vészjósló adatok

2020.08.02. 11:20

Tovább nőtt az amazóniai erdőtüzek száma

Veszélyben vannak a Brazíliához tartozó területek – derült ki a brazil űrkutatási intézet (INPE) szombaton közzétett jelentéséből.

(FILES) In this file photo taken on August 26, 2019 Brazilian farmer Helio Lombardo Do Santos and a dog walk through a burnt area of the Amazon rainforest, near Porto Velho, Rondonia state, Brazil. - At the cost of their lives, all over the world, they fight against deforestation, mines or agro-industrial projects: at least 212 environmental defenders were killed in 2019, a new record, according to Global Witness. (Photo by CARL DE SOUZA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Carl De Souza

Az INPE szerint a latin-amerikai ország kilenc amazóniai államából

idén júliusban 6804 erdőtüzet jelentettek,

míg a múlt év ezen időszakában a számuk 5318 volt, ez mintegy 28 százalékos növekedést jelent.

Egyedül csütörtökön a műholdak 1007 erdőtüzet jeleztek a térségből,

a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet brazil irodája szerint 15 év óta ez a júliusban mért legmagasabb adat.

Romulo Batista, a szervezet brazíliai szóvivője szerint a korábban elrendelt tűzgyújtási tilalom csak akkor lesz hatásos, ha megfelelően ellenőrzik a betartását.

„A bűnözők nem éppen arról híresek, hogy (maguktól) betartják a törvényeket”

- tette hozzá Batista.

Elemzők emlékeztettek arra, hogy már a 2019-es év is katasztrofálisnak számított az esőerdőket pusztító erdőtüzek tekintetében.

Tavaly 30 900 tűzvészt jelentettek, ez a 2018-as évhez képest 200 százalékos növekedést jelentett.

Július közepén Jair Bolsonaro brazil elnök négy hónapos tűzgyújtási tilalmat rendelt el az Amazonas őserdői védelmére. A tilalom vonatkozik a világ legnagyobb mocsaras területének számító Pantanalra is.

Bírálói gyakran vetik Bolsonaro szemére, hogy bátorítja az erdőirtást, az illegális fakitermelést, illetve a földek megnyitását mezőgazdasági használatra, beleértve a védett területeket is, a térség gazdasági kiaknázása érdekében pedig nem törődik a környezetvédelemmel.

A brazil kormány által május elején közzétett friss adatok szerint az idei év első négy hónapjában 55 százalékkal nagyobb erdőterületet irtottak ki Amazónia Brazíliához tartozó területein, mint a tavalyi azonos időszakban, ami több mint 1200 négyzetkilométernyi esőerdő elpusztítását jelenti. Az erdőirtások mértéke tavaly 11 éves csúcsra emelkedett.

Brazília területén található a világ legnagyobb esőerdője, az Amazonas térségének nagyjából 60 százaléka. Szakértők szerint a klímaváltozás feltartóztatásában kulcsszerepet játszik Amazónia megőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!