népi egészség

2021.05.04. 17:02

Papp Lajos: állandó háborúra kell készülni a koronavírus ellen

Papp Lajos szívsebész professzor, az elmúlt időszakban több videót is megosztott a coviddal kapcsolatosan, mert küldetésének érzi, hogy üzenjen az embereknek.

Turbéki Bernadett / sonline.hu

Forrás: Mediaworks

– A legutóbbi egészségügyi világkatasztrófáról, a spanyolnátháról aligha mesélhetnek nekünk a százévesek, hiszen akkor éppen csak megszülettek. Mit gondol a covidról? Ugyanolyan, mint más, korábbi világjárványok, vagy valóban veszélyesebb a korábbi vírusoknál?

– Többen haltak meg spanyolnáthában, mint az első világháborúban a harctereken összesen. Most nincs háború, ám jogos a kérdés felvetése. Az elektromos hírközlésnek köszönhetően mindenki covid-szakértő lett, és mondja a magáét. Ebben a pillanatban nincs annyi információnk, hogy megítéljük, miféle a vírus. Én magam, aki az egész életemet a betegek gyógyítására próbáltam fordítani, én sem tudom. Amíg az ellenséget nem tudjuk pontosan feltérképezni, addig a válaszadásban is bizonytalanok vagyunk. Az viszont biztos, hogy az általános immunitás fokozása fontos – írja a sonline.hu.

 

– A keringési betegségek specialistájaként mit gondol a covid elleni védekezésről?

– A védőoltások mellett a természetes immunitás elérése, fokozása ugyanolyan fontos. A mindennapi életünk során a C–, D–vitamin, a szabad levegőn tartózkodás támogatják az immunrendszer helyes működését. – Aki már megkapta a védőoltást, annak is fontos, hogy az immunitását növelje, nem dőlhet hátra.

 

– Miként néz ki az immunerősítés a gyakorlatban?

– A C–vitamin vírusölő, a D–vitamin immunerősítő, de a hatása kint, a napfénytől aktivizálódik. Erről többet kellene beszélni minden lehetséges fórumon. Mint arról is, hogy szükséges lenne a tüdőnk kapacitását kihasználni a természetben található óriási lehetőségek felhasználásával. Gondoljunk csak bele: Fleming annak idején úgy fedezte fel a penicillint, hogy Petri-csészékben baktériumokat tenyésztett, amelyek egyik napról a másikra eltűntek. Mikroszkóp alatt kiderült, hogy a penicillingomba pusztította el őket. Ennek az a legfontosabb üzenete, hogy ha kimegyünk a szabadba, erdőbe, mezőbe, a rothadó falevelekből, a léptünk nyomán felszálló gombamicéliumok ingyen antibiotikus kezelésben részesítik a tüdőnket.

 

– A szabad levegő, és a gombák baktérium- és vírusölő hatása lenne a titok?

– Az is fontos, hogy a gyógyszertárban kapható kémiai úton előállítottak nem helyettesítik a természetben előforduló vitaminokat. Májussal megkezdődik a gyümölcsszezon, a védelem kialakításához minél több természetes vitamint kell fogyasztani! Ezen kívül nem szabad sokat enni, elhízni, le kell fogyni! Mozogni kell, amihez a tavasz megteremti a lehetőségeket. Az idős embereknek is a mozgás az élet­elemük, minél idősebb valaki, annál többet mozogjon a szabadban.

Fotó: Mediaworks

– Mennyire tulajdonít nagy szerepet a védőoltásoknak?

– A jelenleg forgalomban lévő védőoltások a halál ellen védenek. Ám azt, hogy milyen hosszú ideig, és hogyan, ezt még nem tudhatjuk. Az elkövetkezendő egy-két évben tisztul majd a kép. De ez a vírus nem az a fajta ellenség, akit egyszer legyőzünk és megszűnik a támadása. Ezt tudni kell, és nem szabad megtéveszteni az embereket, hogy azt gondolják, ha megkapják a védőoltást, akkor megszerezték a védettséget és túl vannak a nehezén.

Ez a vírus változtatja az arcát, állandó háborúra kell készülni vele szemben! A tudósoknak köszönhetően egyre több és jobb védőoltás készül, de illúzió lenne azt hinni, hogy ebben, vagy a következő évben túl leszünk a covidon. Nem szabad becsapni az embereket, mert bárki és bármi elveszti a hitelességét, ami nem igazolódik be a jövőben.

 

– Vannak, akik megkérdőjelezik az oltás hatását, vagy egyéb ok miatt nem kapják meg. Mit gondol, mit tehetnek a továbbiakban?

– 1984–85–ben a Harwardra kaptam meghívást, ahol állatkísérleteket végeztem. Közölték velem, hogy fel kell vennem a Hepatitis-B védőoltást az állatokkal kapcsolatos munkához. Persze dönthettem, hogy beadatom-e, ám közölték, hogy ha oltás nélkül megbetegszem, ne is számítsak semmiféle kártérítésre, és kórházi ellátást sem kapok. Ellentétes helyzetben viszont a legmagasabb szintű ellátást nyújtják. Az állam értünk próbál tenni, hozhat döntéseket, meghatározhatja, hogy bizonyos munkakörökben nem helyezkedhet el, nem kapcsolódhat közösségekhez, aki nem vette fel az oltást. Ezt kell mérlegelni! Én, bárki jön hozzám, mindenkit kezelni fogok, nem teszek majd különbséget az oltottak és az oltást elvetők között.

 

– Ahogy említette, nem tesz majd különbséget. Ez az erős hitéletének köszönhető?

– A test-lélek-szellem hármas egysége adja meg amolyan háromlábú székként a földi lét lényegét. Nem hiszem, hanem tudom, hogy a teremtő Isten a legfontosabb földi létünkben. A Teremtővel, az égiekkel való kapcsolatom gyerekkoromtól megvan. Soha nem tagadtam le, nehéz helyzetben is megvallottam a hitemet. Mindenkinek küldetése van, de nem mindenki ismeri fel, hogy mi az. Krisztus Urunk azt mondta: Ne féljetek! Bennem nincs már félelem, mert tudom, hogy a Teremtő azért adta nekem ezt a földi létet, hogy szolgáljam az emberiséget. Én a haláltól soha nem féltem és most már az élettől sem félek. Ez egy kegyelmi állapot, a hit, a spirituális lét életem legnagyobb boldogsága és öröme.

Nagyobb teret adna a spiritualitásnak a gyógyításban

Papp Lajos a természetet újra közel hozná az emberekhez. Mindegy az, hogy egy erdei sétáról, vagy egy kis kerti munkáról van szó. A gyógyászatban pedig szintén nagyobb teret adna a természetnek.

– Sokkal nagyobb arányokat kellene biztosítani a természetgyógyászatnak, a lélekgyógyászatnak, a spiritualitásnak, mint amekkora teret jelenleg kapnak. Az ősi, természeti gyógymódok sok ezer éves tapasztalatot hordoznak. Azt érzem, hogy az emberek nemhogy befogadnák, hanem egyenesen ki vannak éhezve erre, csak megfelelő közvetítőre van szükség, hogy visszataláljanak a spirituális létbe. Nem bennük van a hiba, hanem a tanítóikban. Sajnos a spirituális létben mozgók elvesztették a hitelességüket. Nem csak a katolikus vallásra igaz ez. Nézzük meg, az iszlám milyen erős spirituálisan, ezzel szemben mi a francia forradalommal letaszítottuk Istent a trónusáról, ahová sürgősen vissza kellene emelnünk. Ehhez azonban megfelelő közvetítőkre lenne szükség! Sokkal nagyobb teret kell biztosítani ezeknek a dolgoknak az életünkben, és nem csak betegség esetén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!