Őszre hangolva

2020.09.05. 11:09

Növényápolás: ezek az aktuális teendők a kertben

Ebben a hónapban még hetente nyírjuk a füvet, hosszan tartó szárazság esetén pedig rendszeresen és alaposan öntözzük meg.

Forrás: Shutterstock

Díszkert

Az elhervadt dália- és begóniafejek levágásával meghosszabbíthatjuk a tövek virágzását. A még nyíló kerti növények közül kössük ki a magasakat, és távolítsuk el róluk a nagy termésképződményeket. A hortenziafejeket rajtahagyhatjuk a növényen, mert télen szép látványt nyújtanak.

A hónap vége felé megkezdhetjük az évelők (pl. pünkösdi rózsa, szívvirág) tőosztását. Most nézzünk körül a kertészetekben és bemutatókertekben, ha ősszel új rózsafajták telepítését tervezzük. Ha eddig még nem tettük meg, nyírjuk meg a sövénynövényeket (pl. bukszus, fagyal, borostyán). A levágott bukszuságakat dugványozáshoz használhatjuk – írja a Lakáskultúra.

Időszerű az örökzöld cserjék és fák átültetése.

A még meleg talajban könnyebben meggyökeresednek, és elegendő nedvességet vehetnek fel a gyökérképződés után.

Bár nappal nyárias is lehet az idő, szeptember végén már számolhatunk könnyű éjszakai fagyokkal. Ezért a vázába alkalmas virágokat inkább vágjuk le. (A dáliákat és a piros gyűszűvirágot csak teljesen kinyílva tegyük vázába.) A kertben maradó dáliákat szükség esetén védjük fátyolfóliás takarással.

Gyepápolás

A gyepre hullott faleveleket gereblyézzük össze, majd kupacoljuk a cserjék tövéhez. A lenyírt füvet a felaprított avarral együtt vigyük a komposzthalomra, vagy osszuk szét az ágyásokban. A késő nyár és az őszelő a legalkalmasabb időszak új gyep létesítésére. Távolítsuk el, illetve alaposan ássuk fel a csúnya, kiégett és újratelepíteni kívánt részeket.

A gyeptapasznak nevezett, gyorsan növő fűmagkeverék használata esetén az új gyep 14 nap alatt kikel. Újravetés előtt végezzünk mohairtást, továbbá vasszulfátot is kiszórhatunk. Ha a moha ismételten kiújul, árnyékos helyre ajánlott fűkeveréket vásároljunk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!