Butejko-módszer

2019.11.10. 08:41

Ezek az orrlégzés előnyei

Megfelelő légzéssel sokat tehetünk az egészségünkért. Íme, egy sokak által kedvelt módszer háttere.

Temesvári Márta

Forrás: Shutterstock

A csupasport.hu arról ír, hogy az edzés minősége, eredményessége nemcsak azon múlik, hogy milyen sokat sportolunk, hogyan étkezünk, milyen táplálék-kiegészítőket használunk, figyelünk-e az edzésmentes napok betartására, a minőségi pihenésre (vagyis a regenerációra) – hanem van még egy nagyon fontos terület, amiről nem szabad elfeledkezni, ez pedig a légzés.

Erről általában nagyon keveset beszélünk, holott az adaptáció – azaz a terheléshez való alkalmazkodás – kiemelkedő területének számít.

Lakatos Péter, Buteyko- és Oxygen Advantage-oktató, a kettlebell legfőbb hazai népszerűsítője, Pavel Tsatsouline magyarországi képviselője évek óta kutatja, hogy miként változik az edzés minősége speciális gyakorlatok segítségével.

A Buteyko-féle légzéstechnikát egy ukrán származású orosz orvosprofesszor, Konsztantin Pavlovics Buteyko fejlesztette ki.

A híres kutatóorvos felismerte, hogy

a megváltozott életmódunk – a sok stressz, a mozgáshiány, a helytelen táplálkozás, az elhízás, a túlfűtött lakások – helytelen légzési szokásokhoz, többek között a túllégzés kialakulásához vezethetnek,

ami aztán egy sor „civilizációs” betegség (asztma, éjszakai légzészavarok, magas vérnyomás, pánikbetegség, depresszió, szív- és keringési rendellenességek, allergia) valódi kiváltó oka lesz.

Hogy miért? Mert a hiperventilláció során csökken testünk szén-dioxid-szintje, amely hörgőszűkületet, légzészavart, keringésromlást eredményez (vagyis romló szöveti oxigénellátást), ami krónikus betegségeket, a szerveink és a szabályozó rendszereink (idegrendszer, immunrendszer, hormonális rendszer) működési zavarait eredményezi.

A gyógyulás legegyszerűbb és leghatásosabb módja az, ha csökkentjük, finomítjuk a légzésünket.

A Buteyko-féle légzéstechnika lényege, hogy speciális légzőgyakorlatokkal visszaszoktassa a szervezetet a „normális” levegőmennyiségre, s így a már említett betegségek gyógyíthatóvá válnak.

A módszer kulcsfontosságú eleme az orron át történő légzés, amelynek segítségével megszüntethetjük a túllégzést,

normalizálhatjuk testünk szén-dioxid-szintjét, biztosíthatjuk a szabad légutakat, a sejtek jó oxigénellátását, és megerősíthetjük az immunrendszert

E légzéstechnikát vette alapul Patrick McKeown az Oxygen Advantage-program kidolgozásakor. Az Írországban élő kutató, aki maga is Buteyko professzor tanítványa volt, az alapmódszert átültette a sportolók mindennapjaiba, hogy segítségével mindenki ki tudja aknázni a benne rejlő potenciált.

Lakatos Péter tapasztalatai szerint

néhány hét gyakorlás után már érezhető a regenerációs képesség növekedése két intenzív mozgásos blokk között.

Ez nagy segítség lehet azoknak, akik olyan sportban akarnak sikeresek lenni, amelyben a rövid sprinteket kevesebb intenzív blokk követik. A megfelelő légzés előnye továbbá (csak néhány példát említve), hogy magasabbra kerül az anaerob küszöbünk, s nehezebben érjük el azt a szintet, amikor a savasodás miatt csökken a teljesítmény.

Mint Lakatos Péter mondta:

fontos, hogy nyugalmi helyzetben, alacsony intenzitásnál kizárólag orron át lélegezzünk.

Magasabb intenzitásnál viszont bevonhatjuk a szánkat is a légzésbe, ám azonnal térjünk vissza az orrlégzésre, ha pihenő szakaszba kerülünk.

Amikor olyan sportot űzünk, amelyben szinte maximális törzsstabilitásra van szükség, a szájon át távozhat az orron át beszívott levegő – miközben a belső hasüregi nyomás mértékét a gégefő lezárásával és szakaszos felengedésével szabályozzuk.

Ne felejtsük el, hogy a gyorsaság, a robbanékonyság, az erő fejlesztésekor nagyon fontos a megfelelő stabilitású törzs, és a légzés segíti elő a hasüregi nyomáson keresztül a gerinc és a törzs stabilitását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!