Életstílus

2017.04.23. 12:39

Gladiátorokkal köszöntik a tavaszt Gorsiumban

Floralia tavaszköszöntő ünnep lesz jövő hétvégén Gorsiumban.

Kétnapos tavaszköszöntő ünnepet rendeznek jövő hétvégén az újjáépült Gorsium Régészeti Parkban: színházi előadás, római kori esküvő, gladiátorjáték, császári bevonulás, ókori témájú játékok és foglalkozások, kézműves vásár, gladiátorok és légiós katonák csatái színesítik az egész napos programokat.


A székesfehérvári önkormányzat közleménye idézi Kulcsár Mihályt, a Szent István Király Múzeum igazgatóját, aki elmondta, hogy a "2000 éves időutazás" tavaly több mint hatezer fős látogatószámot vonzott. Reményét fejezte ki, hogy idén is hasonló sikere lesz a rendezvénynek.

 


Nádorfi Gabriella régész az újdonságokra hívta fel a figyelmet: elkészült a Lapidarium (kőtár), az ott helyet kapó látványraktár, a napokban fejezik be a freskós házban a második falfestményt, készülőben van egy római udvar, az állandó kiállítás pedig már a markomán háborúkig tartó időszakról mesél.

Megjegyezte, hogy a nemrégiben megnyílt időszaki kiállítás, az egyedülálló Pompeji tárlat még jobban megismerteti a látogatókkal az ókori életet.


Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa, az idei ókori előadás, a Békétlenek rendezője elmondta, hogy a színdarabot hetvenen viszik színpadra, a Vörösmarty Színház művészei a Szabad Színház alkotói és diákszínjátszók közreműködésével. Újdonság, hogy az alvilági komédiához dukáló zenét, amit Ferenczy Nagy Boglárka szerzett, a Fehérvári Ifjúsági Fúvószenekar játssza majd élőben.

A komédia főszerepeit Keller János és Kelemen István, a Vörösmarty Színház színművészei játsszák.

A rendezvény idején négyszer is látható darabot Arisztophanész háromezer éves, A békák című darabja nyomán írta Matuz János.


Flora istennő tavaszköszöntő ünnepére, az antik Róma egyik leglátványosabb, legnagyobb pompával megült eseményére kezdetben csak a látogatókat köszöntő virág emlékeztetett az 1962 óta látogatható, a római kori település régészeti emlékeit bemutató 28 hektáros szabadtéri múzeumban, mára azonban igazi ókori fesztivállá fejlődött.


A hagyományoknak megfelelően, Floralia mindkét napján felidézik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását, a látványos bevonulást és az ünnepélyes áldozatbemutatást gladiátorjáték követi az arénában.


A Részletes programot itt olvashatja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!