Járvány

2021.06.15. 08:24

Ezek a delta variáns jellemző tünetei

Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírussal fertőzöttek.

Ill upset young woman sitting on sofa covered with blanket freezing blowing running nose got fever caught cold sneezing in tissue, sick girl having influenza symptoms coughing at home, flu concept

Forrás: Shutterstock

Fotó: fizkes

Fejfájásról, torokfájásról és orrfolyásról számolnak be leggyakrabban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) delta variánsával fertőzöttek – írta a BBC hírportálja.

Tim Spector, az új koronavírus okozta Covid–19 tüneteit vizsgáló kutatás (Zoe Covid Symptom) vezetője szerint a delta variáns a fiatalabbaknál leginkább súlyos náthához hasonlít. Lehet, hogy nem érzik nagyon betegnek magukat, de fertőzhetnek és kockázatnak tehetnek ki másokat.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a Covid–19 klasszikus tünetei a köhögés, a láz és a szaglás vagy az ízérzékelés megszűnése. Spector a BBC-nek elmondta, hogy egy telefonos alkalmazáson keresztül több ezer fertőzött által beküldött adatok alapján ezek most kevésbé gyakoriak.

„Május eleje óta figyeljük a leggyakoribb tüneteket az applikáció használói körében, és azt látjuk, megváltoztak a korábbiakhoz képest” – magyarázta. Úgy tűnik, a változások a delta variánshoz köthetők, melyet Indiában azonosítottak, és amelynek a számlájára írható jelenleg az Egyesült Királyságban azonosított esetek 90 százaléka.

A láz elég gyakori, de a szaglás és az ízlelés elvesztése már nincs az első tíz tünet között.

A kutató úgy véli, ez sok probléma forrása, mivel a fiataloknál egyébként is enyhébbek a tünetek, „súlyosabb náthának és valami furcsa, rossz közérzetnek tűnik” az egész, de fontos otthon maradni és tesztet végeztetni.

Az Imperial College London több mint egymillió angol résztvevővel készítette a React című tanulmányt, amikor az országban még az alfa vagy brit variáns volt az uralkodó. A klasszikus tünetek mellett a hidegrázást, az étvágytalanságot és az izomfájdalmat találták a leggyakoribbak között.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!