orosz rulett

2019.09.27. 19:30

Övmintás pólóval verik át az autósok a rendőröket

Az utóbbi időben többen is életüket veszítették a biztonsági öv hiánya miatt.

Forrás: Shutterstock

Utálja a biztonsági övet és nem bánja, ha egy baleset során meghal? Akkor önnek találták ki a legújabb baromságot: a bekapcsolt biztonsági övet imitáló pólót! Aki ilyet visel, az valójában nem a rendőröket téveszti meg, hanem orosz rulettet játszik – írja a Ripost.

Különös pólót árusít egy hajdúböszörményi vállalkozó:

a pólón lévő mintázat biztonsági övet imitál.

Ha megállítja vele a rendőr a viselőjét, a büntetést aligha ússza meg, sőt fel is bőszíti a rend őrét, mert a ruhadarabra az van írva: Fuck the Police, ami nem túl szépet jelent a rendőrséggel kapcsolatban. Azt a rendőrt gyalázza, aki éppen az autós életéért aggódik, amikor a biztonsági övet hiányolja.

A vállalkozó szerint persze ez csak afféle jó kis tréfa. A ruhadarabhoz figyelmeztetést is mellékel. „Mindenki szeret szórakozni a rend őreivel… A fenti póló viselése nem kis arcul csapása a minket igazoltató közegnek. A tartalomtól függetlenül felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a póló a biztonsági öv használata alól nem mentesít! A szabályok megszegéséből származó károkért és pofán csapásokért felelősséget nem vállalunk” – szól a szintén viccesnek szánt szöveg.

Talán derülhetnénk is, ha nem tudnánk, hogy csak az utóbbi időben többen is életüket veszítették a biztonsági öv hiánya miatt. Egy ostoba utas kiesett a karambolozó Renault-ból múlt pénteken a Fejér megyei Kisláng külterületén, és csak a szerencsének köszönheti, hogy nem halt meg.

Ő és az autó sofőrje is úgynevezett vakcsatot használt, egy másik őrült találmányt, ami lehetővé teszi, hogy az autó biztonsági rendszere ne csipogjon, az öv becsatolására figyelmeztetve.

A vakcsatot nemcsak az interneten, hanem autós boltokban is árusítják.

„Én autóbontóból szereztem be egy pár darabot„ – mesélte a ripost-nak egy taxis. „Nekünk nem kötelező bekötni magunkat, ha utasunk van, de sok utasom is azt kéri, hogy mellőzzük a biztonsági övet. Első az utas, ugyebár, ilyenkor beteszem a vakcsatot, és már mehetünk is.”

Addig nincs baj, amíg nincs baj, tartja a mondás, de ha a taxi balesetet szenved és az utasnak amiatt esik baja, mert nem volt bekötve, akkor előveszik a sofőrt. Jogilag a trükkös póló forgalmazója ugyan nem vonható felelősségre, de azért megkérdeztük tőle, nem érzi-e rosszul magát attól, hogy rendőröket heccelő, esetleg életveszélyt előidéző ruhadarabot árusít.

„Ez csak egy vicces póló„ – válaszolta, de ahhoz nem járult hozzá, hogy a nevét leírjuk. „Nem a biztonsági öv helyettesítésére ajánljuk, nem akarunk senkit szabályszegésre bátorítani, ezt a netes felületen a rendelésnél fel is tüntetjük. Nem a mi dolgunk, ki hová veszi fel a nálunk vett terméket.”

Arra a kérdésünkre, hogy mennyire keresett ezzel a pólóval, üzleti titokra hivatkozva nem válaszolt.

Nyolc emelet magasból leugrana?

Az Országos Mentőszolgálat tegnap az EDWARD-nap, vagyis a közúti áldozatok nélküli nap alkalmából a vakcsat veszélyeire hívta fel a figyelmet.

„A világ alighanem legostobább terméke az a biztonsági övcsat, amit bárki megvásárolhat, aki nem félti az életét. A kamu csat kikapcsolja az autó figyelmeztető jelzéseit és használójának garantálja a súlyos sérüléseket baleset esetén”

– írják. Az elmúlt napokban több olyan, halálos kimenetelű balesetnél találkoztak az eszközzel, ahol a biztonsági öv használatával elkerülhető lett volna a tragédia. Egy szemléletes videót is közzétettek, megmutatva, hogy aki 100 kilométeres sebességgel ütközik, az olyan, mintha nyolc emelet magasból lezuhanna.

Sok életet megmentett már az öv

Amióta a biztonsági övet feltalálták, rengeteg életet mentett meg – mondta el a ripost-nak Pausz Ferenc közlekedésbiztonsági szakértő.

„Megóvja a használóját a súlyosabb sérülésektől is, különösen a légzsákkal együtt. Csak nagyon szélsőséges esetben, a balesetek töredékénél fordul elő, hogy jobb, ha valaki nincs bekötve. Sajnos sokan lustaságból mulasztják el, hogy bekössék magukat, mások azt hiszik, ez menő, macsós, és vannak az örök ellenszegülők, akik berzenkednek a szabályok ellen. Pedig nem csak önmagukat veszélyeztetik, hanem a baleset más résztvevőit is.„

Sérülést okoz a légzsák öv nélkül

„A légzsák háromszáz kilométeres sebességgel nyílik ki baleset esetén, így megóvja az autóülésbe bekötött utasok fejét, nyakát. A rendszer azonban csak a biztonsági övvel együtt működik jól„ – figyelmeztet Deli Kálmán közlekedésbiztonsági szakértő. „Ha vakcsat vagy póló helyettesíti az övet, a nagy erővel kicsapódó légpárna súlyos, életveszélyes sérüléseket, csigolyatörést is okozhat” – mondta a szakember korábban a ripost-nak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!