadia László és Deák Ferenc kapta a FATOSZ szakmai díját

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK volt a helyszíne annak a rendezvénynek, ahol sor került tegnap a FATOSZ szakmai díjainak átadására. A két díjazott dr. Csizmadia László, a FATOSZ örökös tiszteletbeli elnöke és Deák Ferenc, a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület egy éve tragikus hirtelenséggel elhunyt titkára.

Dr. Csizmadia László

Nagy öröm lehet egy szakember számára, ha az általa fontosnak gondolt, támogatott téma mellé képes megszervezni a közreműködők közösségét. Majd ezt a közösséget választott vezetőként segíteni az eredményes működésben, kikerülve, megoldva a mindennapi működés számos akadályát, nehézségét. Ilyen öröm és elégedettség lehet Csizmadia Lászlóban, a FATOSZ örökös tiszteletbeli elnökében, aki még a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskola főigazgatójaként a 90-es évek elején keresett támogatókat a falusi turizmus fejlesztéséhez, a vidék turisztikai felemeléséhez. Elragadó személyiségével és szakmai felkészültségével kiváló munkatársakat talált tervéhez, például Kenéz Győzőnét, Enikőt, akivel együtt készítették el a falusi turizmus első hazai szak- és tankönyvét még 1992-ben. Csizmadia László ott bábáskodott a Falusi Turizmus Országos Szövetségének 1994-es alapításánál, majd alelnökként és 2002 óta elnökként vezette csapatát a vidéki turizmus szervezésének és működtetésének igencsak rögös útján. Neve már régóta összeforrott a falusi turizmussal. Szakmai tevékenységével, aktivitásával elismertette itthon és külföldön egyaránt azt, amit magyar falusi vendégfogadásként emlegetnek. Elkötelezettsége a vidék fejlesztése és azon belül a vidék turizmusának erősítése iránt az altruista attitűd példáját jelenti valamennyiünknek. Kiváló szakember, aki a hazai turizmus és ezen belül a falusi vendégfogadás nehéz időszakaiban is látta a reményt. Innovatív elme, aki új ötletekkel és megoldásokkal mozdította előre a minőségi falusi vendégfogadás hazai megerősödését. Kedves ember, aki személyes példájával, jó magyar emberként örömet tud plántálni másokba is. Nagy gasztronómusként, a magyar borkultúra elhivatott képviselőjeként, a magyar dalkultúra kiváló hangú megjelenítőjeként, olyan kapukat nyitott meg a falusi turizmus számára, amelyek nagyban segítették szakterületünk elismertetését és fejlesztését. Csizmadia László az Európai Falusi Turizmus Szövetség (EUROGITES) alelnökeként sokat tesz a hazai falusi turizmus nemzetközi kapcsolatrendszerének kialakításáért. Ám bizton állítható, hogy számára még ennél is fontosabb a határon túli magyar szervezetekkel, a magyar kultúrát és turizmust támogató közösségekkel való együttműködés erősítése.

Mindezek alapján Dr. Csizmadia László, örökös tiszteletbeli elnökünk fáradságos és eredményes munkálkodását szeretnénk elismerni a FATOSZ 2014. évi szakmai díjával!

További aktív munkálkodást kérünk és jó egészséget kívánunk mellé!

Deák Ferenc

a Győr-Moson-Sopron Megyei Falusi Turizmus Egyesület titkára, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség ellenőrző bizottságának elnöke sok évtizedes fáradhatatlan és önzetlen munkájával érdemelte ki a FATOSZ szakmai díját.

Győrött született 1950. augusztusában. Általános iskolai tanulmányai befejezése után bútorasztalos szakmát tanult, ezután az egykori NDK-ban dolgozott két évig. 1970-ben lett belőle „egész ember”, megházasodott. Felesége, Ili állandó segítőtársként, őrangyalként állt mellé. Katonaként kezdett tanulni, a Révai Miklós Gimnáziumban érettségizett. A Kossuth Lajos Katonai Műszaki Főiskolán 1985-ben végzett. A honvédségtől ment szolgálati nyugdíjba 1992-ben még egészen fiatalon. Számára ez egy új korszak nyitánya volt, már nyugdíjasként vállalt újabb és újabb munkát, és közben belevetette magát a közéletbe. Ennek volt része az is, hogy a turizmus felé fordult.

A turizmussal, mint szabadidős tevékenységgel először csak turistaként, majd túravezetőként és országjáróként került kapcsolatba. Valamivel később kezdtek el családilag is foglalkozni magával a vendégfogadás megszervezésével és a szállásadással. Szálláshelyük, a Szivárvány vendégház immár több mint tizenöt éve fogadja a vendégeket Tényőn.

Deák Ferenc szívügyének tekintette a falusi, vidéki élet lehetőségeinek bemutatását, hagyományainak életben tartását. Mindezt a falvakban lakó emberek segítségével és segítésével szervezte úgy, hogy a vidéki élettel járó tevékenységeket minél szélesebb körben megismerjék, annak örömeivel és nehézségeivel együtt. Vallotta, hogy ehhez minden segítséget és lehetőséget fel kell kutatni és el kell juttatni azokhoz, akiknek erre szüksége van, akikben ott van a tudás vágya és szeretete. Nem engedte összemosni a szállodai, panziós és a valódi falusi-tanyasi vendéglátást, mert mindegyiket különböző és mégis egységes, egymást segítő, kiegészítő tevékenységnek tartotta, de mégis olyannak, amely egyaránt elősegítheti a magyar falvak életét.

Deák Ferenc éles logikával látta át a turizmus környezetének akadályozó tényezőit. Mesterien használta fél kapcsolatrendszerét és szónoki képességeit, jellegzetes orgánumát a közös cél, a falusi turizmus, a vidékfejlesztés érdekében. Jól irányzott és megfogalmazott kérdései, mint nyilak, mindig célba találtak. Szervezőkészsége páratlan volt a maga nemében.

Sajnos Deák Ferenc már nincs köztünk, hogy személyesen vehette volna át a FATOSZ szakmai díját, mert egy esztendeje váratlanul elragadta a halál. Markáns egyéniségét, humorát sajnos mi már nem élvezhetjük. Mindaz, amit maga mögött hagyott, munkássága velünk és bennünk él tovább.

Köszönjük Neki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!