Életstílus

2019.03.12. 12:03

Nálunk is egyre népszerűbb a tinik körében a TikTok, de veszélybe kerülhetnek miatta

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ezúttal az USA gyermekvédelmi szabályainak megsértéséért (COPPA, Children's Online Privacy Protection Act) rótt ki rájuk gigabírságot.

Az alkalmazás kifejezetten a kiskorúakat, fiatalokat célozza. Az applikáció lényege, hogy használói zenére táncolnak, vagy valamilyen vicces, meghökkentő tartalmat tölthetnek fel 15 másodpercben, reménykedve a nagyszámú lájkban, kedvező hozzászólásokban, kiemelt nézettségben, tömeges megosztásban.


Az Apple App Store és a Google Play piactér letöltési statisztikái alapján a TikTok 2018. novembere óta a harmadik helyen állt a világon.


A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) ezúttal az USA gyermekvédelmi szabályainak megsértéséért (COPPA, Children’s Online Privacy Protection Act) rótt ki a - korábban hasonló kifogásolható adatkezelés miatt megbüntetett - Musical.ly jogutódjára gigabírságot.


Az FTC által most kirótt bírság mértéke 5.7 millió USD, ami adatvédelem miatt az eddig valaha kiszabott legnagyobb összeg az Egyesült Államokban. Az FTC az elrettentő mértékű büntetéstől egyébként azt várja, minden olyan online szolgáltatás, amely világszerte gyermekek adatait is kezeli, tanul az esetből, és nagyobb figyelmet fordít a gyermekeket érintő szabályok, törvények betartására.


Az alkalmazás tulajdonosát azért büntették meg, mert mert a gyermekekre vonatkozó adatvédelmi törvényt megsértette azzal, hogy a kínai ByteDance által birtokolt videómegosztó oldal jogszerűtlenül és szülői engedély nélkül gyűjtötte a gyermekek felhasználók személyes adatait, mint például fotóikat, e-mail címüket, telefonszámukat, fizikai tartózkodási helyüket. Ráadásul ezek a személyes adatok az alapbeállítás szerint publikusak is voltak.


Ugyan megtalálható volt regisztrációnál a Felhasználási feltételek, illetve az Adatvédelmi szabályzat, de ha valaki például csak azt a részt nézi meg, hogy ezek alapján kivel oszthatják meg a személyes adatait, akkor kiderül, hogy ez lehetett bárki.


A rendszer ezenfelül azt is lehetővé tette, hogy a felhasználók egymással közvetlen kapcsolatba lépjenek, privát üzeneteket küldhessenek, ami a kiskorúak esetén kitalálható, hogy a pedofilok érdeklődését is felkelthette: itt sokszor tálcán kapták a képet-videót a személyes adatokkal, elérhetőséggel együtt a hozzájuk közel eső pár kilométeres körzetből - írja az antivirus.blog.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!