falusi turizmus

2013.02.27. 08:55

Pénztárgép használata falusi szálláshelyeken

Tudni szeretné, hogy a falusi szálláshelyek üzemeltetői miképpen úszhatják meg azt, hogy pénztárgépet kelljen vásárolniuk és üzemeltetniük?

A napokban lépett életbe a pénztárgépek és taxaméterek mûszaki követelményeirõl, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervízeléséről valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet, amely a falusi szálláshelyeket is érinti.

A Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) több gyakorlott falusi szállásadóval, könyvelővel és megyei vezetőkkel való egyeztetést követően állította össze a csatolt Tájékoztató anyagot!

Vigyázat! Mindez az egyéni vállalkozói igazolvánnyal, vagy társas vállalkozói (kft, bt stb.) formában üzemeltetett falusi szálláshelyekre automatikusan nem alkalmazható!


Minden további kérdéssel forduljanak Szalay-Zala Andreához, a FATOSZ titkárához Budapesten, elérhetősége megtalálható a www.fatosz.hu oldalon.

Üdvözlettel

dr. Fekete Mátyás
egyesületi elnök


A pénztárgépek és taxaméterek műszaki követelményeirõl, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek és taxaméterek forgalmazásáról, használatáról és szervízelésérõl, valamint a pénztárgéppel rögzített adatok adóhatóság felé történő szolgáltatásáról szóló 3/2013. (II. 15.) NGM rendelet 1. sz melléklete alapján
Az Áfa tv. 166. § (2) bekezdésében foglalt feltétel teljesülése hiányában nyugtaadási kötelezettségüknek kizárólag pénztárgéppel tehetnek eleget az alábbi adóalanyok, illetve üzletek:

b) a 2009. október 15. napján hatályos TEÁOR ’08 47.1-47.7 és 47.91 szerinti kiskereskedelmi, az 56.1 és 56.3 szerinti vendéglátási (kivéve a mozgó szolgáltatásnyújtást), az 55.1-55.3 szerinti szálláshely-szolgáltatási, a 77.1-77.2 és 77.33 szerinti kölcsönzési és a 95.1-95.2 szerinti javítási tevékenységet folytató valamennyi adóalany, üzlet, mozgóbolt, kivéve:

Nyugtakibocsátási kötelezettség


Az Általános Forgalmi Adóról szóló 2007.évi CXXVII. tv.

166. § (1) Abban az esetben, ha az adóalany a 165. § (1) bekezdésének b) pontja szerint mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól, köteles a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője részére nyugta kibocsátásáról gondoskodni.
(2) Nyugta helyett az adóalany számla kibocsátásáról is gondoskodhat. Ebben az esetben mentesül a külön jogszabályban előírt gépi kiállítású nyugtakibocsátási kötelezettség alól [178. § (1) bekezdése].
165. § (1) Mentesül a számlakibocsátási kötelezettség alól az adóalany abban az esetben, ha

a) termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása a 85. § (1) bekezdése és 86. § (1) bekezdése szerint mentes az adó alól, feltéve, hogy gondoskodik olyan, az ügylet teljesítését tanúsító okirat kibocsátásáról, amely a Számv. tv. rendelkezései szerint számviteli bizonylatnak minősül;

b)212 a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője az ellenérték adót is tartalmazó összegét legkésőbb a 163. § (1) bekezdésének a) pontjában, illetőleg a 164. § (1) bekezdésének a) pontjában említett időpontig készpénzzel, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel vagy pénzhelyettesítő eszközzel maradéktalanul megtéríti, és számla kibocsátását az adóalanytól nem kéri.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja nem alkalmazható a 6. § (4) bekezdésében, valamint a 29. és 89. §-ban meghatározott esetekben.

(3) 213 Az (1) bekezdés b) pontja nem alkalmazható abban az esetben sem, ha a termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása

a) egy másik adóalany vagy nem adóalany jogi személy részére történik;

b) az a) pont alá nem tartozó személy, szervezet részére történik, és az ellenérték adót is tartalmazó összege eléri vagy meghaladja a 900 000 forintnak megfelelő pénzösszeget.

A FENTIEK ÉRTELMÉBEN AZ 5520 ÖVTJ SZÁMMAL RENDELKEZŐ FALUSI SZÁLLÁSADÓK, AMENNYIBEN SZÁMLÁT ÁLLÍTANAK KI MINDEN VENDÉGÜKNEK, ÚGY MENTESÜLNEK A PÉNZTÁRGÉP MŰKÖDTETÉSE ALÓL!

A tájékoztató szövege innen letölthető! Látogassa meg egyesületünk honlapját is, ehhez kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!