felelőskeresés

2020.08.30. 09:36

Ezreknek okoztak légúti problémákat a brazíliai erdőtüzek

Az Amazonas-vidék sok lakosa számára csak korlátozottan elérhetőek az egészségügyi szolgáltatások, ezért a valódi esetszám sokkal magasabb lehet.

A man fights a fire at Brasilia's National Forest, on September 9, 2011. A forest fire is burning out of control since yesterday across a big swath of national forest very near Brazil's capital Brasilia. More than 500 firefighters are battling the blaze in National Forest and another two huges fires next to Brasilia, as it pass by a serious drought without rain for 91 days. AFP PHOTO/Pedro LADEIRA (Photo by PEDRO LADEIRA / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: PEDRO LADEIRA

A The Air is Unbearable (Elviselhetetlen levegő) című jelentés az IPAM Amazonas-kutató Intézet, az IEPS egészségpolitikai intézet és a Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet közös munkája. Vizsgálataik szerint 2195 esetben keresték fel a brazil kórházakat olyan légúti megbetegedések miatt, amelyek a 2019-ben pusztító erdőtüzekre vezethetők vissza.

A jelentés elkészítéséhez hivatalos egészségügyi és a környezetre vonatkozó adatokat használtak és interjúkat készítettek. A szerzők ugyanakkor kiemelték azt is, hogy az Amazonas-vidék sok lakosa számára csak korlátozottan elérhetőek az egészségügyi szolgáltatások, ezért a valódi esetszám sokkal magasabb lehet.

Az Amazonas-vidék 90 közösségében csaknem hárommillió ember volt kitéve 2019 augusztusában a káros légszennyezettségnek, amely az Egészségügyi Világszervezet ajánlott értékhatára felett volt. Az érintettek száma szeptemberben 168 községben 4,5 millióra emelkedett.

Az őslakosok különösen erőteljesen érzik a tüzek egészségi hatásait – mutatta ki az ISA társadalmi és környezetvédelmi intézet egy másik jelentése.

Jair Bolsonaro brazil elnököt heves kritikák érik az amazonasi tüzek miatt. Környezetvédők azt vetik a szemére a 2019. január elseje óta hivatalban lévő államfőnek, aki Amazónia gazdasági kizsákmányolásának támogatója, hogy az erdőtüzeket arra használja fel, hogy még több területet tegyenek mezőgazdaságilag hasznosíthatóvá.

A kutatás alapját a brazil űrkutatási intézet (INPE) műholdas adatainak értékelése adta. Becsléseik szerint Bolsonaro első hivatali éve alatt az erdők kitermelésének mértéke 85 százalékkal megemelkedett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!