Hétvégi Magyar Iskolák Találkozója

2020.03.02. 17:42

Hazájuk népdalkincsével ismerkednek a Sydney-ben élő magyar gyerekek (videó)

Ausztrália legnagyobb városában 45 éve nyitotta meg kapuit a magyar iskola.

– Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a magyar kultúrát megismertessük itt a magyar gyerekekkel. Ennek különböző eszközei vannak a magyar oktatásban. Részben ugye a magyar nyelv átadása, másrészt pedig a magyar népzene, a magyar népmese világ megismertetése

– mondta Peredi-Blaskó Csilla, a sydney-i magyar iskola pedagógusa az M1 aktuális csatorna Kárpát Expressz című műsorában.

Csakúgy, mint a Kárpát-medence külhoni területein, a világon szétszórtságban élő magyarok számára is az iskola a megmaradás egyik legfontosabb bázisa, ami a magyar társadalom alapját jelentő erős közösségeket eredményez – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a Hétvégi Magyar Iskolák Találkozójának megnyitóján.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság meghívására immár harmadik alkalommal érkeztek Budapestre a hétvégi magyar iskolák vezetői.

2020 az erős magyar közösségek éve, ezért a kormány pályázatokkal, és szakmai továbbképzésekkel támogatja a diaszpórában élő nemzettársainkat is.

– A hétvégi magyar iskolák a motorjai ezeknek a közösségeknek, együtt dolgoznak az egyházakkal, civil szervezetekkel, cserkészettel, sokszor nem is lehet ezeket egymástól elkülöníteni, de azt gondolom, hogy amikor a hétvégi magyar iskolákat segítjük, akkor magyar közösségeket segítünk ahhoz, hogy erős közösségeket hozzunk létre, ezzel is hozzájárulva az erős magyar közösségek megteremtéséhez, és ugye ennek az éve zajlik az idén

– közölte Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

Az idei találkozóra 30 országból 114 iskolavezető jött el, hogy kapcsolatokat építsenek, és átadják egymásnak tapasztalataikat.

– Nálunk ugye tankönyvek vannak, házi feladat van, féléves és év végi vizsgát tesznek a gyerekek, belső vizsgát tesznek az iskolás gyerekek. Ez az egyik nagy pillérje amiért hozzánk járnak a gyerekek, merthogy a szülők szeretnék, hogy a gyerek tudjon írni-olvasni, azon kívül, hogy beszél magyarul, a másik nagy pillérje pedig a kultúra és a magyar néphagyományok és állami ünnepek megtartása, és átadása a gyerekeknek, ezért minden éven ezeket meg is tartjuk – mondta a wokingi magyar iskola vezetője, Gulyás Melinda.

Hamarosan két új programot indítanak, amelyek azokat a diaszpórában élő fiatalokat támogatják, akik magyar középiskolában és felsőfokú intézményben kívánnak tovább tanulni.

– A magyar kormány nemzetpolitikáját megpróbáljuk ezzel támogatni, mert azt gondoljuk, hogy a 2,5 millió diaszpórában élő magyarságnak is ugyanolyan jogok járnak, és ugyanolyan jogok illetik meg az ő gyerekeiket is, mint az anyaországi vagy kárpát-medencei magyar gyermekeket, és ezért kínáltuk fel ezt a lehetőséget, hogy patakra jöhetnek a diaszpórában élő magyar származású gyerekek gimnáziumi képzésbe – mondta Nagy-Baló Csaba, a Sárospataki Református Kollégium igazgatója.

Ahhoz, hogy egy külföldön élő magyar fiatal anyanyelvén tanuljon Magyarországon, az alapot a hétvégi magyar iskolákban kapja meg, melyekből világszerte 250 működik. A legkisebbekben mindössze 4-5 gyerekkel foglalkoznak, de van olyan is, ahol több százan tanulnak, ám küldetésük mindenhol ugyanaz.

– Nekünk magyarságtudatot kell tanítani, nekünk a valahova tartozást, de ehhez a nyelv eszköz. Tehát ehhez kell szépen és jól beszélni magyarul. Mi, amit csinálunk az generációról generációra, a gyökerekre építve az ágakat fejleszti. Csak a gyökér kitartson, ha a gyökér megvan, jöhet a vihar, letörheti az ágat, leszakíthatja a leveleket, de van miből újraéledni

– mondta az Amerikai Magyar Iskolák Találkozójának társelnöke, Kerekes Judit.

A magyar kormány nemzetpolitikájának köszönhetően új erőre kaptak a diaszpóra magyar közösségei, amelyek egyre több szállal kötődnek anyaországukhoz akár sok ezer kilométeres távolságokból is.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!