Bringázás, futás, sziklamászás

2020.02.06. 20:35

Közel egymilliárd forintból bővülnek a lakosság sportolási lehetőségei

A bringaparkok és a futókörök építésére a kormány 400-400 millió forint, a vasalt utak kialakításához pedig 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít.

Csesznek, 2013. szeptember 22. Túrázók az elsõ magyarországi via ferratán, az úgynevezett vasalt úton a cseszneki várnál 2013. szeptember 21-én. Az augusztusban átadott sziklamászó falat a Kõmosó-szurdokban építették ki. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

Kilencszázötvenmillió forintból bővíti a lakosság sportolási lehetőségeit idén a kormány – jelentette be az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Révész Máriusz elmondta: a kerékpározás népszerűsítéséért elindítják az Országos Bringapark Programot, a futás és a sziklamászás feltételeinek további javítása érdekében pedig folytatódik a tavaly elindított Országos Futópálya-építési Program és a Vasalt Utak Program.

A bringaparkok és a futókörök építésére a kormány 400-400 millió forint, a vasalt utak kialakításához pedig 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít

- tette hozzá.

Az első két programban az önkormányzatok által elnyerhető támogatás mértéke 50 százalék, a vasalt utak esetében száz százalék

- közölte Révész Máriusz, aki kitért arra is, hogy a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kezdeményezésére a sziklamászó-útvonalak helyreállítását is támogatják, erre a célra 30 millió forintot különítettek el a vasalt utak programra biztosított pénzből. További 30 millió forintot fordítanak a falmászó termek korszerűsítésére, ebben az esetben a támogatási intenzitás legfeljebb 30 százalékos, értéket tekintve 1-2 millió forintnak felel meg.

Révész Máriusz reményét fejezte ki, hogy a bringaparkok, futókörök, via ferráták, sziklamászó helyek fejlesztésével hozzá tudnak járulni, hogy az emberek többet mozogjanak, jobb körülmények között és egészségesebben éljenek.

Az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosság több civil szervezettel dolgozik együtt. A futókörök építésében a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségével, a bringaparkok kialakításánál a Magyar Kerékpáros Szövetséggel és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel működnek együtt, a via ferráták kialakításánál pedig a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szakmai ismereteire építenek. Révész Máriusz kiemelte,

a kormánybiztosság a civil szervezetektől érkezett javaslatokat változtatás nélkül fogadta el.

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke elmondta, hogy a vasalt utak programban tavaly 14 helyszín merült fel fejlesztési célpontként. Idén Felsőtárkánynál (Bükk), Mór-Csókakőn (Vértes), a Cuha-völgyben (Bakony) és a Bódvarákó-Esztramos-hegyen (Aggteleki Nemzeti Park) kezdődnek el a kivitelezési munkálatok.

Tóth András, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség képviselője elmondta, hogy az Országos Bringapark Programban négyféle kerékpáros parkot hozhatnak létre a pályázók.

Péter Attila, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az ország minden városából várják a pályázatokat a legalább egy kilométer hosszú, több mint egy méter széles futópályák kialakításához.

Borítóképünk illusztráció, rajta túrázók az első magyarországi via ferratán, az úgynevezett vasalt úton a cseszneki várnál

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!