Életstílus

2017.11.17. 17:55

Ilyen könyvtárat még nem látott - 33 ezer négyzetméter és 1,2 millió könyv sorakozik benne

A központi csarnok falain futó polcokon nem sorakoznak egészen a plafonig a könyvek - mint ahogy az eredeti tervekben azt elképzelték -, hanem néhány jól megpakolt polc után már csak alumíniumlapokra nyomtatott borítók láthatóak.

Egy kívülről nézve leginkább háromdimenziós szemgolyóra emlékeztető futurisztikus könyvtár nyitotta meg a kapuit az északkelet-kínai Tiencsinben.


A dán MVRDV építésziroda által megálmodott épület több mint 33 ezer négyzetméter és nem kevesebb mint 1,2 millió könyv sorakozik benne - írja a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

    

Az ötemeletes közkönyvtár központi csarnokának falain teraszosan végigfutó könyvespolcok egyszerre szolgálnak lépcsőként és ülőhelyként a látogatók számára. A könyvek mögött pedig olvasószobák, irodák és pihenőhelyiségek sorakoznak.

    

Forrás: archello.com/Ossip van Duivenbode

Az október elején megnyílt könyvtár mindössze három év alatt készült el, aminek eredményeként a tervezőknek le kellett mondaniuk az eredeti elképzeléseik egy részéről.


 


Ez azt jelenti, hogy a központi csarnok falain futó polcokon nem sorakoznak egészen a plafonig a könyvek, hanem néhány jól megpakolt polc után már csak alumíniumlapokra nyomtatott borítók láthatóak.

    

Az eredeti tervek szerint ezekhez a magasban lévő könyvekhez a polcok mögötti termekből lehetett volna hozzáférni. Azt, hogy valaha megvalósul-e ez az elképzelés, egyelőre nem tudni. Az álkönyveket addig is kötelek és mozgatható állványzat segítségével takarítják.

    

Az intézmény egy Tiencsinben épülő kulturális komplexum részeként nyitotta meg a kapuit.

Címkék#könyvtár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!