Praktikák

2020.02.27. 18:49

Öt tipp: hogyan vásároljunk be műanyag nélkül

Mutatunk néhány alternatívát, amivel elkerülhetjük, hogy több kiló plasztikkal térjünk haza a boltokból.

Forrás: Shutterstock

A műanyagok elárasztanak bennünket, akárhova megyünk vásárolni. Még a piacon is reflexből pakolja a kofaasszony az egyszerhasználatos nejlonszatyorba a portékáit. Aztán megyünk tovább és műanyag flakonos tejet vásárolunk, vagy egy karton ásványvizet – írja a Család.

Gondoljunk csak bele, mennyi felesleges szemetet termelünk már azzal is, ha nem viszünk magunkkal bevásárlószatyrot, vagy egyenként mérjük le a zöldségeket a néhány óra múlva kidobásra kerülő nejlonzacskókban! A rossz szokásokon érdemes változtatni, ha fontos számunkra bolygónk és gyerekeink jövője.

1. A „mérős” termékek

Legyen az zöldség vagy pékáru, a legtöbb boltban szinte azonnal nyúl a vásárló a szépen feltekert műanyagzacskóért, majd lelkiismeretesen külön csomagolja az 1 darab karalábét, a 4 szál répát és a pár darab vöröshagymát. Külön szortírozza a pékárukat is, hogy a kasszásnak egyszerűbb dolga legyen. Ha a környezet szemszögéből nézzük a dolgot, röpke 2 perc alatt hozzájárultunk ahhoz, hogy 5 db nem lebomló műanyaggal gyarapítsuk a Föld szemetét.

Ahol csak a kasszánál mérnek, egyszerűen zacskó nélkül felpakolhatók azok a termékek, amikből csak egy-egy darabot vásárolunk. Ha többet, akkor viszont jöhetnek az egyre népszerűbb textilzsákok, amik már néhány 100 forintért kaphatók a nagyobb üzletekben, de rendelhetünk a neten is, vagy egyszerűen varrhatunk magunknak egy régi függönyből. Külön rendszeresíthetünk ilyen átlátszó és pillekönnyű tasakokat a pékáruknak, a zöldségeknek, a gyümölcsöknek és néhány kisebb méretűt a magvaknak és aszalt gyümölcsöknek. Ha elkoszolódik, egyszerűen bedobhatjuk őket a mosógépbe.

2. Tálcás hús helyett

Minden bizonnyal sokkal egyszerűbb megvásárolni a védőgázas csomagolású húsokat, hiszen nem kell azonnal felhasználni őket. Ezek a műanyag dobozok viszont, különösen a fekete fajtájúak, nem újrahasznosíthatók. Érdemes megtervezni, mikor mit szeretnénk főzni, és eszerint ellátogatni a helyi henteshez a saját dobozainkkal, és azokba kérni a friss tanyasi csirkét és a disznó vagy marhahúst. Hasonlóan járjunk el a tálcás felvágottakkal vagy sajtokkal is: inkább kérjünk a pultból annyit, amennyit biztosan elfogyaszt a család.

3. Bevásárlószatyor

Szerezzünk be előre nagy textil bevásárlótáskákat, amik moshatók, vagy vigyünk praktikus gurulós táskát. Ne a pénztár mellől emeljünk le újra és újra nejlon bevásárlószatyrot. Egyrészt sokat spórolhatunk, ha előrelátóan magunkkal visszük az otthoni cekkert, másrészt védjük a környezetünket is.

4. Víz a palackból

Hacsak nem szénsavas üdítőre vágyunk, inkább ne vásároljunk kartonszámra innivalót. Főleg ne vizet, hiszen a csapvíz – kivéve, ha régi ólomvezeték fut a házunkban – teljesen biztonságos és jóízű. Amennyiben biztosra akarunk menni, kiváló minőséget garantálnak a különböző vízszűrő kancsók is. A nagy bevásárlások során a család legalább egy tagja biztosan megszomjazik. Vigyünk magunkkal a kulacsunkban vizet, szörpöt, teát, szóval bármit, amiből bőségesen fogyaszthatunk, ne kelljen a polcról leemelni a félliteres műanyagpalackos üdítőket, amik aztán a kukában landolnak.

5. Fagyasztott zöldségek helyett

Nagyon vonzóak az előre összevágott és lefagyasztott zöldségek, főleg télen, de néhány papírba csomagolt változatot leszámítva szinte az összes műanyagba csomagolva kapható. Próbáljunk visszaszokni az idény zöldségek és gyümölcsök fogyasztására! Mi magunk is készíthetünk mirelit termékeket, igaz, ez jóval időigényesebb, mintha csak kiemeljük a bolti fagyasztóból. Néhány országban már mirelit automatákból lehet megvásárolni a kellő mennyiségű mirelit árut, amit aztán a saját dobozkánkban vihetünk haza – ez egyértelműen követendő példa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!