Életstílus

2019.05.11. 13:44

Majdnem 700 madárodút helyeztek ki tavaly

A madarak az erdei életközösség kiemelten fontos szereplői, ezért a szakemberek országszerte mesterséges odúk kihelyezésével segítik az életüket.

Nagyon sokszor tanösvények miatt helyezik ki a madárodúkat, de van, ami rejtett, ilyen például a baglyok fészkelését segítő odú is. - írja az Agrárfórum.


Az állami erdőgazdaságok 40 erdészeti erdei iskolájának mindegyike szervez az erdei madárvilággal kapcsolatos programokat, így évente mintegy 80 ezer gyermek ismerkedhet meg a madarak életével, sokszor közvetlen közelről is bepillantva egy fészekalja cinege vagy más énekesmadár életébe.


Tudományos kutatásoknál is fontos szerepet kapnak, amelyeket az erdészek a természetvédelmi szakemberekkel közösen végeznek. mint például a Pilisben a réti sas és feketególya fiókák megjelölése vagy Gemencen egy feketególya-pár életét mutató népszerű webkamera közvetítés.


A tudomány mellett az élőhelyek fejlesztését szolgálják az egyes védett és közösségi jelentőségű fajokhoz kötődő programok, mint például a Tisza hullámterében futó Szalakóta Program vagy a kunpeszéri erdőben zajló OAKEYLIFE program, ahol az állami erdőgazdaságok komoly szerepet vállalnak a madártani és természetvédelmi szervezetekkel közös madárvédelmi munkában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!