Életstílus

2015.06.16. 14:14

Kutatás: az orvosi marihuána legalizálása nem növelné a fogyasztást

Az Egyesült Államoknak abban a 21 államában, ahol a marihuána orvosi célú használatát legalizálták, a 13-18 évesek drogfogyasztása nem változott.

A marihuána orvosi használatának legalizálása nem vezet a szer fogyasztásának növekedéséhez egy nagy léptékű amerikai tanulmány szerint, amely 48 államban 24 éven át rögzített adatokat elemzett.


A vizsgált időszakban felnövő több mint egymillió résztvevő adatainak értékelésével sem találtak utalást arra, hogy többen "füveznének", ha a marihuánát gyógyításra engedélyeznék.


A The Lancet brit orvosi hetilapban kedden megjelent tanulmány eredményei alapján az Egyesült Államoknak abban a 21 államában, ahol a marihuána orvosi célú használatát legalizálták, a 13-18 évesek drogfogyasztása nem változott.


Amikor különböző csoportokba osztották a résztvevőket iskolázottságuk, származásuk, nemük vagy bőrszínük alapján, akkor sem találtak kivételt.

 

 

Deborah Hasin, a kutatás vezetője megjegyezte, hogy ugyan az orvosi marihuánát engedélyező államokban magasabb a fogyasztás, mint más államokban, ám ez már a legalizálás előtt is így volt. Az orvosi célú engedélyezés nem befolyásolta a fogyasztást.


Mint a kutatás vezetője elmondta, a fiatalkori drogfogyasztás a későbbi életévekben egészségkárosodást okozhat, ezért meg kell vizsgálni, hogy milyen tényezők fokozzák. A marihuána orvosi célú engedélyezése nem tartozik ezek közé - állapította meg a tanulmány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!