Ország-világ

2020.11.22. 20:25

Végre egy jó hír! Ez a mutáció okozhatja a koronavírus vesztét

Egy közelmúltban bekövetkezett mutáció fertőzőképesebbé változtatta a SARS-CoV-2 koronavírust, ezzel párhuzamosan azonban sokkal sérülékenyebbé is tette a készülő vakcinákkal szemben – állapította meg egy kutatás, amit a rangos Science tudományos folyóiratban közöltek.

Forrás: Shutterstock

A szóban forgó mutáció neve D614G, és Európában jelent meg először, majd hamar elterjedt az egész kontinensen. A Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem és a Wisconsin–Madison Egyetem közös kutatása azt találta, hogy bár

a D614G mutáns törzs gyorsabban terjed, és hatékonyabban replikálódik, mint az eredeti, Vuhanban felfedezett változat, egyúttal sérülékenyebbé is vált az antitest-terápiákkal és a készülő vakcinákkal szemben

– írja a publikációt jegyző egyetemek sajtóközleménye.

A tanulmány egyik szerzője, Ralph Baric epidemiológus szerint a D614G vírus tízszer hatékonyabban terjed, mint az eredeti törzs és gyorsabban is szaporodik az orr hámsejtjeiben. Baric több mint harminc éve tanulmányozza a különböző koronavírusokat, munkája nagy szerepet játszott az ismert COVID-19 ellenes gyógyszer, a Remdesivir kifejlesztésében – írja az Origo.

Egyszerre előnyös és hátrányos mutáció

A vírusok saját másolataikat gyártatják le a fertőzött sejtekkel, így szaporodnak. A másolási folyamat azonban nem tökéletes, becsúszhatnak hibák, és ezzel az eredetitől eltérő, mutáns törzsek jelenhetnek meg. Az új mutációk sokszor nincsenek hatással a vírus viselkedésére, olykor azonban megváltoztathatják azt.

 

Az ábrán a D614G törzs fehérjetüskéje látható. Pirossal azok a régiók vannak jelölve, amiket a mutáció érintett
Fotó: Juan Gaertner / Origo

 

A fehérjéket aminosavak építik fel. Jelen esetben az történt, hogy egy másolási hiba következtében a fehérjetüske 614. aminosav-pozícióján az aszparaginsav (rövidítve D) glicinre (G) cserélődött. Ez változást okozott a fehérjetüskék struktúrájában, ami miatt a módosult koronavírus egyszerűbben tud a gazdasejtbe jutni.

Az új képesség első látásra a kórokozóknak kedvez, a megváltozott szerkezetű fehérjetüskék azonban a SARS-COV-2 gyenge pontjává válhattak, mert az antitestek rajtuk keresztül könnyebben tudják semlegesíteni a vírust.

A készülő védőoltások éppen ezeknek az antitesteknek a termelődését váltják ki.

Hörcsögökön tesztelték a vírusváltozatokat

Hogy kiderítsék, miben különbözik a D614G törzs az eredeti vírustól, a kutatók hörcsögöket fertőztek meg a két változattal. Ezt követően a fertőzött rágcsálókat ketrecekbe zárták, és nyolc egészséges hörcsög közelébe helyezték – a két csoport fizikálisan nem érintkezhetett egymással, de a levegő szabadon áramolhatott közöttük. A kutatók kis idő elteltével ismét megvizsgálták az állatokat.

 

A klinikai próbák adatai szerint több készülő vakcina hatékonysága átlépte a 90 százalékot, ami nagyon biztató
Fotó: AFP / Frankhoemann/Sven Simon

 

Az eredeti vírus a második napon még egyetlen egészséges hörcsögöt sem betegített meg, a negyedik napon azonban az összes állat elkapta a kórokozót.

A D614G variáns ezzel szemben már a második napon megfertőzött hat egyedet, a negyedik napon pedig az összes rágcsáló szervezetében kimutatták a vírust.

Az eredmény alapján tehát a mutáns vírus 10-szer gyorsabban replikálódik, és emiatt hatékonyabban is fertőz.

„Azt mutattuk ki, hogy a mutáns vírus hatékonyabban terjed a levegőben, mint az eredeti, és ez lehet az oka annak, hogy dominánssá vált az emberek között„ – írta a kiadott közleményben Yoshihiro Kawaoka, aki szintén részt vett a kutatásban.

A szakértők azt is bizonyították, hogy bár gyorsabban terjed, a D614G szerencsére nem súlyosbítja a betegség lefolyását.

A tanulmány legfontosabb konklúziója az, hogy a D614G vírustörzs úgy tűnik,

érzékenyebb lehet a védőoltások által kiváltott immunválaszra, mint elődje, ez pedig mindenképpen jó hír.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!