bővülő keret

2021.02.24. 15:25

Hatszázmilliós pályázat indul a látássérültek mindennapjait segítő szolgáltatásokra

A pályázati forrást egyebek mellett eszközök beszerzésére és a különböző szolgáltatások óraszámának növelésére lehet fordítani.

Asian young blind person woman with headphone using smart phone with voice assistive technology for disabilities persons in workplace with computer and braille display on table.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Chansom Pantip

A látássérültek mindennapjait, önállóbb életét, munkavállalását megkönnyítő szolgáltatások biztosítására hirdetett pályázatot a kormány a Nemzeti Szociálpolitikai Intézeten keresztül – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán a Siketvakok Országos Egyesületének budapesti központjában.

Fülöp Attila elmondta, idén 600 millió forintra pályázhatnak a civil és az egyházi szervezetek, szövetségek; a beadási határidő március 14-e. Hozzátette: az idei összeg mintegy ötszöröse a korábbi évek pályázati keretének.

Emlékeztetett arra, januárban lépett életbe az a törvény, amely szerint minden 16. életévét betöltött látássérült ember jogosult az államilag támogatott látásrehabilitációs szolgáltatások igénybevételére.

Fülöp Attila arról beszélt, a kormányzat célja – a vírusjárvány visszaszorításával – az újranyitás, és fontosnak nevezte, hogy ennek során elérjék a nehezebb sorsú társadalmi csoportokat.

Közölte, a pályázattal a céljuk az, hogy hálózati formában biztosítsák az „elemi rehabilitációs szolgáltatást” regionális, illetve lehetőség szerint megyei szinten is. Ismertetése szerint a pályázati forrást egyebek mellett eszközök beszerzésére és a különböző szolgáltatások óraszámának növelésére lehet fordítani.

Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Huszár Zsuzsanna látássérülttel és Csák Attila informatikussal beszélget a Siketvakok Országos Egyesületének Korányi Sándor utcai épületében 2021. február 24-én.
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Kedves Éda, a Siketvakok Országos Egyesületének ügyvezetője elmondta, a VIII. kerületi Korányi Sándor utcai intézményben az érdekvédelmi tevékenység mellett jelnyelvi tolmácsszolgálatot biztosítanak, és itt látják el a látás- és hallássérültek elemi rehabilitációját.

Azt mondta, ahhoz, hogy a két érzékszervük sérülésével élő emberek sikeresen be tudjanak illeszkedni a társadalomba vagy hétköznapi tevékenységeket tudjanak végezni, rehabilitációs fejlesztés és szolgáltatások kellenek.

Elsődleges feladatnak mondta a kommunikációs lehetőségek biztosítását, az információhoz való hozzáférés megteremtését. Elmondta, a látás- és hallássérülteknek megtanítják az informatikai, illetve az okos eszközök használatát, biztosítják számukra azokat a segédeszközöket, amelyekre a közlekedésnél lehet szükségük, továbbá segítik őket a konyhai, háztartási munka elsajátításában is.

A sajtótájékoztatón egyebek mellett bemutattak egy fémérzékelőkkel működő kijelzőt, amely Braille-írásban jeleníti meg a számítógép képernyőjén futó szöveget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!