szabályozás

2019.10.29. 11:52

Nem gyárthat akárki Rubik-kockát

A világhírű találmány továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll az Európai Unióban.

Forrás: Shutterstock

Tényszerűen valótlan és súlyosan félrevezető minden olyan tájékoztatás, amely azt állítja vagy sugallja, hogy mostantól bárki szabadon gyárthat és értékesíthet Rubik-kockát – így reagált a Világgazdaság kérdésére Kovács János, az Artrade Kft. ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy a napokban az Európai Törvényszék (ET) helybenhagyta a Rubik-kocka formájára vonatkozó európai uniós védjegy törlését.

A cég Magyarországon kizárólagosan gyárthatja és forgalmazhatja az eredeti Rubik-kockákat és más termékeket.

Az ET múlt csütörtökön utasította el a londoni Rubik’s Brand – ez a társaság rendelkezik Rubik Ernő találmányának globális gyártási jogával – vonatkozó keresetét, és hagyta helyben az uniós védjegyhivatal, az EUIPO korábbi döntését, amely szerint a vitatott kockaforma alapvető jellemzőit magán hordozó védjegy semmis. Korábban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szintén kimondta, hogy törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett, vonatkozó Rubik-kocka-védjegyet.

Kovács János a fejlemények kapcsán arra mutatott rá, hogy a Rubik-kocka-védjegyek jogtulajdonosa számos olyan uniós, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza.

A térbeli védjegyek érvényesek és érvényesíthetők, egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét vagy törlését megállapította volna – hangsúlyozta.

Arról is beszélt, hogy a Rubik-kocka szerzői jogi védelmét már számos EU-tagállam bírósága elismerte, legutóbb Hollandiáé. A kocka Magyarországon is szerzői műnek minősül, vagyis szerzői jog által védett. Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy az Európai Parlament éppen a közelmúltban szigorított a szerzői jogok védelmén. Eddig ugyanis könnyű volt kijátszani a jogszabályt, ezzel lehetőség nyílt mások szellemi termékének korlátlan másolására.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!