Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Fertőrákos garanciát kér Soprontól

Fertőrákos ragaszkodik a kőfejtőhöz és a Barlangszínházhoz. Rendkívüli közgyűlésen döntötték el, hogy az erre vonatkozó garancia is bekerüljön a Sopronnal kötendő szerződésbe, a kőfejtő 1,3 milliárdos beruházását megelőzően.

Egyelőre holtponton áll a soproni és a fertőrákosi önkormányzat közötti szerződés aláírásának ügye, amely fontos szerepet játszik a kőfejtő és a Barlangszínház 1,3 milliárdos felújításának elkezdésében. (Előzmény: Kész tervek a Barlangszínházra.)

Fejleményként, mint azt megírtuk, a képviselő-testület megszavazta, hogy a város részéről aláírható a kőfejtő, a Barlangszínház és az adott, még magánkézben lévő ingatlan osztatlan közös tulajdonba adási szerződése. Ezt azonban még a fertőrákosi önkormányzatnak is jóvá kell hagynia.

Csak ezt követően kezdődhetne el a Barlangszínház felújításának és a terület fejlesztésének 1,3 milliárdos projektje. Amennyiben nem születik megállapodás, a támogatási pénz és az egész projekt veszélybe kerülhet.
Rendkívüli közgyűlésen mondta ki a fertőrákosi képviselő-testület, hogy ragaszkodnak a település szimbólumához, a kőfejtőhöz és a Barlangszínházhoz. Fotók: Gosztola Bernadett és Magasi Dávid
Rendkívüli közgyűlésen mondta ki a fertőrákosi képviselő-testület, hogy ragaszkodnak a település szimbólumához, a kőfejtőhöz és a Barlangszínházhoz. Fotók: Gosztola Bernadett és Magasi Dávid

A kedd esti fertőrákosi rendkívüli közgyűlésen felszólalt Sikora Károly, a kőfejtő területén lévő vendéglátóhely tulajdonosa, és közölte: a tervezett kisajátítás ellen bírósághoz fordult. Ő 150 millió forintot kér az ingatlanért – amely lakóhelyül is szolgál családja részére –, míg a soproni önkormányzat mindössze 80 milliót kínál. A bíróság határozatában pedig felfüggesztette az ingatlan kisajátítására vonatkozó kezdeményezést.

Dr. Horváth Ákos fertőrákosi képviselő ezek után kijelentette: nyilvánvaló, hogy a bíróság jogerős döntését követően lehet csak aláírni Sopronnal a szerződést. Egyszersmind módosítanák a szöveget is, hogy garanciát kapjanak arra: a majdan létrejövő osztatlan közös tulajdonból a soproni önkormányzat – legalább 99 évig – ne kezdeményezze a kivásárlást. Korábban a fertőrákosiak által támogatott szerződéstervezetben garanciaként az szerepelt, hogy a másik fél tulajdonának megszerzése esetén az adott érték ötszörösét köteles kötbérként megfizetni a kezdeményező fél. Ezt viszont a soproniak nem vették be a megkötésre váró szerződésbe.


A jelen lévő dr. Dobos József, Sopron jegyzője elmondta, szerintük elegendő az a megfogalmazás, amit a város közgyűlése elfogadott. Fölösleges további garancia, hiszen a két önkormányzat csak közösen léphet bármit is. Hozzátette: az idő szorítása miatt már a jogerős bírósági döntés előtt célszerű megállapodást kötni, amire a későbbiekben lehet építeni.

Palkovits János fertőrákosi polgármester reflektált a jelen lévő helyiek aggodalmaira és cáfolta a faluban terjesztett szórólapon megjelent hírt, miszerint az önkormányzat el akarja adni a Barlangszínházat. Mint mondta, eladásról szó sincs, hiszen a kőfejtő, benne a Barlangszínház a település szimbóluma, az együttműködés viszont támogatandó.

Ugyanakkor szerinte is szükséges a soproniakkal kötendő szerződéstervezet szövegének módosítása. A garanciakérésre vonatkozó határozati javaslatot a fertőrákosi testület egyhangúlag el is fogadta, így a ˝labda˝ ismét a soproni közgyűléshez került.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertőrákos garanciát kér Soprontól

Tovább olvasom