ETO futsal

2012.05.02. 10:07

Egy talicska, tele pénzzel

A minap egy az elvesztett kupadöntő utáni interjúban, amely Turzó Józseffel, az MVFC Berettyóújfalu vezetőedzőjével készült, egy média munkás megfogalmazása verte ki nálam a biztosítékot.

Az MVFC edzőjét faggatva úgy fogalmazott, Győrben hiába öntik talicskaszámra a pénzt a csapatba, meg hiába szóltak nekik, hogy ti vagytok a legjobbak, nyerjetek, aztán meg nem tudták megnyerni a kupát. Turzó József válaszában kitért arra, hogy ők egy igazi nagy család, ahol a közös programok kovácsolják össze a csapatot, és ennek köszönhetően győztek ezen az ominózus kupadöntőn. Tehát elmondhatjuk, Dávid legyőzte Góliátot. Családilag.

Ebből látszik, hogy Magyarországon a futsal még mindig gyerekcipőben jár, sőt bébi topogóban.

Nem hiszem, hogy egy profi klubnál az a legfontosabb, hogy az edzések után együtt sörözzön a csapat, ez még némely amatőr csapatnál sem mindig jön össze. A profizmus mértéke egyenlő egy bármilyen cégnél végzett munkával, ahol mindig a teljesítményt díjazzák. Kőkemény pénzzel. Ha valahol porszem kerül a gépezetbe, azt a cégvezetők, tulajdonosok a lehető leggyorsabban orvosolják. Úgy kirúgják a nem teljesítő munkatársat, mint a huzat. Nehéz egy ütőképes, profi keretet kialakítani. Kellenek a jó képességű magyar játékosok mellett kiváló külföldiek, és a hangsúly a kiválón van. Mert külföldről játékost vásárolni olyan, mint a kaszinóban a rulett, felteszed a pénzed a feketére aztán vagy bejön, vagy nem. És itt újra visszatérhetünk a talicskázáshoz és a benne lévő pénzhez. Mert ezek a játékosok nem olcsók. Mondhatni drágák, és nem nagyon van idő velük kísérletezgetni. Ezért néha úgy cserélődnek, mintha nem ésszerűen érkeznének, hanem valahogy találomra. Mert ezek a játékosok nagyon el tudják adni magukat. Video, Youtube, DVD, minden rendelkezésre áll, hogy ámulva nézz rájuk, és csodáld a tudásukat. Ami hirtelen elmúlik, amikor megérkeznek. Pedig a menedzserük mindent megígér, fűt, fát és még ezek sokszorosát is. De persze nem minden arany, ami fénylik. Ezért van az, hogy a Berettyóújfalu két brazilja sokadik éves magyarországi játéka után megismerve, és megértve a magyar bajnokságot a legjobbak közé tartozik. Tudják, ismerik a csapatokat, játékosokat, alkalmazkodtak minden külső és belső körülményhez, így ők ketten egy kifejezetten jó befektetésnek bizonyultak. Jó lenne, ha mindig hosszútávra tervezhetnénk egy kerettel, de a fent említett okok miatt ez nem mindig lehetséges. Szóval marad a rulett és rakunk a feketére.

És végül, de nem utolsósorban azért én még mindig azt tenném, ha lenne pár talicska pénzem, amit már máshova nem tudnék betolni, hogy a győri csapatban keresném a helyét. Mert lehet, hogy nem vagyunk egy nagy család, nem eszünk egymás tenyeréből, de ha kell, egy CSAPATKÉNT küzdünk, és az eddig elért eredmények minket igazolnak.

Még mindig jobb háromévente egy kupadöntőt elveszteni, mint állandóan a második helyen a győztes örömét fanyar képpel csodálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!