Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Nagycenken Széchenyi címere

A Széchenyiemlékév kapcsán százötven éves eredeti Széchenyi-relikvia került Nagycenkre: az a kézzel festett halotti címer, amely Széchenyi István, a legnagyobb magyar koporsóját fedte.

– Széchenyi Istvánt dr. Tolnai Antal nagycenki plébános temette el. A koporsót ékesítő halotti címert a plébános testvére, Tolnai József, a dédnagyapám őrizte. A família egy része később Pannonhalmára, egy része Szegedre települt. Tolnai József egyik unokájától kaptam meg a halotti címert mint dédunoka, s a kilencvenes évek elejétől a mi családunk vigyázott rá – közölte Tolnai József, a Szegedi Múzeum munkatársa.

– A halotti címer már szerepelt a szegedi Széchenyi-kiállításon, sőt, Szeged szerette volna, ha a város tulajdonába kerül. Ugyanakkor a legnagyobb magyar halálának 150. évfordulóján úgy véltem, méltó, hogy az eredeti címer Nagycenkre kerüljön – mondta el portálunknak Tolnai József, a Szegedi Múzeum munkatársa. – Helyeselte e gondolatot Táboriné Széchenyi Erzsébet, akivel a Szegedi Széchenyi Körben ismerkedtem meg. Szándékunkról értesítettük a nagycenki községvezetést, s a polgármester személyesen jött el a relikviáért Szegedre. Ajándékozási szerződéssel együtt nyújtottuk át a textilalapú, 150 éves, viseltes halotti címert. Reméljük, ez újabb indíttatást ad a környékbeliek számára is, hogy a köz javára további Széchenyi-relikviákkal gazdagítsák Nagycenket.

Ivánkovics Ottó (balra) Horváth László műhelyében keretezteti be a restaurálásra váró halotti címert. Fotó: M. D.
Ivánkovics Ottó (balra) Horváth László műhelyében keretezteti be a restaurálásra váró halotti címert. Fotó: M. D.

– Az ereklye restaurálása elengedhetetlen, amihez állami támogatást fogunk igényelni. A halotti címert ezt követően a községháza frekventált helyén tesszük közszemlére, hogy aki csak betér, megérintse a legnagyobb magyar szelleme – közölte Ivánkovics Ottó polgármester.

Arra a kérdésre, hogy az értékes relikviát miért nem a Széchenyi-emlékmúzeumban helyezik el, a polgármester kifejtette: remélik, a halotti címer nyomán újabb emlékek kerülnek elő a faluból és a környező településekről, amelyek állandó tárlatot képeznének a községházán, amelyet ilyen módon szeretnének a Széchenyi-emlékhelyek sorába emelni.

Megyei ünnepség Széchenyi tiszteletére

A Széchenyi-év keretében pénteken 15 órakor koszorúzással egybekötött nagyszabású ünnepséget rendeznek Nagycenken. Délután 4-kor huszárbevonulás lesz a kastélyparkban. Múzeumlátogatást követően fél 6-kor pódiumbeszélgetésre hívják az érdeklődőket A Hídember című film alkotóival, este fél 8-kor pedig ősbemutató hangversenyt ad Kocsis Zoltán zongoraművész, Kelemen Barnabás (hegedű), Kokas Dóra (gordonka).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bochkor Gábor: A boldog családapa

Tovább olvasom