segítség a gyógyulásban

2021.04.21. 16:16

Vérplazmát adtak a koronavírusos betegeknek az Operaház művészei

A Magyar Állami Operaház koronavírus-fertőzésen átesett művészei és munkatársai részvételével és önkéntes felajánlásával véradással egybekötött előszűrés zajlott szerdán az Eiffel Műhelyház központi csarnokában Budapesten.

Budapest, 2021. április 21. Szemere Zita, a Magyar Állami Operaház magánénekese vérplazmát ad az Eiffel Mûhelyház csarnokterében 2021. április 21-én. A fertõzésen átesettek vére ellenanyagot tartalmaz, ezért nagyon fontos, hogy minél több, a fertõzésen átesett ember adjon vérplazmát, amellyel a betegek gyógyulását segítik. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az előszűrésén az Opera több mint 20 munkatársa vett részt, köztük Rácz Rita és Szemere Zita operaénekesek.

A vérvételt követően az orvosi csapat kimutathatja, kiknek a vérében termelődött kellő mennyiségű ellenanyag ahhoz, amely elegendő a súlyos koronavírus-fertőzöttek gyógyítására – közölték a szervezők szerdán.

A Testnevelési Egyetem és az OrthoSera Kft. figyelemfelhívó kampányt indított azzal a céllal, hogy minél több, a koronavírus-fertőzésen átesett ember adjon vérplazmát a betegek támogató terápiájára.

A vérplazmaterápia a súlyos fertőzöttek hatékony terápiás lehetősége, a szérum kizárólag gyógyult betegek véréből állítható elő.

„A koronavírus-járvány megfékezésében és legyőzésében elsősorban a védőoltás jelent megoldást, de a járvány harmadik hullámában még most is rengeteg súlyos koronavírus-beteget ápolnak kórházban. Számukra a leghatékonyabb támogató kezelés továbbra is a vérplazmaterápia, ezért a gyógyult koronavírus-fertőzöttek jelentkezését továbbra is várjuk a donornakjelentkezem.hu oldalon. Ahogy az Opera munkatársai, ugyanígy bárki segíthet” – idézi a közlemény Lacza Zsombor kutatóorvos, a vérplazma-terápia kampány kutatási projektvezetője, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese szavait.

Borítókép: Szemere Zita, az Operaház magánénekese vérplazmát ad az Eiffel Műhelyház csarnokterében 2021. április 21-én

Címkék#operaház

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!