Életstílus

2017.02.07. 08:00

Nem pihennek eleget a magyarok

Depressziót és mentális zavarokat okozhat, de a társas kapcsolatot is leépítheti, ha túl keveset alszunk. A megfelelő mennyiség 8 óra lenne, a magyarok ennek töredékét töltik pihenéssel.

Pavló Péter

A kialvatlanság alattomos, hosszú távon bosszulja meg magát. Ha nem alszunk eleget, azzal csak egyetlen dolgot fogunk elérni: veszélyeztetjük az életünket – állítják a szakemberek. Egy nemrég elkészült nemzetközi kutatás szerint aki 4 óránál kevesebb alvás után ül volánhoz, 11,5-szer nagyobb eséllyel okoz balesetet, mint az, aki kipihenten teszi ugyanezt. De azok sem nyugodhatnak meg, akik 6–7 órát alszanak, a kockázat ugyanis már náluk is magasabb.


A magyar ember gyakran az alvásából csíp le, hogy más tevékenységre több ideje jusson, hosszú távon azonban ez nemcsak fizikai, hanem mentális problémákhoz is vezethet.

Keveset alszik a magyar


Néhány éve egy hazai kutatásban arra próbáltak választ találni, hogy ki hány órát alszik naponta. Az eredmény megdöbbentő lett: a megkérdezettek 40 százaléka 6–7 órát, 18 százalékuk azonban még ennél is kevesebbet tud aludni.


– Sosem volt problémám az alvással, és szerencsére olyan helyen dolgozom, hogy megengedhetem magamnak a napi 8 órás alvást – válaszolt kérdésünkre Tóth Árpád, amikor arról érdeklődtünk olvasóinknál, ki hogyan alszik, ki mennyire érzi magát kipihentnek. Gémes Zoltán már nincs ilyen szerencsés helyzetben.


– Jó, ha naponta 5–6 órát tudok aludni. Tisztában vagyok vele, hogy ez nem feltétlenül egészséges, de a munkám miatt sajnos nemigen tudok többet – árulta el Zoltán, aki kamionsofőrként dolgozik. Mint mondja, a pihenőidőt mindig kiveszi, a stressz és a hajtás miatt azonban gyakran akkor sem tud elaludni, ha történetesen fáradt. Van, hogy másfél-két órán keresztül is forgolódik.

3+1 tipp, hogy jobban aludjunk

1. Csökkentsük a B6-vitaminban dús ételek, italok esti bevitelét.

2. Lefekvés előtt 2–3 órával már ne együnk.

3. Soha ne csípjünk le az alvási időnkből.

+1. Lehetőség szerint kerüljük a stresszt. Tartsuk észben a mondást: „alszom rá egyet".


4 óra alvás nem elég


– Legalább 120-féle alvászavar létezik, aminek számos oka és következménye lehet – hívja fel a figyelmet a komoly problémára dr. Várszegi Mária, a szegedi Alváscentrum vezető főorvosa. A szakember szerint az alvászavar leggyakoribb kiváltó oka azonban mi magunk vagyunk, méghozzá azzal, hogy szinte mindig az

alvásidőnkből próbálunk lecsípni egy keveset.


– Azt gondoljuk, hogy ennek nem lesz következménye, ám ez súlyos tévedés. Amellett, hogy a szervezetünket fizikailag is megviseli a dolog (megnő az agyvérzés, a szívinfarktus kockázata, kialakul a magas vérnyomás), a mentális állapotunkra is kihat, és a szociális kapcsolatokat is tönkreteheti – magyarázza a főorvos.


– Volt egy időszak, amikor éveken át 4 órákat aludtam. Egy idő után már nemcsak fáradtnak éreztem magam, de egyre kedvtelenebb lettem. A dolog odáig fajult, hogy depresszióssá váltam – mesélte el történetét olvasónk, János. A 39 éves férfi néhány éven keresztül programozóként otthonról dolgozott, ami az előnye mellett komoly hátránnyal is járt: sosem volt olyan, hogy 8 órás munkaidő.


A szakemberek szerint minél kevesebbet alszunk, a bioritmusunk és a hormontermelésünk annál inkább felborul. Kialakul a krónikus alvászavar, amit csak terápiás kezeléssel, illetve hosszú távon az alvás normál mederbe terelésével lehet orvosolni.


Nem múlik el magától


– Az alvászavarban szenvedők sokszor azt gondolják, maguktól meggyógyultak, a 2–3 hónapos probléma után ugyanis gyakran ugyanennyi ideig képesek nyugodtan átaludni az éjszakát. Az alvászavar azonban ciklikus, így megfelelő kezelés nélkül előbb-utóbb vissza fog térni.


A szakember azt javasolja, elsősorban próbáljunk meg visszatérni a 7–8 órás alvási időhöz. Ha ez hosszú távon sem működik és kialakult a krónikus alvászavar (nehezen megy az elalvás, a felébredés, vagy az éjszaka közepén többször is felébredünk, forgolódunk), mindenképpen kérjük ki szakorvos segítségét. Az alvászavar magától ugyanis soha nem múlik el.

Az orvos tanácsa

– Sokan nem örülnének neki, ha egy kocsma a szomszédjukba költözne, hiszen nem tudnának aludni a zajtól. Ennek ellenére mi magunk költöztetjük be a „kocsmát" a hálószobánkba azzal, hogy alváshoz bekapcsoljuk a televíziót vagy mobiltelefonon nézünk videót. Az idegrendszerünk ugyanis folyamatosan figyel, éber, ezért a zajok és fények miatt nem fogunk tudni pihentetően aludni. Javaslom: mindenki tiltsa ki ezeket az eszközöket a hálószobájából, ha jól akar aludni – ajánlja dr. Várszegi Mária.


Miért baj, ha nem alszunk eleget?

1. Csökken a tanulási és tűrőképesség.

2. Ingerlékenyebbek leszünk.

3. Megnő az agyvérzés, infarktus kockázata.

4. Szellemi leépüléshez vezethet.

Cikkünket a Kisalföld hetente kedden megjelenő Gyógy-ír mellékletében olvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!