Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Angyalmadarak karácsonyra

Éjjeleken át hajtogatott előbb tizenegy fiatal, aztán ahogy híre ment az akciónak, Nyúl község apraja-nagyja; végül már a győri tűzoltók is beszálltak a darukészítésbe.

A Petz-kórház gyermekambulanciáján szerdán ezer papírmadár szárnya rebbent meg gondolatban, karácsony melege járta át az osztályt.

Ez a mese körülbelül hatvanöt éve kezdődött, amikor egy japán kislánynál a hirosimai atomtámadás után orvosai leukémiát állapítottak meg. A kis beteg újra egészséges szeretett volna lenni, megfogadta hát, hogy ezer madarat hajtogat, náluk, Japánban ugyanis él egy legenda, miszerint aki ezer darut elkészít, s közben kíván valamit, annak teljesül a vágya. A kislány a 644. madárig jutott, aztán végleg kiesett a kezéből az origami. Barátai azonban megfogadták: a halála után is befejezik a maradék 336-ot. Ez a történet bejárta a világot, ismerték azok a Nyúlon élő fiatalok is, akiket az origami kovácsolt csapattá, s akik egy igazi karácsonyi történettel ajándékoznak meg most minket – de legfőképpen a győri kórházba járó kicsi betegeket. 

Akik életre keltik a legendát: Zajovicsné Vizer Bernadett, Laposa Norbertné, Kocsis Vanda, Anghelyi Imre (alsó sor balról jobbra), Dávid Szabolcs, Szabó Gábor, Zsédely Attila (felső sor). Fotó: H. Bar
Akik életre keltik a legendát: Zajovicsné Vizer Bernadett, Laposa Norbertné, Kocsis Vanda, Anghelyi Imre (alsó sor balról jobbra), Dávid Szabolcs, Szabó Gábor, Zsédely Attila (felső sor). Fotó: H. Baranyai Edina.


Laposa Norbertné Pintér Zsuzsa a frissen alakult Sokoróaljai Fiatalokat Támogató Egyesület (Softe) szóvivője, ő mondja el a  meséjüket:

˝Tizenegyen vagyunk az egyesületben, s először nem is madarakat készítettünk, hanem egy betlehemet, amelyet felajánlottunk a győri Petz-kórház gyermekosztályának. Sokan ismerhetik Zajovicsné Vizer Bernadettet, a Lurkó Alapítvány vezetőjét, aki az életét tette arra, hogy a beteg gyerekek arcára mosolyt csaljon a kórházi ágyon is. (Vizer Bernadettet a Kisalföld ˝Legemberibb ember˝ cikksorozatában mutattuk be – a szerk.)  Mi néhány hete találkoztunk vele először, s mivel láttuk, milyen örömet jelent ez a betlehem a gyerekeknek, tovább gondolkodtunk, mit tehetnénk még. Ekkor jött az ezer daru ötlete:  hisz nemcsak feldíszíteni lehet velük az ambulancia folyosóját, hanem jelképesen át is tudjuk adni a japán kislány álmát, s a lehetőséget,  hogy mindenki kívánjon egyet.˝
 
Az ötlet három hete született meg, s a fiatalok elhatározták, karácsonyig befejezik mind az ezer hajtogatott madarat. Szó szerint éjjeleken át dolgoztak, a munka után este hétkor összeült a kis társaság, s hajnalig hajtogattak. Hamar híre ment községükben – Nyúlon – is, hogy mit csinálnak, s egyre többen kopogtattak be hozzájuk, hogy segítenének.

Volt, aki csak egy-két madarat vállalt be, de olyan is akadt, aki zacskónyi origamit hozott magával. Ahogy  a napok teltek, úgy gyarapodtak a kis madarak, az utolsó pillanatban pedig a győri tűzoltók is a segítségükre siettek – igen, ők is nekiálltak darvakat hajtogatni.

A gyermekosztályon mostanra életre kelt a legenda: madarak népesítették be az osztály falait. Vizer Bernadett csak egy mondatot mondott, amikor meglátta: ˝A fiataloknak köszönhetően olyan helyre kerültek a madarak, ahol a gyerekek soha nem adják fel a reményt, a harcot, hogy meggyógyuljanak.˝

˝Ilyet még sehol sem láttunk, olyan, mint egy mesevilág˝ – mondja Deák Jánosné. Kezében kisfia, Krisztofer. Fotó: H. Baranyai Edina
˝Ilyet még sehol sem láttunk, olyan, mint egy mesevilág˝ – mondja Deák Jánosné. Kezében kisfia, Krisztofer. Fotó: H. Baranyai Edina

Deák Jánosné kisfiával, Krisztoferrel Gönyűről érkezett a győri kórházba: a kisbabának gyógytornára van szüksége, mert eltört a kulcscsontja.

˝Krisztofer kicsi, de láthatóan nagyon tetszenek neki a madarak. Várni kell, míg sorra kerülünk, addig ő is nézelődhet. Ilyet máshol még nem láttunk; nagyon jó és nagyon szép, kicsit olyan, mint egy mesevilág˝ – mondta az édesanya az ambulancia folyosóján.

Nemcsak feldíszíteni lehet velük az ambulancia folyosóját, hanem jelképesen át is tudjuk adni a japán kislány álmát, s a lehetőséget,  hogy mindenki kívánjon egyet.

A Softe fiataljai a gyermekpszichiátriai központnak is készítettek már egy adventi naptárat – nem sok pénzből, egyszerű pizzásdobozokat festettek át, azok rejtik a karácsonyt megelőző napok csodás titkait. A győri kórház után pedig szeretnék továbbvinni a japán kislány álmát, a reményt szimbolizáló darvakat; a soproni és a mosonmagyaróvári kórházban is feldíszítenék a gyermekosztályokat, ha szívesen fogadják őket. Elég a szemükbe nézni, s mindenki láthatja: ők ezt kérték a darvaktól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsony nem akar kaszinót

Hiába a kormánytámogatás, a szlovák főváros közgyűlése elutasította a Pozsony–Jarovcébe (a… Tovább olvasom