Szálló por

2020.02.29. 09:42

Újdelhi maradt a világ legszennyezettebb levegőjű fővárosa

Két egymást követő évben is Újdelhi a világ legszennyezettebb fővárosa az IQ AirVisual, légszennyezettséget vizsgáló svájci cég összesítése szerint.

Sűrű szmogban araszolnak a járművek Újdelhiben 2019. november 2-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Radzsat Gupta

India fővárosa így 2018 után 2019-ben is világviszonylatban a legszennyezettebb levegőjű főváros. Ezenkívül Indiában van a világ 30 legszennyezettebb városa közül 21

közölte a cég, mely finomszemcsés anyagok (PM2,5) koncentrációját vizsgálja a városkörnyéki területek levegőjében.

A szennyezés súlyosságát úgy határozzák meg, hogy megmérik, mennyi a 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű (PM2,5, azaz 2,5 mikronos) szálló por a levegőben.

Ezek a részecskék rendkívül ártalmasak, bejutnak a tüdő mélyére. A PM2,5 magas koncentrációja súlyos betegségeket, köztük rákot és szívproblémákat okozhat.

Újdelhiben 2019-ben a PM2,5 átlagos éves mennyisége egy köbméternyi levegőben 98,6 volt, több mint a duplája Pekingének, ahol az év során átlagosan 42,1 részecske volt egy köbméter levegőben. Peking a kilencedik legszennyezettebb város a világon.

Újdelhi levegőjének toxikusságát a járművek, az ipari kibocsátás, az építkezéseken keletkező por, a szemétégetőkből felszálló füst és a közeli mezőkről származó, szálló növényi maradványok okozzák.

Tavaly a több mint 20 millió embernek otthont adó Újdelhi lakossága novemberben és decemberben – amikor a szennyezettség szintje a legmagasabb volt mindössze négy napon át lélegezhetett be mérsékelten szennyezett vagy elégséges minőségű levegőt.

Az év végén a hatóságok a légszennyezettség okozta krízist közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánították és kétszer is bezárták az iskolákat.

A tanulmány ugyanakkor kitér arra, hogy Indiában széles körű javulás voltak észlelhető 2019-ben a PM2,5 szintjében az egy évvel korábbi értékekhez képest. Ez többnyire a kedvezőbb meteorológiai körülményeknek, a kormánynak a levegő tisztításáért tett erőfeszítéseinek és a gazdasági lassulásnak köszönhető.

A fejlődés ellenére India továbbra is komoly légszennyezettségi problémával küzd

áll a tanulmányban.

Borítókép: sűrű szmogban araszolnak a járművek Újdelhiben 2019. november 2-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!