textilek finom világa

2021.01.14. 07:30

Mindegyik ruhaszövetnek megvan a maga előnye

A textilek sokféle alapanyagból készülhetnek, mindnek más-más helyzetben van előnye. Érdemes áttekintő képet alkotni róluk.

Telente érdemes a gyapjúhoz nyúlnunk

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Összegyűjtöttünk a legnépszerűbb anyagokról mindent, amit tudni érdemes – írja legutóbbi számában a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Pamut

A textilipar egyik legfontosabb nyersanyaga. A gyapotnövény magjait burkoló, finom szálakból készül. A növény nehézkes szüretelését sokáig kizárólag kézzel végezték, ezért az USA déli államaiban még az újkorban is afrikai rabszolgák szedték a gyapotot. Jól szellőzik, és a nedvszívó képessége is kiváló, ám a mosás során könnyen összemegy.

Gyapjú

Ugyan nem olcsó, de egyszer az életben mindenképp érdemes beruházni egy gyapjúholmira, főként a tél időszakban. A juhok szőréből készült anyagban a rostok keresztbe-kasul állnak, így levegő szorul közéjük, ezáltal kiválóan tartják a hőt. Rugalmas, nem fog rajta a penész, ráadásul

megköti a levegőben található párát, és ekkor még jobban szigetel, így esős időben is remek viselet.

A mosásban hajlamos összemenni, szöszösödni, ezért csak speciális mosószerrel, kézi programmal szabad tisztítani.

Len

A pamuthoz hasonlóan természetes alapanyagból készül, már ősidők óta használják ruhagyártásra. Keményebb, hűvös tapintású anyag: ugyan rosszul szigetel, de hamar felveszi és leadja a nedvességet, így nyáron kellemes viseletnek bizonyul.

Kevésbé érzékeny a mosásra, szinte elnyűhetetlen, ám hajlamos zsugorodni, ezért inkább alacsony hőfokon tisztítsa.

Akril

Szintetikus textil, a gyapjú egyik legnagyobb vetélytársa. Meleg, puha, kényelmes anyag, amely nem szöszölődik, nem zsugorodik, könnyen mosható, gyorsan szárad. Rendszeres használat során sem kopik el. Hátránya, hogy kifejezetten érzékeny a hőre, ezért főzni semmiképp sem ajánlott egy ilyen pulóverben.

Telente érdemes a gyapjúhoz nyúlnunk
Fotó: Illusztráció/Shutterstock

Poliészter

Ez az anyag nem szellőzik olyan jól, mint a pamut, és nagy melegben rendkívül izzasztó tud lenni, de megvannak a maga előnyei is. A poliészterből készült ruhák színtartóak, kevésbé vesztik el az alakjukat, és sokkal kisebb mértékben bolyhosodnak, mint természetes társaik.

Kevesen tudják, hogy a polárpulóverek is poliészterből készülnek, mégis kellemes viseletnek számítanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!