Ősi eszköz

2020.10.28. 13:08

Így lesz finom az étel wokban elkészítve

A wok már több mint 2000 éve szerves részét képezi az ázsiai népek konyháinak. Az eredetileg tűz vagy kemence fölé helyezhető eszköz azonban az idők folyamán nem kopott ki a divatból, sőt globális hódításba kezdett.

Forrás: Shutterstock

Nem csoda, hogy mostanában rendkívül divatos a távol-keleti konyha, mivel ételei könnyűek és gyorsan elkészíthetők, hála a woknak.

Ebben a speciális serpenyőben – egyenletes hővezetésének köszönhetően – könnyedén és gyorsan megsülnek a különféle zöldségek és húsok, a hozzávalók mozgatásához fakanálra sincs szükség, csak néhány ügyes csuklómozdulat, és újabb falatok pirulnak a wok alján.

Fontos, hogy olyan olajat használjon a sütéshez, amely magas hőfokra (180 fokig) hevíthető. Erre a célra ideális például a napraforgó- és a mogyoróolaj. Először a wokot forrósítsa fel, majd öntse bele az olajat! Utána erőteljesen pirítsa meg benne a keskeny csíkokra metélt húst (pulyka-, sertés- vagy marhahús is lehet)! Húzza a wok szélére, hogy ne süljön túl és ne égjen meg! Ezután szórja a wokba a hosszú főzési időt igénylő zöldségeket (például a sárgarépát), és csak utána a többit (gombát, paprikát)! Végül óvatosan keverje össze az összes hozzávalót, és fűszerezze meg! Igen finom szója- vagy chiliszósszal, esetleg kevés fehérborral ízesítve – írja a Vasárnap Reggel című hétvégi magazin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!