segítünk dönteni

2020.09.14. 11:26

Főzőlapok: melyik az ideális a konyhánkba?

A hatalmas választék lehetővé teszi, hogy – egyéni szokásainkat figyelembe véve – megtaláljuk az igényeinknek tökéletesen megfelelő főzőlapot a konyhába.

Forrás: Shutterstock

Gázfőzőlap

Még mindig kedvelt a gázfőzőlap, főként azok körében, akik az igazi tűz erejében hisznek. Ha a beszerelés helyénél ott a gázcső, akkor nincs vele gond, hiszen csak rákötjük az új készüléket, illetve szükség van egy konnektorra a pult alatt a szikráztatóhoz. Egyébként gáztervet kell csináltatni a cső leágazásáról, ami papírmunkával, költséggel, engedélyeztetéssel jár – írja a Lakáskultúra.

Mivel a gázcsövet nem lehet sem falban vinni, sem eldobozolni, látszani fog, és nem túl esztétikus. Másik hátránya, hogy a kiálló elemeket nehéz tisztán tartani, a nyílt láng miatt pedig gondoskodni kell az égéstermék kivezetéséről. Előnye, hogy bármilyen edénnyel használható, gyorsan melegít és visszahűl, jól szabályozható a hőmérséklet, és kedvező áron elérhető. Speciális wokégővel is kapható, ha valaki kedveli az ázsiai konyhát.

Kerámia főzőlap

Népszerű a kerámia főzőlap is, amelynek előnye, hogy sík felülete könnyen tisztítható, belesimul a munkalapba, nem kell vesződni a gázzal, és a legtöbb készüléken van gyerekzár. Kicsit drágább a gázzal égő típusoknál, a felső határ pedig a csillagos ég. Hátránya, hogy lassan hűl le a felület, tehát, az edényt le kell húzni, ha vészhelyzet van, a kifutó étel pedig ráég a lapra, és mivel az izzó tekercs alakítja az áramot hővé, az melegíti az üvegkerámiát, utóbbi pedig az edényt, így nem energiatakarékos.

Indukciós változat

Külalakra hasonló az indukciós főzőlap, de energiahatékonyság szempontjából sokkal kedvezőbb. A hőfokszabályozásra olyan gyorsan reagál, mint a gázlap, feleannyi idő alatt forral fel egy fazék vizet, mint a gázrózsa, és harmadannyi alatt, mint egy kerámialap. Nem ég rá az étel, és egyes típusokon színes kijelző mutatja, milyen hőfokon zajlik a főzés, illetve hány perc szükséges még az étel elkészültéhez. Hátrány, hogy csak vas- és acéledényekkel használható.

Dominóelemek

Gáz- és kerámia főzőlapokból is lehet kapni ötös főzőfelületű és dominóelemeket. A dominónál nem kell dönteni egyik vagy másik fajta főzőfelület mellett, mert egymás mellé sorolható egy gáz- és egy elektromos wokégő, egy teppanyaki grill vagy rostlap, egy indukciós, illetve egy normál kerámia főzőlap is.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!