Ország-világ

2020.08.27. 19:12

Vészhelyzetet szimuláltak: így lép akcióba a járványügyi bevetési egység (fotók, videó)

Egy fiktív járványügyi esemény kezelését mutatta be a járványügyi bevetési egység csütörtökön Budapesten.

Vegyvédelmi ruhába öltözött katonák fertőtlenítenek egy buszt a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Lakatos Tibor rendőr ezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a gyakorlat előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta,

a kormány egy olyan gyorsreagálású, azonnal bevethető egységet hozott létre, amely a veszélyhelyzet elmúltával is hatékonyan fel tud lépni a járványügyi védekezésben, az esetleges fertőzési gócpontok lokalizálásában.

További feladata még, hogy összehangolja az társszervezetek: a rendőrség, a mentőszolgálat, a katasztrófavédelem és a honvédség munkáját ismertette.

Kiemelte, a járványveszély nem múlt el, a vírus továbbra is jelen van, és fontos felkészülni azokra az eseményekre, amikor például valahol tömeges megbetegedések történnek.

Védőruhába öltözött mentők egy koronavírussal fertőzött beteg szerepét eljátszó statisztát hoznak hordágyon a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A járványügyi bevetési egység vezetője, Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos egy fiktív történetet ismertetve elmondta, magyar turistákkal egy autóbusz indult Görögországból, azonban néhány utasnál felmerült a koronavírus-fertőzés gyanúja. A sofőr ezt jelezte az utazási iroda felé, amely értesítette a járványügyi hatóságot, az pedig az operatív törzset.

A történet szerint az a döntés született, hogy a határátlépés után az autóbusz a legközelebbi egészségügyi intézménybe menjen, ahol a betegellátás és a kontaktszemélyek vizsgálata megtörténik.

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó koronavírus-fertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statiszták testhőmérsékletét méri a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A kórházba érkezés előtt azonban már értesítették a mentőszolgálatot, amely két mentőautóval várta a határon az autóbuszt, hogy felmérjék az utasok egészségi állapotát. Még ott kiderült, hogy két embernek hőemelkedése, láza van, ezért őket külön szállítják kórházba. A többi utas az autóbuszban maradt, őket így vitték kórházba.

A gyakorlat része volt, hogy Szabó Enikő a történet ismertetése után minden jelen lévő egység vezetőjének meghatározta a feladatait, és azok elvégzése után jelentést kért tőlük.

Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozó koronavírus-fertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statisztától mintát vesz koronavírusteszthez a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A gyakorlaton a sajtó munkatársai minden mozzanatot rögzíthettek, a mentőautók beérkezésétől, a fertőzésgyanús emberek ellátásán keresztül, a tünetet nem produkáló többi utas ellátásán át, a honvédségi fertőtlenítésig.

A másfél órás gyakorlatot az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében tartották.

Borítókép: vegyvédelmi ruhába öltözött katonák fertőtlenítenek egy buszt a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi tömbjében, Budapesten 2020. augusztus 27-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!