Életstílus

2019.06.16. 18:36

Ezek a legjobb természetes szúnyogriasztók

Hetek óta tart a katasztrófavédelem által végzett szúnyogirtás, az apró vérszívók ellen pedig nekünk is érdemes felvenni a harcot!

Leginkább alkonyat táján támadnak, éppen abban az időben, amikor végre enyhül a forróság, és szívesen üldögélne az ember egy kicsit a kertben, a teraszon vagy az erkélyen. Bár az üzletekben a számos bőrre fújható, kenhető riasztóspray és -krém mellett bőven akadnak a távol tartásukra ajánlott egyéb eszközök (pl. fáklyák, füstölők) is, érdemes kipróbálni a képen látható igen dekoratív és kifejezetten környezetbarát megoldást is. A nagyobbacska cserépbe ültetett, jól megválogatott növényközösség ugyanis nemcsak díszíti a környezetünket, de illatával a zümmögő hártyásszárnyúakat is elüldözi a közelünkből.  


Muskátli 


Van olyan fajtája, amelynek fodros levelei érintésre citromillatot árasztanak. A növény felfelé törő, bokrosodó.


Ázsiai citromfű


Nálunk még kevésbé ismert a citronella vagy citromcirok névvel is illetett, a pázsitfűfélék családjába tartozó gyógy- és fűszernövény. 


Bársonyvirág


Kevésbé hízelgő, de találó néven a büdöske is kiválóan alkalmas arra, hogy elhajtsa a környékről a szúnyogokat.


Macskamenta


Az árvacsalánfélék családjába tartozó fűszer- és gyógynövény. A cicák különösen kedvelik, ha vannak a családban, inkább hagyjuk ki, mert szeretnek belehemperegni.


Bojtocska 


Közép-Amerikából származó, alacsony növésű, kékes vagy lilás bozontos virágokkal. Érdekessége, hogy magjait fűszerként is használhatjuk, a feketeborshoz hasonlóak.


Kakukkfű


Ahogyan a muskátlik között, úgy a kakukkfűfélék családjában is akad citromillatú változat, amelyet különösen nem szeretnek a rovarok.


Az ajánlott növényegyüttes napos helyen, rendszeres öntözés mellett fejlődik a legszebben. Félárnyékban a babér, a menta, a rozmaring és a körömvirág ültetésével érdemes inkább kísérletezni a szúnyogriasztók közül. 


Még egy kis biovédekezés


Bevethetünk egyéb praktikákat is. Így például apró gézzsákba csomagolt, tört szegfűszeggel, kevés vízben elkevert vaníliaaromával, levendulaolaj párologtatásával szintén eredményt érhetünk el.


Címkék#szúnyogok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!