praktika

2019.11.01. 22:30

Jó ötlet gyümölcsöt enni lefekvés előtt?

Valójában kétféle elmélet létezik.

Forrás: Shutterstock

Amikor valami egészséges, mégis édes kényeztetésre vágyunk, az első, ami eszünkbe jut, az a gyümölcs – írja az Origo.

Amellett, hogy az ízük a mennyekbe repít, magas a tápanyagtartalmuk is: tele vannak vitaminokkal, rostokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Noha a gyümölcsfogyasztás része az egészséges életmódnak, van egy kérdés, ami körül folyamatosan vita van: jó ötlet gyümölcsöt enni lefekvés előtt?

Valójában kétféle elmélet létezik: az egyik, hogy lehet lefekvés előtt gyümölcsöt fogyasztani, a másik pedig, hogy inkább ne tegyük, mert emésztési zavarokat okozhat, és befolyásolhatja az alvást. Az ajurvéda könyve azonban azt mondja,

hogy gyümölcsöt lefekvés előtt három órával fogyasszunk utoljára.

A tanulmányok szerint, ha alvás előtt közvetlenül eszünk gyümölcsöt, az megemelheti a vércukorszintet, ami pedig álmatlansághoz vezethet. Ez igaz egyébként mindennemű étkezésre,

főleg, ha nehéz ételt veszünk magunkhoz, mert az emésztés önmagában is befolyásolja az alvásminőséget.

Összességében elmondható, hogy a legjobb döntés, ha betartjuk a háromórás szabályt vagy figyeljük a testünk jelzéseit, és annak megfelelően döntünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!