gratulálunk!

2021.05.27. 22:52

Magyar diákok is ott vannak a fiatal tudósok olimpiájának legjobbjai között

Hargitai Sára matematikai projektjével 500 dolláros 4. díjat kapott, Ecsedi Boglárka pedig IT projektjével 400 dolláros 3. díját nyerte el.

Young asian woman studying in the room. Education concept. Science technology. Mathematics.

Forrás: Shutterstock

Fotó: metamorworks

Magyar diákok kerültek a legjobbak közé az idén a több országban megtartott középiskolai tudományos versenyek olimpiáján (Regeneron International Science and Engineering Fair – Regeneron ISEF) – közölte a Magyar Innovációs Szövetség csütörtökön az MTI-vel.

Az idei vetélkedőt május 3. és 6. között rendezték meg virtuálisan. Az eredmények szerint Hargitai Sára matematikai projektjével 500 dolláros 4. díjat kapott, Ecsedi Boglárka pedig IT projektjével az amerikai villamos- és eletronikai mérnökök intézetének alapítványa (IEEE Foundation) 400 dolláros 3. díját nyerte el, valamint az Innopolis University BSc programján vehet részt ösztöndíjjal. Mindketten a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny helyezettjei voltak tavaly.

A versenyen a döntőbe bejutott diákok abból a körülbelül egymilliós mezőnyből kerülnek ki, akik az olimpiához kapcsolódó helyi és nemzetközi tudományos versenyeken – Magyarországon az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen – szereznek győzelmet világszerte. Az idén már több mint 1800, 20 év alatti fiatalt hívtak meg a rendezvényre, 65 országból.

A 2020. évi, 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen Ecsedi Boglárka első, Hargitai Sára második díjas volt, így a Magyar Innovációs Szövetség biztosította részvételüket a tudományos (projekt) versenyek olimpiáján. A diákok szakmai felkészítését Ivánka Gábor, a hazai verseny zsűrijének tagja végezte.

A Regeneron ISEF kétlépcsős. A versenyzőktől a zsűri angol nyelvű nevezési anyagokat kér a tudományos projektről. Ezt követően a döntőn több mint ezer tudós, mérnök és matematikus interjúk során győződik meg a versenyzők felkészültségéről, és alakítja ki a végleges sorrendet.

Hargitai Sára, a Gödöllői Református Líceum Gimnázium diákja „Középpontban az elfeledett közép” című munkájával pályázott, Ecsedi Boglárka, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tanulója pedig „Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben.˝ című munkájával.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!